Fer pastís de formatge com el de l'àvia: el secret del xef Dani García

L'andalús mostra en un vídeo de YouTube com preparar aquesta recepta per aconseguir que quedi esponjosa i amb un gust particular

  • Imatge d'arxiu d'un pastís de formatge -
Publicat el 29 d’octubre de 2024 a les 21:10
Actualitzat el 29 d’octubre de 2024 a les 21:12

El pastís de formatge és una de les postres més conegudes i estimades de la gastronomia nacional. Qui no ha provat alguna vegada aquesta delícia gastronòmica, que compta amb diferents versions? Una d'elles és la del cuiner Dani García, amb tres estrelles Michelin. Fa una mica més d'un mes va començar una aventura audiovisual obrint-se un canal de YouTube. En ell alterna converses amb famosos sobre gastronomia i altres temes amb vídeos sobre les seves receptes, consells i tècniques per cuinar com ell, d'aquí el nom del canal, Como Dani.

L'andalús explica que aquest plat el feia la seva àvia i ell l'ha volgut fer seu i oferir-lo als seus restaurants. La recepta comença bullint llet i nata en una cassola. En el vídeo revela un ingredient especial que ell afegeix, la sal. En aquest sentit, es busca que el pastís de formatge "no sigui tan summament dolç", sinó que busca "un punt intermedi entre dolç i salat". Després, afegeix el sucre remenant bé fins que es dissol. Un cop fet això, afegeix una barreja de llet i midó de blat de moro perquè agafi consistència.

Arribats a aquest punt, és el moment d'un dels fonaments del pastís de formatge. El cuiner esmenta que és clau que la recepta inclogui formatge crema perquè és el que permet que tingui estructura. A més a més, recomana afegir un formatge que es fongui bé i tingui personalitat. "Que quan te'l mengis, veritablement tingui gust d'aquell formatge". Aleshores, amb aquest últim pas ja tindríem la primera massa. García també explica que un dels trucs de la seva àvia era afegir la mantega just abans de la següent elaboració.

En el vídeo el xef recalca que les textures són molt importants, fins i tot tant com el sabor. Per això, la recepta compta amb una segona massa. Es tracta d'un merengue francès, que està fet a base de clares d'ou i sucre. Aquests ingredients fan que el pastís agafi una textura més esponjosa de l'habitual. Aleshores, és el moment d'integrar el merengue amb la primera massa. Ara ja sí, 180 °C durant 14-15 minuts i després que reposi durant mitja hora més, i ja estarà preparat per gaudir-lo. El pastís de formatge no és un plat ràpid d'elaborar, ja que requereix un procediment lent, però el resultat valdrà la pena.