Francàs assumeix deficiències en l'inici del porta a porta

Ha explicat que s'estan resolent les mancances i que els errors hauran de servir per una millor implantació del nou sistema de recollida a Berga

18 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 12:05h
El conseller de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs.
El conseller de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs. | Pilar Màrquez Ambròs
El Consell Comarcal del Berguedà ha admès en el ple d'aquest dimecres que hi ha hagut deficiències en la implantació del porta a porta a nou municipis. El conseller de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, ha explicat que s'estan resolent les mancances i que els errors hauran de servir per a una millor implantació del porta a porta a Berga, que es convertirà en la ciutat amb més habitants de Catalunya que adopti el nou model de recollida de residus. "Assumeixo la culpa", ha expressat Francàs en el torn de precs i preguntes, quan ha estat interpel·lat per Eduard Coronado, portaveu d'ERC. 

Francàs ha explicat que "hi ha hagut incidències" que han causat el retard en l'entrega dels contenidors als comerços i grans productors. El responsable polític del projecte ha aclarit  que aquest dimecres s'han repartit els contenidors a les botigues i restaurants que encara no en tenien.

"Hi ha coses que han fallat i les hem de polir", ha assenyalat Francesc Xavier Francàs. Per exemple, ha reconegut també que en l'entrega de cubells als veïns va haver-hi cues exageradament llargues. "Ho teníem planificat per tenir suficientment gent a Puig-reig i Gironella, però pels motius que sigui n'hi va haver que van trobar una altra feina i van plegar, va haver-hi aquella incidència i vam allargar dos dies més el repartiment a la població", ha argumentat. Més en positiu, Francàs ha destacat que "en la repesca també ha vingut molta gent que no creien que s'implantés o que eren fora, i els hem entregat els kits". El conseller de Medi Ambient ha valorat que cal posar "un 10" a la població per l'esforç que s'està fent d'adaptació i que "si alguna cosa està fallant, és perquè es diuen les coses i no s'apliquen al peu de la lletra". 

Francàs també ha elogiat la feina que es fa des de les dues empreses de recollida de residus. "Hem rebut trucades de veïns als quals no se'ls ha recollit la fracció perquè és al cap d'un carrer o l'operari no l'ha vist; això no vol dir que les empreses ho facin malament, estan agafant el ritme més que bé". Segons Francàs, "en incidents que hem afrontat com haver retirat els contenidors potser massa aviat, per por de no tenir suficientment temps, les empreses han fet recollides extres". 
 

El grup d'Esquerra al Consell Comarcal del Berguedà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El recent estrenat president del consell, Josep Lara, ha subratllat que "s'està treballant al màxim més hores que té el dia i ha demanat "paciència i tranquil·litat perquè el sistema està començant a funcionar", de manera que també s'estan resolent les deficiències. 
 
14 illetes de 40

Francesc Xavier Francàs ha previst que aquest dissabte es tanqui l'accés a 14 de les illes d'emergència i punts de nuclis disseminats. "En tenim 18 planificades de les 40 que es preveuen", ha expressat Francàs. Aquestes illes haurien d'haver estat acabades l'1 d'octubre, però finalment no ha estat així. El conseller de Medi Ambient ha recordat als consellers presents al ple que "hi ha hagut ajuntaments que han fet canvis d'ubicació d'última hora, fins i tot més d'una vegada", un fet que també ha fet que se'n retardés la construcció. Francesc Xavier Francàs s'ha mostrat convençut que el 4 de novembre, quan es posi en marxa el porta a porta a Berga, Avià i Vilada, aquestes poblacions, així com les que han implementat ara el sistema, tindran acabades totes les àrees d'emergència. 

Coronado li ha recordat que el porta a porta és "un model ambiciós" en el qual tots els grups polítics de l'ens "estem a favor". El portaveu d'ERC ha exposat que cal evitar que es repeteixin les deficiències i resoldre-les. De la mateixa manera, el conseller d'Esquerra, Josep Subirana, regidor de Medi Ambient d'Avià, ha fet èmfasi en la importància que "es doblin esforços" a Berga, perquè si les coses no hi anessin bé, això podria arrossegar tota la comarca i perquè ha de ser un exemple per altres poblacions grans del país.