Una setantena d'assistents a la presentació del llibre sobre les vivències de Josep Simon a Mauthausen

El volum va ser publicat originàriament el 2002 i, ara, ha estat recuperat pel Centre d'Estudis d'Avià coincidint amb el 75è aniversari del final de la Segona Guerra Mundial

Publicat el 03 de febrer de 2020 a les 22:01
Actualitzat el 03 de febrer de 2020 a les 22:56
Una setantena de persones ha assistit, aquest dissabte passat a la tarda, a la presentació del llibre Josep Simon i Mill. Quatre anys, tres mesos i onze dies a Mauthausen, escrit per Joan Ballarà i que ha reeditat enguany el Centre d'Estudis d'Avià coincidint amb el 75è aniversari del final de la Segona Guerra Mundial. El volum va ser publicat originàriament el 2002 i explica, a través de les converses entre Joan Ballarà i Josep Simon (1912 - 2008), les vivències del berguedà al camp d'extermini nazi. L'autor de llibre, Joan Ballarà, va morir el novembre passat a Berga.

L'acte, que s'ha realitzat a l'Ateneu d'Avià, ha comptat amb la intervenció de l'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, el regidor de Cultura, Rossend Mangot, els membres del Centre d'Estudis d'Avià, Pep Rafart i Daniel Montañà, i Fina Madrid, neta de Josep Simon i jove de Joan Ballarà.

El dissabte, 15 de febrer, Berga serà qui aculli la presentació de la reedició del llibre sobre les vivències de Josep Simon. L'acte es portarà a terme a la sala de plens de l'edifici consistorial, a dos quarts de 8 del vespre en el marc del cicle "Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat" que organitza per cinquè any l'Ajuntament de Berga i la Comissió de Treball de la Memòria Històrica.

Josep Simon i Mill, va néixer a Olvan l'any 1912. Era fill d'una família humil i, d'adolescent, va treballar en la indústria del tèxtil. Conseqüent amb els seus ideals, es va fer sindicalista. Però tots els seus plans es van veure frustrats amb l'esclat de la Guerra Civil. Després van venir la retirada i l'exili a França. Va ser deportat a Mauthausen pels nazis el 3 gener de 1941, on s'hi va estar fins el 5 de maig de 1945 amb el número de presoner 4.929. 

Posteriorment, va ser alliberat i va refer la seva vida a França, però no va tornar a Catalunya fins l'any 2000. També va escriure les seves memòries amb la col·laboració de Ramon Salvadó a Un clam de llibertat. Aquestes van ser publicades per Abadia Editors, el 2003.
 

L'acte ha comptat amb Fina Madrid (a la dreta), neta de Josep Simon i jove de l'autor Joan Ballarà. Foto: BNG