Berga impulsa una nova edició del cicle Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat per rememorar l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat, el 2 de febrer de 1939. Enguany farà 86 anys que es va produir aquest fet històric, i per recordar-ho, s'han programat una desena d'activitats per fomentar la memòria històrica. L'agenda arrenca aquest dijous i s'allargarà fins al 23 de març, i inclou conferències, espectacles, rutes guiades, propostes literàries i exposicions, entre d'altres.
La primera activitat del programa és la conferència de l'escriptor i historiador Ramon Soler titulada L'infern de Mauthausen. Soler explicarà, el 30 de gener a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet (19.00h) el seu viatge al camp de concentració, aportant informació i fotografies. L'altra ponència del cicle serà a càrrec de l'historiador Martí Picas, amb la proposta El cost humà de la Guerra Civil. La xerrada, que tindrà lloc el 7 de febrer a la sala de plens de l'Ajuntament de Berga (19.00 h), pretén dimensionar el nombre de víctimes que hi va haver arreu del país a causa del conflicte bèl·lic, indagant en les causes de la mort i cercant informació detallada de cada persona.
Una de les propostes més representatives de l'agenda del cicle és l'explicació in situ dels fets. Les tropes franquistes, dirigides pel general Sagardía, van accedir per la cruïlla que enllaça el carrer del Roser amb la carretera de Sant Fruitós, que aleshores marcava el límit de la població de Berga. Per descobrir el succés, recórrer els principals escenaris i visitar un dels refugis antiaeris de la ciutat, s'han programat tres rutes guiades gratuïtes els dies 2 (11.00h), 8 (16.30h) i 23 (11.00h) de febrer, amb sortida des de davant de Cal Tonillo. Les dues primeres seran dinamitzades per Hèctor Aranda i la darrera per Roser Valverde. A més, enguany es durà a terme una quarta visita guiada, el 9 de febrer (11.00h) per recordar diferents personalitats culturals, obreres i polítiques de Berga obligades a prendre el camí de l'exili. El punt d'inici del recorregut serà a Cal Xamena, al carrer Castellar del Riu, en una visita a càrrec d'Hèctor Aranda.
Passant a les activitats de caràcter cultural, enguany s'han programat dues presentacions de llibres, un espectacle teatral i una exposició. Teatre Nu posarà en escena l'espectacle La maleta de Núria Parera, el 8 de febrer (19.00h), als baixos de l'Ajuntament de Berga (a la plaça de la Ribera). Joan Valentí interpreta un carter que arriba a la plaça del poble i ens presenta la seva maleta, un objecte preciós que ha passat de mà en mà, esdevenint el testimoni silenciós de diferents vides del segle XX. Les colònies tèxtils, la revolució obrera, la Guerra Civil, l'exili, el fes l'amor i no la guerra, la caiguda del franquisme... i les migracions –volgudes o no– que mai s'aturen. L'espectacle és gratuït i per a públic de totes les edats. Un cop finalitzada la representació, es farà una visita als túnels subterranis del consistori.
El Casal Panxo acollirà la presentació de l'obra Episodis del moviment obrer als Països Catalans, el 9 de febrer (18.00h). Es tracta d'un projecte col·lectiu publicat en tres volums que analitza una selecció de fites de l'obrerisme català d'arreu del territori. L'activitat anirà a càrrec del coautor i coordinador de la publicació, Marc Santasusana, que també oferirà una conferència sobre els Fets de Fígols de 1932. El 16 de febrer (12.00h), Ignasi Hierro presentarà a la Sala Casino el llibre Treballs forçats al Berguedà. Presoners de guerra i batallons disciplinaris (1937-1945). La publicació tracta sobre un dels elements repressius dissenyats pel règim dictatorial que, entre els anys 1937 i 1948, va utilitzar desenes de milers de presoners de guerra, presos i soldats penats com a mà d'obra en un sistema de treballs forçosos en condicions inhumanes. L'acte comptarà amb la presentació d'Hèctor Aranda.
Finalment, el Museu Comarcal de Berga acollirà una exposició temporal titulada Pinzellades berguedanes de la Guerra Civil, que s'inaugurarà el 21 de febrer (19.00h) i es podrà visitar fins al 23 de març. La mostra inclou objectes, diaris, cartells i material propi de la guerra cedit per l'Arxiu Familiar Galderic Safont.
El cicle Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat està impulsat per l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Berga i la comissió de memòria històrica formada per persones a títol individual, organismes i entitats com l'Arxiu Comarcal del Berguedà, Òmnium Cultural del Berguedà, l'Àmbit de Recerques del Berguedà, el Centre d'Estudis d'Avià, la Societat d'Arqueologia del Berguedà i el Casal Panxo. La iniciativa també té el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, a través del Memorial Democràtic.