Francesc Ribera veu «possible» pactar amb ERC i Impuls per governar a Berga

El regidor de la CUP no troba inconvenient en què Anna Maria Guijarro es torni a presentar

Publicat el 01 de juny de 2014 a les 17:34
Francesc Ribera 'Titot' després de l'entrevista Foto: Pere Gendrau

 Falta menys d'un any per les eleccions municipals i l'escenari que s'obrirà serà absolutament diferent del dels comicis anteriors. La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) ja va experimentar un creixement el 2011, passant de dos a tres regidors. Un dels seus representants al consistori de la capital del Berguedà, Francesc Ribera 'Titot', assegura que la CUP està preparada per governar perquè, enlloc d'una oposició del no a tot, ha presentat propostes i ha interioritzat el que seria una gestió de govern. Alhora, denuncia la "poca capacitat d'imaginació" i "poca capacitat operativa" de l'equip de govern de CiU.
 
- Quin balanç fas d'aquests tres anys de legislatura? 
 
L'Ajuntament té poca capacitat de treball i d'organització. I amb el fet que l'alcalde, Juli Gendrau, hagi estat nomenat delegat del Govern a la Catalunya Central, s'hi coneix molt. S'hi coneix molt perquè hi ha temes que estan encalladíssims. Es dediquen a gestionar el dia a dia perquè no generen idees. Això no és una cosa d'ara; és històrica aquí Berga i ho han patit tots els governs. És un fet que ja havíem intuït amb el seguiment de la legislatura anterior. Per això, precisament, la campanya electoral de la CUP es va dir 'Amb idees, amb empenta', perquè són les dues mancances principals que hem notat. Per altra banda, hi ha una concepció de l'Ajuntament com si fos una caixa que sempre raja. I de pensar que l'Ajuntament no el deixaran caure. I la veritat és que ja l'han deixat caure, perquè està intervingut des del 2012. La gestió econòmica no la pot controlar l'equip de govern sinó que està sotmesa a una sèrie de limitacions. A més, amb la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (ARSAL), l'Ajuntament esdevé un ens administratiu i no polític. I això ha vingut donat per l'elevat deute. En aquests moments estem sobre els 18 MEUR de deute, tenint en compte que 4 MEUR ens els deuen a nosaltres. Hi ha un deute net de 14 MEUR que s'ha de pagar amb crèdits fins l'any 2022. La realitat és que es gasta més del que entra, i no es poden complir els terminis de pagament. Amb tot, tenim la sensació que la Junta de Govern no ho percep com una cosa greu, perquè amb les despeses diàries no hi ha la sensació d'una voluntat d'estalvi absolut. La sensació és de poca capacitat d'imaginació, poca capacitat operativa. 
 
- I del paper de la CUP durant aquests tres anys?
 
Nosaltres hem procurat, i ens ho vem plantejar des del començament, no fer un abús de la simbologia. Una de les primeres coses que vem fer va ser aconseguir declarar el rei d'Espanya persona non grata. Ja està. Difícilment es pot anar més enllà. Ja hem demostrat tot el que havíem de demostrar. Hem fet un acte gairebé d'ofensa contra el cap del que nosaltres entenem que és el sistema ocupant. I ens sembla que no hem de demostrar res. Per això, quan hi ha hagut mocions simbòliques, hem ofert la possibilitat que les entitats poguessin presentar-les. La PAH, o les associacions de veïns, per exemple. Respecte a l'equip de govern, més que una campanya de desgast, fem una campanya d'evidenciar que Berga no va tenir sort a l'hora de triar els seus gestors l'última legislatura. La ciutadania va ser poc afortunada en donar-los la majoria absoluta perquè això ha estat negatiu per a l'economia, per a la gestió i per al desenvolupament. Perquè a més aquests 14 MEUR de deute no són enlloc. No es veu en què s'han invertit. Tot per mala gestió. També estem convençuts que ningú no ha ficat cap mà a cap caixa. Ha estat purament inoperància i ineptitud. Ni tan sols mala fe. 
 
- La CUP ha canviat la seva actitud. Durant la passada legislatura es facilitava l'acció de govern, i ara el paper ha estat un altre. Més crític, més fiscalitzador.
 
