
“Van canviant les maneres de fer i veure el funcionament de les comparses. És un rejoveniment”. Aquesta és la visió de l’alcalde de Berga, Juli Gendrau, sobre el funcionament intern de La Patum i com aquest evoluciona cap a una major transparència i igualtat.
Segons ha explicat Gendrau a aquest diari, l’antic funcionament de les comparses “s’ha anat trencant” i s’ha anat avançant cap a un sistema de meritocràcia en què “la constància i la persistència són el que fa que llavors s’acabi d’entrar dins d'una comparsa”.
A més, l’alcalde ha insistit que hi ha moltes colles que fan votacions entre el seguici de gent que els ajuda per saber “qui entra o qui no”, tot i que ha recordat que segurament ja fa molts anys que estan “ajudant, col·laborant i suant” la comparsa.
Respecte d’aquest rejoveniment, també ha destacat que el Patronat també s'ha anat modernitzant: “Quan comença hi ha una generació que està acostumada a funcionar d’una manera. Després comença a entrar la generació dels fills que va canviant les maneres de fer i de veure el funcionament de les comparses”.
La Casa de La Patum
Pel que fa a La Casa de La Patum, l’alcalde ha volgut deixar clar que “el finançament hi és” i que l’Ajuntament de Berga té tota la voluntat de fer-la, ja que per això segueixen treballant en el projecte amb la Diputació de Barcelona i el mateix Patronat de La Patum.
Segons ha precisat, el problema és que un 50% de la subvenció depèn del Pla de Barris i aquest no se sap quan arribarà, de manera que el consistori ha decidit aplaçar la construcció del museu fins a la següent legislatura quan, si tot va bé, tindran el 100% del pressupost disponible.
Gendrau ha explicat que el 50% restant que prové de la Diputació de Barcelona han decidit aprofitar-lo per obres de millora a la ciutat, però que es tracta d’una subvenció que es pot tornar a demanar, i que així ho faran.