La CUP inverteix els primers 100 dies de govern a «estabilitzar» i mantenir «en moviment» l'Ajuntament

En tres mesos, el nou equip de govern afirma haver reduït a la meitat la despesa mensual ordinària del consistori

Publicat el 21 de setembre de 2015 a les 21:20
Actualitzat el 22 de setembre de 2015 a les 10:56

Roda de premsa dels 100 dies de govern de la CUP. Foto: Aida Morales.


L'estat en què es trobava l'Ajuntament de Berga quan la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) va entrar a governar-lo el passat mes de juny era, sabut per a tothom, complicada. La situació dels comptes, segons les seves mateixes paraules poques setmanes després d'assumir els càrrecs, alarmava per crítica, i hi havia un estat de “ruïna econòmica” molt preocupant. Davant d'aquesta situació, i justament 100 dies després, l'equip de govern ha volgut realitzar, aquest dilluns, una compareixença per passar comptes i fer balanç d'uns mesos en què, primer de tot, afirmen que han hagut de situar-se i posar-se al dia; i segon, llançar-se de cap a una feina administrativa, legal i burocràtica que, tal com han recordat, no havien realitzat mai.

La principal preocupació, i potser l'eix vertebrador de les possibilitats reals del consistori passava per readreçar els comptes. Amb un deute real d'11 milions, segons ha explicat el regidor d'Hisenda, Francesc Ribera, s'havien trobat amb 2.100 factures per pagar amb un valor de tres milions d'euros fins el 31 de desembre del 2014. Un “col·lapse” que impossibilitava fer front al dia a dia, mentre que tampoc hi havia cap pla de tresoreria, segons ha assegurat. Per això, tal com ha relatat, per “aturar aquesta hemorràgia”, es van haver de posar en marxa “mesures dràstiques”, com ara estabilitzar la tresoreria, aplicar un protocol de despesa, estudiar a fons els Pressupostos Municipals i reduir, de manera molt important, les despeses ordinàries. 

Aquest últim punt és, de fet, un dels més significatius, ja que ha comportat la disminució a la meitat de la despesa mensual ordinària, passant de 72.000 euros de mitjana, a 45.000 el mes de juliol i 30.000 aquest agost. “I això no és estacional”, ha declarat Ribera, sinó que s'ha aconseguit comprant només aquelles coses urgents i ajustant els pressupostos dels proveïdors. 

Pel que fa a la regidoria de Cultura, Festes, Educació i Esport, Mònica Garcia ha remarcat la “important” presa de contacte amb les entitats que s'ha realitzat durant aquests mesos, i ha explicat que s'està treballant en diversos projectes, com ara la 'Ciutat Escenari', és a dir, l'obertura d'espais públics per a les diferents manifestacions artístiques, que s'iniciarà amb l'Escola Municipal de Música de Berga, la reformulació de les festes populars perquè “s'acostin més a les persones”, i la reactivació de les comunicacions, amb la reactivació de l'APP de Berga Activa. 

L'àrea d'Atenció a les Persones, ha prosseguit Anna Alsina, és d'aquelles que s'han hagut d'entomar sense pausa, ja que les necessitats cap als més desafavorits no paren, i cal donar-hi una resposta immediata. Per això, s'han reforçat les ajudes a subministraments energètics, oferint assessorament sobre el dret dels consumidors, s'han preparat pisos d'emergència social, s'ha activat la Taula d'Entitats Socials i, pel que fa al jovent, s'està treballant per a la finalització del Local de Joves, que porta diversos anys encallat. 

 

El regidor Francesc Ribera a la roda de premsa dels 100 dies de govern. Foto: Aida Morales.

En Urbanisme, Sostenibilitat i Serveis Públics, les accions han estat més procedimentals, sobretot, per la dimensió econòmica de moltes d'elles. En aquest sentit, Oriol Camps ha assegurat que s'han hagut de redefinir les prioritats d'obres, donant pas a aquelles que permetin estalvis pressupostaris a la llarga, i també les més urgents. Per contra, ha lamentat, s'han hagut de deixar de banda actuacions com, per exemple, la de la Torre de la Petita. Per altra banda, ha assegurat que s'està treballant per solucionar els “problemes heretats” dels Pedregals i del Torrent de Santa Eulàlia i que, a la llarga, també es vetllarà per buscar criteris de conservació de l'espai públic que aportin més “qualitat” al paisatge urbà. En una línia similar, Francesc Ribera ha assegurat que s'ha iniciat un protocol de masoveria urbana al Barri Vell, una de les accions del Pla de Regeneració que es va presentar durant la campanya electoral, i que, des de Governació, també s'està prioritzant el desencallament d'algunes de les concessions més urgents, com ara la de Ràdio Berga. 