Ha canviat. És evident que l'escenari canvia totalment amb la majoria absoluta, però també és cert que nosaltres sempre hem procurat no oposar-nos a les coses perquè estem a l'oposició. I en molts casos hem votat a favor perquè ens semblaven bé. Què passa? Que quan està en minoria, l'equip de govern fa més esforços per presentar coses que ens semblin bé, perquè ens necessita per aprovar-ho. Però quan tens majoria absoluta no cal que li sembli bé a l'altre, si et sembla bé a tu és suficient. I per tant és més fàcil que hi hagi una dinàmica de corró. Tot i això, els hem votat moltes coses a favor. Fins i tot els vem votar uns pressupostos, perquè van ser els primers que van fer amb l'economia intervinguda. I a més hem intentat fer una altra cosa. Hem estat presentant projectes relativament sovint. Vem presentar un gran projecte de l'enciclopèdia virtual del Berguedà. Es va aprovar, es va fer una reunió, es va inaugurar i no s'ha fet res més. Perquè ni els interessava, ni sabien bé el que era. Els va agradar la idea i a nivell mediàtic es va presentar. Era lleig votar-hi en contra. Per altra banda, els vem presentar un gran projecte d'un festival de teatre amateur. Amb pressupost, amb tot muntat, amb els contactes fets. I es va dotar una partida en el pressupost. I no s'ha fet. Fins i tot en grans apartats, nosaltres hem presentat un projecte alternatiu. Quan hi va haver els pressupostos, vem votar-hi en contra però vem presentar uns pressupostos alternatius. Hem intentat, en la mesura del possible, que quan votàvem en contra d'una cosa, tinguéssim una idea millor. Estem intentant fer exercicis d'empatia com si fóssim equip de govern, i en moltes matèries hem fet gestió de govern. 
 
- Quan fas aquest tipus d'oposició, quan no optes pel no a tot, és que t'estàs preparant. La CUP està preparada per ser alternativa?
 
La CUP està preparada per ser alternativa de govern i està preparada per governar en uns anys que possiblement seran convulsos i difícils. Serà sense ni un duro. Perquè no apareixerà algú salvant, enmig del procés, els ajuntaments. Hem intentat no fer-nos experts en la queixa sinó en la gestió. Encara que no tinguéssim responsabilitat de govern. I en gairebé tots els debats, quan estem a punt de prendre una decisió, diem: si estiguéssim governant, què faríem? I això ens ha fet canviar decisions a última hora. 
 
- Per exemple?
 
No ho puc explicar perquè forma part del debat intern.
 
- És probable que hi hagi un acord entre ERC i els regidors no adscrits, Impuls, per fer una llista conjunta a les properes municipals. Si la CUP vol ser alternativa de govern, si vol governar, sembla que s'hi hauria de pactar. Sigui abans, amb candidatura única, o després. 
 
Abans, ho veig molt difícil. Perquè és cert que som d'esquerres, no els nego la capacitat. Però nosaltres entenem la gestió des d'una lògica anticapitalista. I això és molt diferent de dir que el capitalisme és molt dolent però com que no hi podem fer res intentarem tapar els forats i posar els pedaços que poguem. Nosaltres, en canvi, sense flipar-nos i pensar que no vivim en aquest sistema, tenim una lògica diària diferent. Una de les coses que plantegem és que no hi pot haver deute. Si tens deute, no ets un ajuntament independent, estàs agafat pels ous i no tens llibertat de fer coses. Ha de ser al revés. Oi que la gent intenta tenir un racó per si ha de fer coses? Per si li cau un arbre al cotxe? El fet de dir que tots els projectes d'inversió, tots, tots, siguin demanant crèdits, entenem que és un error. Perquè s'estan beneficiant unes entitats privades en perjudici d'unes entitats públiques. I es podrien trobar fórmules, amb algun altre ajuntament, per tenir mecanismes d'estalvi i de finançament. L'ajuntament del Mas-Roig, a la comarca de la Ribera d'Ebre, té una caixa cooperativa. N'hem parlat amb el diputat de la CUP al Parlament David Fernández perquè n'és expert. Aquest municipi té una caixa i la gent del poble pot tenir-hi els diners. I els ciutadans tenen una targeta d'aquella caixa. Seria bo portar-ho a altres municipis. I pot ser que una cosa així sigui molt difícil, però per què no investigar si es troben enteses amb altres ajuntaments de la comarca per dotar-nos d'un mecanisme d'estalvi de finançament propi, públic, enlloc de demanar un crèdit? 
 
