Tot i que el lavabo sol tenir mala fama, l'espai de la casa on s'acumulen més bacteris és la cuina. Segons la Societat Espanyola de Microbiologia (SEM), estris aparentment nets com fregalls i baietes poden ser un focus perillós de microorganismes com l’E. coli o la Salmonella. La combinació d’humitat, restes d’aliments i una neteja poc rigorosa converteix aquests objectes quotidians en nius de bacteris.
Els fregalls, especialment si estan humits i usats durant dies, són un dels principals focus de contaminació. Els bacteris hi poden proliferar fàcilment i, si no se’n fa un manteniment adequat, poden acabar contaminant altres superfícies i aliments. Per això, els microbiòlegs recomanen netejar-los a fons, deixar-los assecar completament i substituir-los sovint.
El mateix passa amb les baietes, que solen utilitzar-se repetidament i poden escampar els bacteris d’un lloc a l’altre si no es renten amb regularitat.
Altres punts problemàtics són la pica i les taules de tallar, especialment les de fusta. Aquestes poden retenir restes de menjar i líquids que afavoreixen el creixement de patògens. Els experts insisteixen a separar les taules de tall per aliments crus i cuinats i rentar-les amb cura després de cada ús.
Les nanses de la nevera i dels fogons també acumulen brutícia i microorganismes, ja que són punts de contacte freqüents amb les mans. I, finalment, les tovalloles i draps de cuina, si s’utilitzen durant massa dies seguits, poden convertir-se en un altre element de risc, especialment si no s’assequen bé o no es renten a temperatures elevades.
Per evitar que la cuina es converteixi en un focus d’infeccions, els especialistes recomanen mantenir una rutina de neteja rigorosa: rentar-se les mans sovint, evitar la contaminació creuada, cuinar a les temperatures adequades i desinfectar totes les superfícies i utensilis de manera regular.