En aquest punt, ha explicat el ramader berguedà i gerent de la Federació de Raça Bruna dels Pirineus, Martí Orriols, els set vedells seleccionats pel centre de testatge com uns dels millors de Catalunya han estat venuts a ramaders, que a partir d'ara els utilitzaran per engrandir el seu ramat d'una manera estratègica i genèticament garantida.

Porcs a la Fira de Santa Tecla de Berga. Foto: Aida Morales
A Berga, però, hi hagut un vedell que ha destacat per sobre de la resta. Es tracta d'un animal de Cal Bassó, a la Cerdanya, que ha aconseguit vendre's per 3.000 euros, la puja més alta de la subhasta. En aquest cas, ha explicat Orriols, per les qualitats de l'animal, sobretot, el fet que tingues 1,920 quilograms de creixement diari, és a dir, que amb menys menjar, creix més.
La resta d'animals, per altra banda, s'han anat venent per preus d'entre 2.000 i 2.500 euros, amb un valor de sortida de 1.500, entre les 13 explotacions que han participat en la subhasta.

L'exemplar de raça bruna que ha tingut un preu més alt a la subhasta, amb un nen que el mira. Foto: Aida Morales
Aquesta ha estat una de les activitats estrella de la Fira de Santa Tecla de Berga que, a més, també ha comptat amb una zona d'exposició d'animals, una zona de productors de formatges, maquinària agrícola, la taverna amb menjar i cerveses artesanes, i productors agroalimentaris. Enguany, i seguint la línia de l'any passat, la fira pretenia continuar l'especialització en el sector primari, un fet que s'ha aconseguit, i que preveu seguir de cara al futur.
"Ho valorem tot molt positiu i tenim ganes de repetir al Berguedà", ha explicat Orriols, pel que fa a les activitats de la Federació. De fet, aquesta és l'encarregada d'explicar, diumenge, les característiques de la raça bruna en una xerrada. A més, també es faran maridatges i tastos durant tot el cap de setmana, a banda de concerts i activitats infantils.

Fira de Santa Tecla de Berga. Foto: Aida Morales