Llinars instal·la dues calderes de biomassa per escalfar equipaments públics

Els treballs afectaran diversos carrers del nucli urbà aquest juliol i es reprendran al setembre. El sistema permetrà estalviar noranta-nou tones anuals de diòxid de carboni gràcies a l’ús d’estella forestal de proximitat

Publicat el 18 de juliol de 2025 a les 16:18

Llinars del Vallès avança amb pas ferm en el seu projecte de transició energètica per a l’abastament tèrmic dels equipaments públics del casc urbà mitjançant l’ús de biomassa. Aquest projecte, que busca reduir l’impacte ambiental i fomentar l’ús de recursos renovables i de proximitat, ha començat ja la fase d’instal·lació de dues calderes de biomassa que donaran servei a la calefacció i a l’aigua calenta sanitària de diversos espais municipals.

Les calderes s’ubicaran en dos punts estratègics: una amb una potència de tres-cents quilowatts situada al carrer Ramon i Cajal, al pati de Can Lletres, i una altra de dos-cents quilowatts, que es col·locarà al carrer Ramon Casas, al costat de l’edifici El Cub. Aquestes instal·lacions abastiran llocs com l’Escola Damià Mateu, el Club d’Escacs, l’Escola Bressol Petits Estels, el Cub i Ca l’Alemany, amb l’objectiu d’oferir un servei energètic sostenible i eficient.

Durant els darrers mesos, fins a finals d’abril, s’ha treballat en la construcció de les sales de calderes i les sitges que allotjaran la biomassa, un combustible que es preveu extreure de finques forestals properes i certificades, garantint una gestió forestal responsable i sostenible. Ara, aprofitant l’aturada escolar d’estiu, es procedirà a la realització de les obres d’obertura de rases i estesa de la xarxa de tubs que transportaran la calor, unes tasques que afectaran temporalment la circulació i l’estacionament a diversos carrers del municipi.

Les obres començaran oficialment el dilluns 21 de juliol al carrer Josep Argila, a l’alçada de Can Lletres. Durant les tres setmanes següents, es desenvoluparan en diferents trams dels carrers Josep Argila (entre Prat de la Riba i Reverend Pere Bonastre), Reverend Pere Bonastre (entre Josep Argila i Dr. Fleming), Dr. Fleming (entre Frederic Marés i Reverend Pere Bonastre), Sant Antoni Maria Claret (entre Prat de la Riba i Reverend Pere Bonastre) i la travessia Sant Antoni Maria Claret (entre Reverend Pere Bonastre i Sant Antoni Maria Claret).

A partir del vuit d’agost, els treballs s’aturaran temporalment i es reprendran al setembre, centrant-se a la zona de Ca l’Alemany. Més endavant es comunicaran quins altres carrers es veuran afectats per aquestes obres, per tal que els veïns i visitants puguin planificar la seva mobilitat amb antelació.

Pel que fa a l’ús de la biomassa, s’espera un consum anual aproximat de 136 tones d’estella, un combustible ecològic extret de manera sostenible i de proximitat, que substituirà els combustibles fòssils i permetrà una significativa reducció de les emissions de diòxid de carboni, estimada en noranta-nou tones anuals. Així, Llinars contribueix a la lluita contra el canvi climàtic i aposta per un model energètic més net i respectuós amb el medi ambient.

El cost total del projecte d’instal·lació de les calderes i la xarxa de distribució de calor és de 847 mil euros, dels quals més de sis-cents vuitanta mil euros provenen d’una subvenció concedida per la Diputació de Barcelona, que dóna suport a iniciatives municipals de sostenibilitat i eficiència energètica.

Aquest pas cap a una energia més verda i renovable posa Llinars del Vallès com a exemple en la transició ecològica de les poblacions de la comarca, un projecte que uneix innovació, respecte pel medi ambient i suport a l’economia local.