Els aliments «prohibits» al microones

Hi ha productes que és millor no escalfar en aquest electrodomèstic perquè comporta l'alliberament de partícules tòxiques o la proliferació de bacteris

El microones s'ha convertit en un electrodomèstic clau en el nostre dia a dia
El microones s'ha convertit en un electrodomèstic clau en el nostre dia a dia | Pexels
Redacció
24 de febrer de 2025, 17:03

El microones s'ha convertit en un electrodomèstic clau per al nostre dia a dia. L'utilitzem a primera hora del matí per escalfar-nos la tassa de llet, i a última hora del dia per preparar-nos una infusió. A més, ens és útil per cuinar, descongelar i temperar alguns productes durant la resta del dia. 

Ara bé, tot i que sembli que amb el microones tot és possible, cal ser conscients que presenta algunes limitacions. De la mateixa manera que hi ha materials que no s'hi han de posar mai, també hi ha aliments que estan "prohibits" dins del microones. Uns poden perdre propietats nutricionals, d'altres alteren el seu sabor i, fins i tot, alguns generen substàncies perjudicials per a la salut.

És conegut que quan es posa un ou amb closca al microones, i aquest s'engega, l'ou explota. Així, coure'ls al microones no és una opció, millor a la paella o bullits en una olla amb aigua. Un altre aliment que explota dins del microones és el raïm. Els grans poden generar espurnes i plasma quan s'escalfen, i això pot danyar el microones. 

D'altra banda, cal anar alerta amb l'arròs cuinat reescalfat al microones. Si s'ha deixat a temperatura ambient diverses hores, es pot desenvolupar el bacteri Bacilus cereus, que és resistent a la calor i alhora responsable d'intoxicacions alimentàries. Passa una cosa semblant amb el pollastre: necessita una cocció uniforme per eliminar-ne la Salmonella, i és molt complicat aconseguir-ho amb el microones. Tampoc és recomanable utilitzar-lo amb verdures de fulla verda, com els espinacs o les bledes, que poden alliberar compostos tòxics si es reescalfen.

Així mateix, escalfar llet materna al microones no és recomanable, ja que pot destrossar nutrients essencials i, alhora, generar zones de calor que podrien cremar el bebè. 

Finalment, cal anar alerta amb l'acció de descongelar carn amb el microones. Aquest electrodomèstic, a diferència de les paelles o planxes dissenyades per cuinar, no distribueix la calor de manera uniforme i afavoreix la proliferació de bacteris en parts de la carn que queden crues. Així, és recomanable descongelar la carn a la nevera durant unes quantes hores.