- ERC i Impuls no voldrien treballar així?
 
T'he posat un exemple d'una lògica anticapitalista. El PSC i ERC ja han governat a Berga en coalició. Part del problema han estat ells. Part d'aquest deute ha estat per la seva gestió. Perquè no la van canviar. Van seguir com havia estat fent l'ABI i com havia fet abans Jaume Farguell. La filosofia és anar tibant de beta i ja passarà algú al darrere a pagar-ho. I quan estiguem escanyats, demanarem un crèdit i cossa endavant. I ja ho trobarem. Segurament, en moltes altres coses, quan parles d'estricta eficiència, l'eficiència no és patrimoni de cap ideologia política. 
 
- Depèn de les persones.
 
Depèn de les persones, sí. Potser seria més fàcil, després de les eleccions, fer alguna cosa. 
 
- Veient el resultat dels comicis. 
 
Fins que no veus com queda tot plegat, és molt difícil. 
 
- En cas que els resultats ho permetessin, la CUP voldria governar pactant?
 
La CUP voldria governar. Pactant? No ho sé. A Navàs ha passat. Per tant, és possible. 
 
- Però a vegades es veu més clar i, altres, menys. 
 
Nosaltres, a les últimes, abans de plantejar-nos anar-hi, quan teníem més o menys la llista feta, ens vem mirar els nou de davant i vem dir: si en treiem nou, fem equip de govern? Tothom es veu en cor? Doncs presentem-nos. M'imagino que aquest cop, farem una cosa similar. Passa per aquí. No hi ha vocació de queixa, hi ha vocació de feina. 
 
- Encara falten mesos, però hi ha certs interrogants que s'han d'anar aclarint, com és el paper d'Anna Maria Guijarro. En principi, la CUP es marca un límit de dos mandats per als seus càrrecs. Creus que s'ha de complir estrictament i, per tant, no es pot tornar a presentar?
 
Crec que és important ser coherent, però també és important no morir de coherència. No només has d'estar disposat. Has d'estar preparat, i has de tenir la capacitat de convèncer la gent i que la gent confiï en tu. Cada condició d'aquestes acota més les persones. No és només que no m'importaria, sinó que ja m'estaria bé si fos una decisió seva. Dit això, entendria més que digués que està cansada. És part de la militància, no hi ha vocació de currículums polítics. Jo no hi veuria cap inconvenient, si digués que està cansada. Això pot passar a tothom. 
 
- Es té clar qui encapçalarà la llista? Quins són els terminis?
 
No es té clar i encara no hi ha terminis fixats. Hem parlat de què hem d'iniciar el procés i l'iniciarem en breu. Però no el procés de fer llistes. Primer, hem de decidir si ens presentem. Encara no n'hem parlat més enllà de les converses informals. Nosaltres funcionem a partir de l'assemblea i, aquí, no s'ha tractat. 
 
- Quin balanç fas en clau personal? Tens ganes de repetir?
 
Jo m'ho passo bé. He après molt. He après a entendre textos escrits en altres idiomes (rialles). A treure el gra de la palla. I jo sóc un organitzador nat. M'agrada muntar coses i no em fa por no saber-ne. Sempre he pensat que, les coses, com realment s'aprenen és fent-les. Vinc de muntar una ràdio a Mallorca perquè vaig pensar que s'havia de fer. No em fa por organitzar coses. I un ajuntament és un lloc on la gent a qui li agrada organitzar coses s'hi sent molt còmoda perquè n'hi ha moltes. Però també n'hi ha moltes per solucionar. Hi ha molts bunyols, concessions mal fetes, coses que no tenen contracte. L'autobús encara està sense contracte després d'un any de denunciar-ho. La neteja viària té un contracte il·legal. I tot està així. I arreglar això s'ha de fer mentre gestiones el dia a dia a més dels projectes de futur. Ara, el que passa és que només es fa la gestió del dia a dia. I una cosa que queda en fals, queda en fals.