L'Ajuntament de Bagà ha donat llum verda al pressupost més elevat de la història. L'any 2025, la corporació disposarà de 3,5 milions d'euros, un 32,53% més que l'any en curs, destacant el capítol d'inversions, que supera el milió d'euros (un 842% més que enguany). Les partides més importants tenen a veure amb l'enllumenat públic i la plaça Porxada.
"El fet diferencial i el motiu pel qual és el pressupost més elevat de la història de Bagà és el capítol d'inversions", apunta l'alcalde, Lluís Casas, qui ha posat en relleu els prop de 950.000 euros que els han estat concedits, provinents dels fons Next Generation, per a la substitució de tot l'enllumenat públic i la il·luminació dels monuments històrics de la vila. S'actualitzaran tots els fanals i punts de llum del municipi, tant els més antics com les lluminàries de led que s'han anat renovant en anteriors campanyes.
De fet, el batlle exposa que, "un cop s'ha fet el replanteig i el concurs per licitar els treballs, el cost ha resultat ser molt inferior", situant la inversió en aproximadament 600.000 euros. Per aquest motiu, el consistori optarà per destinar els 350.000 euros restants a altres accions en el marc de l'enllumenat públic, per exemple, instal·lant nous fanals en ubicacions on actualment no n'hi ha o renovant els llums de Nadal. Tot plegat, l'ajut té per objectiu incidir en la millora de la sostenibilitat dels municipis.
L'altra gran actuació, igualment coberta a través de subvencions, és la remodelació de la plaça Porxada. Aquest projecte arrossega una història de desacords, protesta veïnal i una suspensió in extremis la darrera legislatura. Ara, el nou equip de govern reprèn la iniciativa amb una idea reformulada, que inclou la substitució del paviment, l'arranjament dels serveis i la millora del porxo inferior, que s'empedrarà. En total, el rentat de cara a la mítica plaça baganesa tindrà un cost d'uns 250.000 euros, informa l'alcalde.
Amb xifres inferiors, però celebrades per part del govern, s'hi troba la recuperació dels pressupostos participatius. "És una partida també molt important per a nosaltres", declara Casas, fent referència al poder de decisió que atorga aquesta eina al veïnat. En concret, s'hi destinaran 20.000 euros, i es preveu que el reglament de gestió sigui traslladat al ple el pròxim mes de gener. Finalment, des de l'Ajuntament fan referència a les inversions en la xarxa d'aigua de Bagà, que permetran millorar la distribució dels dos dipòsits municipals.
La reforma de l'antic edifici de la Fundació Salarich Calderer, a l'horitzó
Una de les grans fites de l'equip de govern és materialitzar el trasllat de la biblioteca, l'arxiu i la llar d'infants a l'antic edifici de la Fundació Salarich Calderer, situat al carrer Raval. El primer pas és consolidar l'immoble, que s'ha deteriorat amb el pas del temps i pel mateix desús. Actualment, els comptes del 2025 no inclouen cap partida per engegar aquesta iniciativa, si bé l'Ajuntament està al cas dels anuncis del PUOSC (Pla únic d'obres i serveis de Catalunya) de la Generalitat i el PGI (Programa General d'Inversions) de la Diputació de Barcelona.
"És possible que, si ens atorguen subvencions del nou PUOSC i del PGI, s'ampliï el pressupost per remodelar l'asil", ha detallat Casas, que afirma que "els primers diners que arribin serviran per assentar l'edifici", és a dir, per deixar a punt la coberta i la façana. "Volem enllestir les bases pels futurs equipaments", referma el batlle, incidint que "anirem de fora cap a dins".
En darrera instància, cal posar en relleu que el pressupost del 2025 de Bagà preveuen una important disminució, estimada en més de 100.000 euros, en el capítol de despeses de béns corrents i serveis. El motiu és que s'ha reduït substancialment la despesa de la llum dels equipaments municipals gràcies a la producció energètica provinent de les plaques solars instal·lades al pavelló. D'altra banda, el consistori posa en relleu que les taxes municipals han quedat congelades per "no incrementar la pressió fiscal a la ciutadania".