Entre el 28 i el 30 de març de 2025 tindrà lloc a Berga la primera Mostra de Teatre Amateur del Berguedà. Es tracta d’una iniciativa sorgida dels pressupostos participatius de 2024 de la capital berguedana i projectada per part de l’Agrupació Teatral la Farsa, esdevenint la segona proposta més votada de la branca de programació cultural, després d'Art urbà: els murs pel canvi, la guanyadora, que consisteix a arranjar un o diversos murs amb art urbà.
Perquè la mostra vagi prenent forma, l'Ajuntament de Berga ha obert la convocatòria a companyies de teatre amateur perquè es presentin al certamen. Les candidatures es podran registrar fins al 30 d’octubre. Els requisits establerts són que els grups participants tinguin domicili al Berguedà i no actuïn en circuits comercials professionals. Els espectacles postulants hauran de ser en llengua catalana, tenir una durada d’entre 15 i 60 minuts, i l’escenografia ha de ser fàcilment desmuntable. A més, les companyies hauran de tenir l’autorització per presentar l’obra de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) o qualsevol altra empresa legalment autoritzada o de l’autor del text.
La presentació de les propostes es podrà fer presencialment, a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l'Ajuntament, en l'horari habitual d’atenció al públic. També es podrà efectuar la inscripció de forma electrònica, presentant una instància a través del Registre Municipal del consistori. A l'hora de fer el registre s'haurà d'emplenar el formulari d’inscripció i adjuntar la fitxa artística del grup, la fitxa tècnica de l’espectacle, el text o guió de l’obra i, si és possible, enviar l’enllaç de l’enregistrament audiovisual complet de l’espectacle a través d’una plataforma de difusió de vídeo. Les bases estipulen que cada grup podrà presentar una única proposta, de qualsevol gènere teatral.
Tal com ha posat en relleu l'Ajuntament de Berga, la iniciativa de la Mostra de Teatre Amateur del Berguedà pretén promoure les arts escèniques. Les representacions se celebraran al llarg del cap de setmana esmentat i tindrà un format de concurs. En concret, es preveu atorgar mencions en sis categories: Millor obra; Millor actor/actriu protagonista; Millor actor/actriu de repartiment; Millor direcció escènica; Millor vestuari; Millor escenografia i muntatge. Aquestes mencions o reconeixements no inclouen
dotació econòmica.