Vallcebre rehabilita l'església romànica de Sant Julià de Fréixens

El consistori hi ha destinat 192.000 euros finançats íntegrament per la Diputació de Barcelona i que permeten reobrir el temple al públic

  • L'interior renovat de l'església de Sant Julià de Fréixens -
Publicat el 08 d’abril de 2025 a les 19:47

L'església de Sant Julià de Fréixens torna a ser visitable. Després de romandre anys tancat per les patologies estructurals que patia, el temple ha estat rehabilitat per l'Ajuntament de Vallcebre, amb uns treballs que han fregat els 192.000 euros i que ha finançat íntegrament la Diputació de Barcelona. L'actuació, entre estudis i obres, s'ha allargat uns dos anys.

Situada a més de 1.000 metres d'altitud i datada al segle XI, Sant Julià de Fréixens és "un dels tresors del romànic del municipi i de la comarca", tal com ha destacat el consistori en un comunicat de premsa. L'església patia "importants deformacions, esquerdes i altres danys estructurals" que "n'amenaçaven la conservació", va assenyalar un estudi tècnic exhaustiu supervisat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació, que situava l'origen de gran part dels danys en un antic moviment sísmic del segle XV.

D'aquesta manera, la primera fase de la intervenció va consistir en un monitoratge de les esquerdes per part de la Universitat de Girona, sota la supervisió i finançament del SPAL. Per fer-ho, es van auscultar les zones més compromeses de l'edifici amb cinc sensors digitals. Amb tota la informació sobre la taula, el projecte de rehabilitació va prioritzar la correcció de les patologies estructurals detectades a l'edifici per evitar la seva progressiva degradació. 

Pel que fa als treballs com a tal, l'Ajuntament ha destacat el cosit del contrafort de l'absis i el presbiteri amb els murs de l'església a través d'uns ancoratges d'acer i injeccions de calç, amb l'objectiu de massissar la zona on s'havien detectat les esquerdes més perilloses. Per completar el recosit, també s'han aplicat injeccions de calç a les voltes, en altres esquerdes de l'edifici, i s'han rejuntat els carreus amb morter de calç.

D'altra banda, també s'han implementat millores com la restauració de l'antiga cambra de ventilació al perímetre de l'edifici i la construcció d'una vorera exterior per evitar l'entrada d’humitats, la rehabilitació de les finestres romàniques i la col·locació d'alabastre, la recuperació del nivell original de paviment amb enllosat medieval, el revestiment de la volta interior amb nova il·luminació, o la restauració del cor de fusta original. En paral·lel, també s'han executat uns estudis arqueològics per disposar de més coneixement de la història i evolució constructiva de l'església.

"Fa molts anys que treballàvem per recuperar aquest edifici", ha confirmat l'alcalde de Vallcebre, Lluís Cadena, qui ha manifestat la seva satisfacció per l'actuació executada. "Sant Julià és un patrimoni romànic molt important i estimat a Vallcebre, i calia assegurar la seva preservació per a les futures generacions", ha afegit el batlle. Per la seva banda, el regidor de Cultura, Jordi Lapuente, ha fet referència a les pròximes actuacions que es volen executar al temple, com és la rehabilitació del campanar, la renovació de la instal·lació elèctrica, la col·locació de noves fusteries, la restauració de la porta de fusta original o el condicionament de l'entorn de l'edifici per fer-lo més visible i visitable. "Volem que Sant Julià es converteixi en un espai viu, on a part d'usos religiosos, s'hi realitzin activitats culturals, visites guiades i exposicions", ha remarcat Lapuente.

L'església de Sant Julià Fréixens està situada a l'enclavament amb el mateix nom dins el terme municipal de Vallcebre. És visible i accessible des de la carretera B-400. L'immoble és propietat del Bisbat de Solsona, que mitjançant conveni l'ha cedit temporalment a l'Ajuntament de Vallcebre per afrontar-ne les despeses de rehabilitació, apunten des del consistori.