Pel que fa a la Promoció Econòmica, ha anunciat que, finalment, es portarà a terme el 2016 la Fira de Teatre Artesà de Berga, aprovat per Ple el 2012, es realitzarà un butlletí municipal i, en el camp del turisme, s'intentarà fixar un pla de promoció del comerç local i del turisme, ja que, segons ha assegurat, fins ara només hi havia “molt fum”, marques que “han sortit caríssimes”, un segell de qualitat, però “cap projecte”. 

I complint una de les grans prioritats i promeses electorals, Montse Venturós ha relatat els avenços en participació, dels quals ha destacat l'estudi de l'elaboració d'un Reglament Participatiu Popular i la voluntat d'incorporar una part de pressupostos participatius en els del 2016.  A més, i de cara a la primera setmana d'octubre, començaran les trobades als barris per tal d'exposar l'acció de govern i fer-ne partícip el poble, i la creació tècnica per tal d'adaptar els criteris de l'organització de l'Ajuntament de Berga als de l'organització International Transparency

Manca de personal en totes les àrees

Un dels problemes, però, més importants vinculat a la situació econòmica en què es troba el consistori és la manca de personal en totes les regidories. Així ho han posat de manifest, sobretot, Mònica Garcia, que ha manifestat “manca de personal tècnic especialitzat” per a cultura, festes, educació i esport; la d'Atenció a les Persones, on Alsina ha denunciat que no es puguin cobrir les baixes o les reduccions de jornada, i la d'Urbanisme i Sostenibilitat, en què Camps ha destacat “mancances important, tant nivell de personal tècnic, com d'operaris”. 

 
Algunes de les baixes que s'han produït, ha relatat Camps, s'han intentat suplir amb personal temporal o amb plans d'ocupació, tot i que ha remarcat que no és el més adient per la quantitat de feina tècnica pendent i el gran ventall de tasques requerides. 

Una situació “estructural”, ha prosseguit la regidora de Recursos Humans, Sílvia Armengou, fomentada per les limitacions de l'ARSAL i la “manca de previsió de les necessitats del personal”. Això fa, ha dit, que en casos excepcionals com la Patum, es gastin, per exemple, 72.000 euros aquest 2015 en hores extres. A més, ha posat de relleu la necessitat d'ordenar la relació de llocs de treball, ajustar els llocs de feina amb els sous i les categories laborals, i posar fi a una situació de “desordre” que ha fomentat la “desmotivació” dels treballadors. 

Durant aquests tres primers mesos, a més, s'ha creat una borsa de substitucions, s'han desencallat els 15 plans d'ocupació aturats des del mes d'abril i s'ha començat a notar, segons ha dit, una “actitud conciliadora i d'escolta” cap als treballadors. 

Seguretat i construcció de consensos

Pel que fa als propers mesos, els regidors han indicat que, principalment, s'han d'acabar de tirar endavant moltes d'aquestes reformes, així com solucionar aspectes pendents, intentant buscar el màxim consens amb la resta de forces polítiques. Un fet que Camps ha reconegut com a positiu: “Saps que et toca construir consensos, i això poden ser com gols en contra, o com un avantatge per a la ciutat”. En aquest cas, el regidor ha afirmat que la CUP vol mirar amb bons ulls la majoria simple amb què governen, tot destacant la part bona d'entendre's amb la resta de partits. 

Amb tot, Alsina també ha remarcat que se senten segurs de la feina perquè estan essent “transparents” amb la ciutadania, així com humils, ha indicat l'alcaldessa, que ha volgut recordar que, davant de les dificultats, tenen una actitud “molt positiva”. “Les dificultats generen energia; anem com motos”, ha bromejat Ribera.
 

Dossier complet dels 100 dies de govern de la CUP
 

Roda de premsa dels 100 dies de govern de la CUP. Foto: Aida Morales.