Nicolás Viso sobre el PSC: «No em vull avergonyir d'on sóc ni d'on vinc»

L'alcalde de Bagà diu que el municipi se sent "maltractat" amb el poc interès per fer realitat l'enllaç de Coll de Pal a la Molina

Publicat el 19 de novembre de 2014 a les 22:23
Actualitzat el 27 de novembre de 2014 a les 18:07

L'alcalde de Bagà, Nicolás Viso, treballant al seu despatx Foto: Pere Gendrau


Són temps difícils pel Partit dels Socialistes de Catalunya. No obstant això, Nicolàs Viso, militant del PSC des de 1995, finalitza la seva segona legislatura com a alcalde de Bagà amb la tranquil·litat i la satisfacció d'haver posicionat aquest municipi al mapa i d'haver enllestit bona part dels seus compromisos electorals. Viso va començar la seva carrera política des del sindicalisme, concretament, va ser secretari general del textil de la CNT del Berguedà. Des del 1986, però, és un dels treballadors del Túnel del Cadí, des d'on controla la infraestructura, alhora que gestiona Bagà. Està convençut que la política està al servei de la ciutadania. 

- Si hagués de valorar el transcurs de la legislatura, com ho faria?

Jo pel que fa a la gestió municipal, puc manifestar una prudent satisfacció. Ha estat complicat, un mandat molt complicat perquè el Govern central ha tirat endavant una reforma de l'administració local passant per sobre de tots i de tot, i amb actituds que rallen cert autoritarisme. Si allò més democràtic i directe són els ajuntaments, per què ens treuen competències? Això és un gran error, una gran pèrdua d'autonomia municipal, però dit això, és una situació també molt interessant pels ajuntaments perquè hem hagut de treballar molt més a l'hora de cercar els recursos i engegar projectes. Davant d'això, crec que ens n'hem sortit. Hem fet les places, l'any passat vem inaugurar un punt d'informació, hem fet l'ampliació del cementiri municipal, estem dins dels marcs d'endeutament que ens diu la llei.., són actuacions que en uns moments de dificultat, Déu ni do!

- Tot i això, han quedat projectes pendents. El carrer Raval, per exemple?

En un principi es volia fer abans que les places, però es va decidir deixar-lo pel proper mandat pel seu import. És complicat perquè s'enfila més de 800.000 euros. Llavors la prudència ens va fer decidir per començar l'eix comercial, aquest gran projecte, pel mig i no per una punta. 

- Un altre dels temes pendents és la connexió Coll de Pal-Molina. Per quan?

Si fos per a mi, ja estaria fet. Jo el que no he acabat d'entendre mai és per què es van aturar les obres. Cal tenir en compte que els ferros del telecadira ja hi són, no parlem d'un telecadira nou, sinó del del Cap de Comelles que es va arreglar, i ja es va començar a muntar. També hi ha l'estació de sortida i la d'arribada, i de cop i volta, es va parar l'obra. Des de Ferrocarrils es va dir que era el tema de la crisi, però els ferros estan en un magatzem. 

- I des de l'Ajuntament no s'hi pot fer res?

Poca cosa, és una inversió que ha de fer Ferrocarrils. Els permisos hi eren. Per cert, ja s'han caducat. Estem parlant d'un indret que hem de preservar i no hem de fer cap bestiesa urbanística, però vam estar tres anys amb un pla especial per poder donar els permisos i una vegada això, res. No ho sé, a mi gaires explicacions no m'han donat. 

 
- Abertis creu que hi ha tingut res a veure?

Abertis fa dos anys que té la concessió del Túnel i les obres es van parar abans. La lògica em diu que Abertis poca cosa haurà dit. 


- I la població de Bagà com encaixa aquestes estranyes dificultats per tirar-ho endavant? 

La gent de Bagà ho critica, evidentment, perquè és una reivindicació de fa anys, però està molt cansada. Bagà se sent maltractada. No hi va haver cap problema per passar torres d'alta tensió per Coll de Pal. En canvi, per fer una zona d'estació de muntanya amb diferents serveis i equipaments en la natura, doncs no. La gent està empipada, però amb la prudència que caracteritza la gent d'aquestes contrades. Però a mi em preocupa això o més la carretera, perquè si fem una gran infraestructura i allà no tenim com arribar-hi, malament.

- Quin és el compromís del Govern o de la Diputació en aquest sentit?

Calers jo no en veig i voluntat tampoc. Nosaltres demanaríem una bona gestió de la temporada hivernal, éssent conscients que moltes vegades la carretera ha d'estar tancada. Però quan la carretera estigui neta, que es faci una bona gestió i s'obri la barrera. 

- