El Berguedà comença la recollida porta a porta «amb un 60%» de resposta

La inversió per a la implantació del porta a porta, i les futures illes de contenidors que se situaran en les poblacions més petites, suma uns 2,7 milions d'euros

15 d'octubre de 2018, 11:43
Actualitzat: 16 d'octubre, 0:22h
Recollida porta a porta a Bagà.
Recollida porta a porta a Bagà. | Pilar Màrquez Ambròs
El primer poble del Berguedà en començar la recollida porta a porta al Berguedà va ser anit - sota una pluja intensa - Puig-reig. La recollida ha continuat avui fins ben entrat el matí a Bagà, Casserres, Cercs, Guardiola de Berguedà, La Pobla de Lillet, Olvan, i Sant Julià de Cerdanyola; i al vespre s'inicia a Gironella. Berga, Avià i Vilada donaran el tret de sortida a aquest tipus de recollida de residus el 4 de novembre.

A Bagà els camions d'escombraries que recollien l'orgànica, la fracció que hi pertoca els dilluns, han finalitzat la tasca prop de les 10 del matí sota l'atenta mirada d'alguns veïns. Els operaris han compartit llavors les últimes indicacions per emprendre la resta de l'itinerari. A l'alt Berguedà hi ha dues rutes, una amb sortida a la Pobla de Lillet i l'altra a Bagà. El conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, ha estimat, aquest matí a Bagà, que almenys "un 60%" dels veïns i veïnes d'aquests municipis han tret el bujol corresponent al carrer. Als pobles de la part alta de la comarca tocava el de l'orgànica (i paper, cartró i orgànica als comerços), a Gironella, Casserres i Olvan, l'orgànica i els envasos, i a Puig-reig, el rebuig. 

"Si fem la valoració de les galledes que han sortit no són el 100%, però n'haurem de fer una valoració al llarg de la setmana. Quan hàgim fet l'orgànica, els envasos, el paper; segurament la xifra s'anirà incrementant", ha valorat Francàs. La inversió per a la implantació del porta a porta i les futures illes de contenidors que se situaran en les poblacions més petites, suma uns 2,7 milions d'euros. Està previst demanar una ajuda al fons Feder pel 50% del projecte. També s'està pendent d'una dotació de la Diputació de Barcelona. 
 

Un dels operaris del porta a porta. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El conseller comarcal de Medi Ambient ha admès que s'havien trobat els punts on abans hi havia els contenidors "una mica col·lapsats" . Segons Francesc Xavier Francàs, el motiu és que "veníem d'un pont llarg amb molt de turisme a la comarca". Sobre si es podria haver plantejat l'inici en una altra data que no coincidís amb un pont, Francàs ha assegurat que totes les opcions, com la de començar abans del pont, tenien els seus inconvenients. "Ens hi podem tornar a trobar a Berga que hi ha el Pont de Tots Sants", ha assegurat, malgrat que ha assenyalat que de moment no hi ha previstos canvis en l'inici del porta a porta a la capital. 

Francesc Xavier Francàs ha incidit també en el fet que "hi ha alguna petita cosa, que potser no vam explicar bé, o no s'acaba d'entendre bé, que és que la recollida a l'alt Berguedà (i a Olvan i Casserres) no és de 6 del matí a 12 del migdia, sinó que la recollida comença a les 6 en un municipi i a partir d'aquí cada camió fa la ruta que li correspon". És a dir, que és recomanable treure els cubells la nit abans. "D'aquesta manera quan comenci el servei es podrà recollir tot, i no quedaran bosses com ha passat avui", ha comentat.

"Si hi ha una persona que ha deixat la galleda al carrer i li desapareix, que ens truqui i li solucionarem", ha indicat Francesc Xavier Francàs, qüestionat pels periodistes sobre el fet que alguns veïns de Bagà haurien trobat a faltar els bujols després d'haver-los deixat al carrer aquest matí. 

Brossa a terra

El conseller ha confiat que els pròxims dies no es repeteixin a la comarca les imatges d'escombraries a terra. "Pot ser que hi hagi persones que no són visitants de cap de setmana, sinó veïns, que han decidit deixar la bossa a terra; però jo confio molt en la població i en el fet que no s'aniran abandonant bosses", ha indicat Francàs. "Si es troben bosses abandonades, s'intentarà saber de qui són, i l'advertirem, sempre hem dit que una persona es pot equivocar en barrejar un producte en una fracció però no deixant brossa a terra", ha comentat el conseller.
 

Operaris de l'empresa de recollida netejant la brossa que s'havia deixat a terra en una de les entrades de Bagà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Francàs ha lamentat, per exemple, que entre la brutícia que s'ha deixat a terra a Bagà, hi hagués justament també ampolles de vidre. "En aquest cas, sí que tenien el contenidor", ha dit. La imatge de bon matí a la vila de l'alt Berguedà era doble. Per una banda, els bujols marrons nous de l'orgànica romanien a les portes d'un gran gruix de domicilis esperant l'inici del porta a porta, ja que en l'estrena els camions de recollida anaven més tard del que han assegurat que serà habitual, de l'altra uns operaris de l'empresa que fa el servei havien de recollir també una important quantitat de brossa que s'ha deixat a terra en el punt on abans hi havia els contenidors, i on ara només hi queda el del vidre. 

Francesc Xavier Francàs ha negat que la retirada de contenidors que va fer-se la setmana passada, primer dels residus de la selectiva, i després des de la resta, pugui haver pres "per sorpresa" als ajuntaments, com va assegurar divendres l'equip de govern de Puig-reig. "Sorpresa no n'hi havia d'haver cap, perquè fa molts dies que es va explicar que la selectiva es trauria a primers de setmana, i la resta més tard", ha etzibat.

"La mateixa setmana abans de començar vam tenir una reunió amb els alcaldes dels municipis afectats i no hi va haver cap mena de problema; fins i tot he de dir que Puig-reig va ser l'últim municipi en el qual van retirar-se els contenidors de selectiva", ha assegurat Francàs. Que ha dit que davant de les queixes, el consistori va establir un punt de contenidors suficientment gran, que ha resolt les necessitats veïnals, i que ha de treure's avui que ja ha començat el porta a porta.

Àrees tancades en nuclis disseminats

Els nuclis disseminats dels nou municipis que han començat el porta a porta tindran àrees tancades per deixar-hi els residus i les mateixes poblacions on es fa el porta a porta disposaran d'àrees d'emergència per quan un veí marxi de vacances. En total, es preveu que hi hagi uns quaranta punts d'aquest tipus, tot i que ara mateix n'hi ha catorze. De moment, a més, aquestes àrees es troben obertes, però Francàs ha assegurat que es procedirà al tancament (els veïns disposen d'una clau) aquesta mateixa setmana.

"Hi ha àrees que no les hem pogut acabar per les inclemències del temps, i perquè per criteris municipals s'han canviat dos i tres cops de lloc", ha assenyalat Francàs. 

Expectatives i implantació a Berga el 4 de novembre

El conseller comarcal de Medi Ambient ha expressat avui que Berga "no és que em preocupi o no", però "és d'aquí quinze dies". "Ara el que hem d'anar fent és veure com evoluciona a l'alt i el baix Berguedà i resolent les petites incidències", ha valorat Francàs.
 
Francesc Xavier Francàs s'ha mostrat "molt confiat" en què el sistema funcionarà. "Confio molt en la població, degut als resultats de les xerrades, entenc que hi ha voluntat que la cosa funcioni", ha dit. Respecte a l'advertència feta per ICV de Berga sobre que l'inici de la recollida porta a porta seria "caòtica", Francàs ha convidat el regidor Joan Torres a dirigir-los qualsevol incidència o inquietud.
 

Francesc Xavier Francàs en l'atenció als mitjans d'aquest dilluns. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Si més o menys tothom fa el que és de sentit comú que és deixar les galledes al vespre i retirar-les al matí o durant el dia quan hagi passat el camió, no hi haurà galledes al carrer", ha apuntat Francàs. En aquest sentit, respecte al fet que l'horari de recollida de l'alt Berguedà sigui al matí, fet del qual s'ha queixat un grup de veïns que han obert una pàgina de Facebook, ha indicat que "els horaris estan muntats en cada poble perquè està parlat d'acord amb cada ajuntament". "Hem combinat una flota de camions que a la nit treballa en unes poblacions grans, i durant el dia treballa en altres poblacions: els camions que veiem a Bagà aquí, quan engeguem Berga, a la nit seran a Berga", ha expressat. "Els camions que anit van fer Puig-reig i Gironella, aquest matí han fet Casserres i Olvan", ha especificat. 

"Si el plec del concurs per a les illes de contenidors que s'han de col·locar als 19 municipis restants, surt a l'octubre, el canvi de la recollida de residus al Berguedà s'haurà fet del tot al gener", ha avançat Francàs.

L'objectiu és que la comarca, una de les que menys recicla del país, arribi al percentatge del 70%. En un termini futur que Francàs no ha concretat, això permetria imposar descomptes al rebut als ciutadans que reciclin bé.