Segons han indicat, desenes de faies han baixat des del siti de Bagà, sumant-ne desenes des de Sant Julià de Cerdanyola, en una festa molt més petita i particular. Una hora abans, i sota la mirada del Pedraforca, començava la festa commemorativa del solstici d'hivern en aquest petit municipi del Berguedà. Una tradició que continuava a Bagà, finalitzant prop després de les 20.00 hores, amb grans fogueres i all i oli de codony.
Com és habitual, la Fia-faia ha tornat a omplir de tradició, sentiment i emoció el Nadal de molts berguedans. Alguns, els més veterans, recordaven temps en què aquesta festa havia ratllat les males èpoques, i precisament aquests, amb il·lusió i ganes de mantenir-la, celebraven, enguany, que s'hagués convertit en un esdeveniment estimat, cuidat i viscut per tantes altres persones.
I és que fa 70 anys, aquesta festa era patrimoni de cada barri, celebrada entre la mainada i els veïns, en una nit especial, però., també, especialment minimalista. Aquest any, però, la Fia-faia ha agafat força. Consolidant-se com a referent a Catalunya, ha atret més visitants i, malgrat que la tradició i l'essència s'ha mantingut, les persones de tota la vida n'han destacat una positiva afluència.
D'ara endavant, doncs, caldrà estudiar-ne el camí a seguir. Les fogueres continuaran enceses, les faies cremaran i els veïns se les llançaran en un joc per a la quitxalla. La Fia-faia, malgrat sigui reconeguda per la Unesco, manté l'orgull berguedà i la tradicionalitat, tot i que es treballa des de fora i s'indumenta. Això serà així per donar-la a conèixer de cara enfora, tot i que, pels de sempre, la seva virtut és l'essència que, una vegada més, manté la flama encesa per Nadal.

La Fia-faia de Bagà baixant del Siti. Foto: Aida Morales.