Berga abraça la diversitat artística en la nova programació del Teatre Municipal

Diferents gèneres, registres i estils es donaran cita a la capital, pensant a més en els diferents públics i edats

Les associacions, escoles i administració local de Berga han unit esforços per programar 12 propostes fins al juny
Les associacions, escoles i administració local de Berga han unit esforços per programar 12 propostes fins al juny | Lídia López
31 de gener de 2025, 19:25

Espectacles per a tots els públics i de tots els gèneres artístics. Aquesta és la recepta que l'Ajuntament de Berga ha seguit per elaborar la programació cultural al Teatre Municipal de Berga entre els mesos de febrer i juny, resultant amb 12 propostes que comencen a rodar sobre l'escenari demà mateix. A més, l'agenda l'han fet possible de bracet amb les escoles i associacions artístiques de la ciutat, que han aportat el seu granet de sorra per configurar el programa.

Aquest divendres, representants del consistori i de les entitats locals que participen en el programa l'han presentat al mateix teatre, on els operaris i tècnics treballaven per rebre el primer espectacle, el concert d'Obeses amb la Cobla Berga Jove i el Cor d'Obeses. "Estem molt contents de poder reestrenar aquest espectacle a Berga", ha posat de manifest Joan Serra, músic de la Cobla, que ha animat a la gent a comprar les escasses entrades que queden a la venda per tal que puguin gaudir "d'un projecte que integra la música contemporània amb la música de cobla i la tradició sardanística". La cita és l'1 de febrer a les 21.30 hores.

En clau musical, un dels noms propis berguedans és el de l'Escola de Música Municipal de Berga, que se suma a l'agenda amb dues propostes. La primera serà el 9 de març, i tal com ha exposat el director del centre, Xavier Llobet, consisteix en l'exhibició del treball de l'Orquestra Simfònica del Conservatori de música dels Pirineus amb la col·laboració de l'Institut de Música d’Andorra la Vella, tornant a la ciutat després de dos anys. A més, en coincidència amb els actes de commemoració del 8-M, "el repertori comptarà amb peces de dones compositores". L'altre peça del centre de la capital en l'engranatge cultural d'aquest inici d'any és un musical a càrrec de les corals infantils, amb intèrprets d'entre 6 i 12 anys. "Serà una oportunitat perquè els nostres alumnes puguin cantar i actuar", ha destacat el director. L'espectacle es titula De qui és el bosc?i tindrà lloc l'11 de maig.  

Ara bé, entre les actuacions més destacades i assenyalades en el calendari s'hi troba el concert jove de Sant Marc, que enguany estarà protagonitzat per Ginestà. La banda liderada pels germans Júlia i Pau Serrasolses farà aturada a Berga dins de la seva gira de presentació del seu darrer disc, Vida Meva, que ha estat reconegut amb dos premis Enderrock. Anys anteriors, la cita ha comptat amb Roba EstesaCamerata BacasisLildami i Julieta. La data escollida és la del 26 d'abril.

Història, clàssics i relats de vida, en format teatral

El gènere del teatre torna a ser l'aposta majoritària de la programació, arrencant el 8 de febrer justament fora del Teatre Municipal de Berga. La maleta explica l'arribada un carter que arriba a la plaça del poble amb aquest objecte, que ha passat de mà en mà, esdevenint el testimoni silenciós de diferents vides del segle XX. Un espectacle per reflexionar sobre la tendència cíclica de la història i emmarcat en el cicle Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat. La mostra serà a la plaça de la Ribera i gratuïta.

William Shakespeare també tindrà un bocí del programa gràcies a la representació d'El somni d'una nit d'estiu de la Closca. L'ha dirigit Ivan Otaola, qui ha destacat que aqusta comèdia romàntica uneix també l'enginy per presentar situacions en què "la realitat i la ficció queden difuminades". El format pujarà a l'escenari el 3 de maig. L'altre clàssic de la temporada serà La ratera, d'Agatha Christie, amb l'Agrupació Teatral la Farsa i sota la batuta d'Angelina Vilella. "És una obra molt ben escrita que pensem que pot agradar, entre el gènere policíac i el misteri", ha compartit Vilella, que també ha destacat que l'obra "és una de les més representades" al llarg de la història. Aquesta representació tindrà dos passis, els dies 31 de maig i 1 de juny.

També té un marcat component berguedà la proposta Molt s'hi deu assemblar, que tindrà lloc el 17 de maig. La història parla de família, maternitat i els vincles entre la Neus, la Guida i la Nat, que es retroben després d'allunyar-se. Una ocasió per reviure records i enfrontar ferides. El 25 de maig, i com a part dels actes de commemoració del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia, s'ha programat Pols de Diamant. L'obra relata la denúncia del Dani, víctima d'una brutal agressió LGTBIfòbica, que va esdevenir viral i en la qual es va abraonar tota l'opinió pública. Estigma i linxament mediàtic se sumen a la història, inspirada en un cas real. La darrera proposta del programa també serà teatral, amb Els ossos de l'irlandès. La representació parla del fracàs de l'amistat i de secrets enterrats que, de sobte, poden tornar a l'actualitat. L'obra serà el 29 de juny.

Dansa i un espectacle familiars per arrodonir l'agenda

L'alumnat de l'Escola de Ballet M. Alba oferiran l'única proposta de dansa del programa amb la 49a Gala de final de curs, el 8 de juny. Segons la directora del centre, Maria Alba Sánchez, hi haurà ballarins i ballarines des dels 3 anys i fins als 20, amb una mostra de diferents disciplines com el ballet clàssic, la dansa contemporània i la urbana, i el jazz. Aquest espectacle esdevé l'exhibició del treball de tot el curs de l'alumnat de l'escola a les seves famílies, si bé es recullen donatius voluntaris que s'entreguen a Càritas Parroquial de Berga. Tot plegat, una oportunitat de gaudir d'una mostra variada, resultat de l'esforç i per gaudir de "gent amb moltes aptituds".

En darrera instància, la programació també ha pensat en els més menuts amb Buffa!!! un espectacle que convida a jugar amb diferents elements del bosc i posant en escena diferents estils musicals. Una aventura sobre l'escenari, el pròxim 22 de març, i que formarà part de la campanya Cap Butaca Buida. Tot plegat, la regidora de Programació Cultural, Ermínia Altarriba, ha destacat que els 12 concerts, funcions i exhibicions agendades són "variats", cosa que permet a tot el públic a passar pel teatre mentre la cartellera estigui en marxa. És a dir, que han trobat espais per al col·lectiu infantil i familiar, els joves i els adults. Així mateix, ha destacat l'esforç que suposa "mantenir obert un teatre com aquest en una ciutat com la nostra", agraint l'esforç de tot l'equip tècnic i administratiu que ho fa possible.