BeGI carrega contra «la desídia» de l'equip de govern de Berga

Judit Vinyes i Lluís Minoves alerten que l'Ajuntament està tornant a generar deute i demanen un canvi d'actitud per desencallar les carpetes històriques que, a parer seu, no han progressat el darrer any

Lluís Minoves i Judit Vinyes, en la compareixença d'aquest dimarts
Lluís Minoves i Judit Vinyes, en la compareixença d'aquest dimarts | Lídia López
18 de juny del 2024
Actualitzat a les 18:15h

Toc d'atenció dels regidors de Berga Grup Independent (BeGI) a l'equip de govern de Berga, conformat per la CUP i ERC. Judit Vinyes i Lluís Minoves han comparegut aquest dimarts per fer un balanç del primer any del nou mandat a l'Ajuntament de la capital berguedana i en la que ha estat la primera experiència de la plataforma a l'administració local, concloent que els membres del govern han de deixar de banda "la desídia" i "la inacció". "Volem un canvi d'actitud", han reclamat els independents, que han advertit que, el darrer any, el consistori ha tornat a generar deute

"En un any, s'ha vist que el tarannà és el mateix que el dels últims vuit anys, però amb la diferència que la situació és pitjor que mai perquè estem tornant a generar deute. I més, a canvi de res: ni cap equipament, ni cap instal·lació, res", ha lamentat Vinyes, qui ha emfatitzat que "totes aquestes obres amb què fan tanta propaganda, com les millores al Teatre Municipal o l'arranjament de la façana de l'Escola Santa Eulàlia són tasques de manteniment, no són nous projectes". "La desídia de l'Ajuntament i del govern de la CUP i Esquerra han fet que la ciutat estigui parada", ha afirmat la portaveu del grup municipal, tot etzibant que "un ajuntament que fa un any que va anunciar que faria un canvi de gespa i ha trigat un any a fer unes modificacions que són unes hores de feina, ens diu molt del seu tarannà passota. I això no ens ho podem permetre més anys".

Entre les causes que BeGI al·lega respecte de la generació de més deute s'hi troba el refinançament de 859.000 euros d'una quota de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) que aquest 2024 havia de retornar el consistori i que, malgrat la negativa de l'oposició, va tirar endavant l'equip de govern. "Acceptem un altre crèdit i els interessos s'hauran de pagar", ha apuntat Vinyes, que també ha assenyalat que el moviment de l'equip de govern mitjançant decret respon al fet que "es van preparar els pressupostos del 2024 sense tenir suficients diners a l'Ajuntament, així que tots aquests projectes no s'haguessin pogut fer sense acceptar aquest crèdit". A més, la independent també ha considerat que el consistori es troba lluny de resoldre el desgavell econòmic que descriu, posant d'exemple "les factures pendents de pagament i sobre les quals no hi ha control de quantes vindran". Un fet, el de la tardança en el pagament als proveïdors, que ja ha estat advertit per part del Ministeri d'Hisenda espanyol, ha afirmat Vinyes. 

Tot plegat, ha comportat que la regidora hagi reblat amb contundència que "hem treballat més nosaltres des de l'oposició que no pas el govern", recalcant que "Berga Grup Independent és l'oposició real i constructiva de Berga". A la vegada, ha compartit que "hem estat l'altaveu del poble, traslladant les inquietuds dels ciutadans al govern", sigui mitjançant instàncies o demanant directament als regidors delegats. Unes instàncies comptabilitzades pel grup, amb un total de 27, de les quals 2 han estat denegades, 7 s'han respost i 18 han quedat sense resposta.

Sigui com sigui, Judit Vinyes ha posat en relleu algunes de les accions i mesures que s'han tirat endavant a través de l'acord amb els dos regidors del grup o, directament, per la seva iniciativa, com és el cas de l'aprovació dels pressupostos, la contractació d'un tècnic d'igualtat, l'homenatge a Antoni Tarrés, la fiscalització de la hisenda o el retorn de la renovació del DNI a Berga, entre altres.

Mà estesa per tirar endavant projectes

Tot i la reprovació d'aquest primer any de mandat, els regidors de BeGI creuen que Berga encara té marge per viure una bona legislatura. Per això, es mostren oberts a treballar conjuntament amb l'equip de govern per desencallar les carpetes històriques que té pendents de resoldre la ciutat. En aquest sentit, Lluís Minoves ha citat alguns dels que, per al grup, és més important posar fil a l'agulla amb urgència. És el cas de la construcció d'una estació d'autobusos, de la qual "no se n'ha parlat més des de les eleccions"; la urbanització dels Pedregals, que "esperem que surti a l'estiu, com ens han dit"; l'arribada de l'aigua a Queralt; l'endreça de les voreres, que ha considerat que estan en mal estat i brutes en molts llocs de la ciutat; o la redacció d'un nou POUM.

"No volem excuses", ha declarat Minoves, tot repetint que "els facilitarem que surti endavant" perquè "volem ajudar a fer-ho realitat". Per aquest motiu, Vinyes ha incidit que aquesta compareixença vol servir com a "toc d'atenció", confiant que serveixi per evidenciar "un canvi en la manera de treballar". En tot cas, l'agrupació no té sobre la taula promoure canvis en la composició del govern, tot i assegurar que "quan considerem que l'Ajuntament actua malament, l'oposició no ho deixem passar", posant d'exemple les mocions treballades conjuntament o un recurs contra un decret. "Els moviments que volem són perquè es facin coses per Berga, i per això cal gent competent al capdavant, i el que passa ara és que la CUP i Esquerra són incompetents", ha sentenciat la portaveu.

Arxivat a