Moisès Masanas referma que el seu projecte per Berga és «de mirada llarga» i amb «ambició de ciutat»

ERC tanca la part política de la campanya en un acte centrat en la sostenibilitat, amb la participació de Teresa Jordà i Mirella Cortès

26 de maig del 2023
Actualitzat a les 23:39h
Foto de família de la candidatura d'ERC Berga amb Teresa Jordà i Mirella Cortès
Foto de família de la candidatura d'ERC Berga amb Teresa Jordà i Mirella Cortès | Lídia López

ERC Berga ha posat punt final a la capital electoral en un acte, celebrat al Pavelló de Suècioa, on la sostenibilitat va prendre el protagonisme. És per aquest motiu que l'alcaldable, Moisès Masanas, es va acompanyar de la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i també de la senadora Mirella Cortès. Tots tres van coincidir que, a partir del 29 de maig, caldrà treballar per fer "bons pactes". Sigui com sigui, Masanas assevera que la proposta republicana és la quina "projecta Berga amb mirada llarga i ambició de ciutat", amb una iniciativa global estructurada en tres eixos: Cohesió, Emprenedoria i Sostenibilitat.

Aquest darrer punt, el de la sostenibilitat, és el que va centrar l'acte d'ahir. Conscient que es tracta d'un "gran repte com a societat", Masanas apunta que "hem de pensar en les coses no només pel seu retorn econòmic, sinó perquè tinguin un retorn ecològic". D'aquesta manera, des d'ERC Berga posen sobre la taula algunes iniciatives com retirar el fibrociment de les teulades de les naus del Polígon Industrial de la Valldan per noves teulades pensades per equipar-se amb plaques fotovoltaiques, o també al Polígon, explorar la recuperació d'aigües per tal de reutilitzar-la per altres funcions.

A més, aprofitant la possible instal·lació de plaques, l'alcaldable republicà apunta a la creació d'una comunitat energètica local de la qual es puguin aprofitar els habitatges que, com marca la llei, es trobin a dos quilòmetres a la rodona. Però hi ha altres oportunitats en matèria de sobirania energètica, tal com recorda la consellera, que fa referència a la necessitat de continuar treballant per la "valorització dels boscos" mitjançant la biomassa, i la vital necessitat de vetllar per l'aigua davant la situació de sequera. "Aquest país no ha obert mai el debat de l'aigua, i és extremadament necessari que l'obrim", ha incidit Jordà.

En tot cas, i coincidint amb el posicionament de Masanas, la consellera assevera que per liderar, sigui una ciutat o un país, cal "projectar", incidint que "fer política és transformar i canviar, sense deixar ningú enrere com fem els republicans". I, apel·lant a la seva experiència com a alcaldessa de Ripoll, Jordà posa en relleu que "la política municipal és la de la pell", i que malgrat haver estat també al Congrés dels Diputats i al Govern de la Generalitat, "on he gaudit i patit més, tot i que l'emergència de la sequera em fa replantejar el punt de patiment, ha estat a l'Ajuntament". Per aquest motiu, Jordà insta a l'equip d'Esquerra a Berga que defugi de les "idees a curt termini i miri al futur, amb compromís i lideratge", revertint la política "dels de sempre", aquells que, segons la consellera, "no va planificar la transició energètica fa 30 anys, i encara avui, estan pensant en noves carreteres i casinos al Camp de Tarragona".
 

Berga, i també el Berguedà

Sigui com sigui, tenint en compte la condició de Berga de capital de comarca, ERC defensa que des de la ciutat també s'han de posar els fonaments per alçar, renovat i més fort, el Berguedà. "El Berguedà necessita un tractor, un impuls important per tirar endavant", assenyala Cortès, que veu la comarca "amb un potencial enorme" i suficient per esdevenir un referent a la Catalunya Central si aprofita bé els seus béns. És per aquest motiu que la senadora troba en Masanas una "alenada de positivitat, optimisme i coneixement", recalcant que el candidat republicà és "una persona molt treballadora i capaç d'entomar reptes, com ho és tirar endavant Berga i el Berguedà".

En aquest sentit, Masanas ha coincidit amb Cortès apuntant que "Berga ha de recuperar l'autoconfiança per ser el millor motor de la comarca", i imaginant un nou paradigma al Consell Comarcal. "Al debat de dimecres s'ha vist que el Consell i els ajuntaments no hem tingut un bon feeling", declara l'alcaldable, que insta el nou mandat a l'ens comarcal a "fer que la comarca giri rodona i conjunta".

Amb tot, el candidat d'ERC a Berga celebra que és un bon moment per desencallar els deures pendents, tant a la capital com a la comarca, aprofitant que "tenim un Govern que escolta". I, com a exemple, va recordar la tasca dels consellers republicans iniciant el traspàs de l'Hospital de Berga al Departament de Salut o fent realitat un projecte realista i factible d'estació d'autobusos des del Departament de Territori. Ara bé, el nou capítol s'escriurà a partir del 29 de maig, ja que segons Adam Majó, número cinc de la llista d'ERC i conductor de l'acte celebrat ahir, "la feina de veritat comença el dilluns". ERC Berga clou la campanya avui amb un darrer acte, no polític sinó festiu, oferint un aperitiu a la Font del Ros (19.00 hores).
 

El candidat Moises Masanas, en un moment del seu parlament, amb Teresa Jordà i Mirella Cortès a primera fila. Foto: Lídia López