Mascarell veu la Fira de la Puríssima com el punt de trobada entre tradició i futur

L'alcalde del municipi destaca la “bona col·laboració i entesa” amb els comerciants

Publicat el 08 de desembre de 2014 a les 17:28

El conseller Ferran Mascarell; el vicepresident de la Diputació de Barcelona, Ferran Civil, i l'alcalde de Gironella, David Font Foto: Aida Morales


El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, s'ha passejat aquest dilluns pels carrers de Gironella, en un dia en què aquest municipi ha celebrat una de les seves festes més nostrades, la de la Puríssima. Una celebració, però, que enguany ha tingut un caràcter especial, ja que, a més, commemorava els 25 anys de la recuperació del blat de moro escairat. 

Aquesta recepta típica del Berguedà en temps d'hivern va ser proclamada fa 25 anys Plat de la Pau i es va enviar a diversos comissaris internacionals com a símbol d'unitat. Mascarell, que no l'havia provat mai, ha trobat el plat “exquisit”, i l'ha considerat una “molt bona iniciativa” per vincular les tradicions gastronòmiques catalanes amb la voluntat de Pau al món. 

 
En aquest sentit, el conseller també ha considerat que la Fira de la Puríssima de Gironella és un bon punt de trobada entre el respecte per la tradició i la mirada cap al futur: “El que millor expressa el desig de progressar és que tinguem estima pel passat i respecte per la tradició; i que alhora la gent participi i construeixi el seu futur”. Per a Mascarell, la cultura -i també la culinària- s'ha d'entendre com “un conjunt de coses molt diverses”, i ha destacat que tot això es plasma perfectament a la Fira de la Puríssima amb creativitat, cohesió social, identitat i voluntat de fer conviure el passat amb el present i el futur.

Gironella, com un formiguer

Els carrerons del barri antic de Gironella s'han convertit aquest dilluns en un formiguer de persones que pujaven i baixaven els estrets passatges d'aquesta zona encantadora de la ciutat. Centenars de turistes han fet parada expressament al municipi, i també la gent del poble ha sortit a buscar blat de moro i a celebrar una de les festes més estimades. 

Les parades de productes típics del Berguedà, així com les de Nadal també han tingut un paper protagonista a la Fira; i els mestres artesans -repartits per diversos punts del barri vell- han ensenyat als més petits a construir un esclop o una cistella, entre moltes d'altres activitats. 

Tot això, segons l'alcalde de Gironella, David Font, emmarcat dins d'un significat molt especial, que són els 25 anys del blat de moro. Per al batlle, ha estat molt gratificant la “bona col·laboració i entesa” que hi ha hagut entre l'Ajuntament i els comerciants per tirar endavant la Fira, i s'ha mostrat convençut del bon camí que s'està seguint per posar-la al mapa culinari i cultural de Catalunya.
 

Repartiment de blat de moro escairat Foto: Aida Morales

 

Un dels artesans de la Fira de la Puríssima de Gironella Foto: Aida Morales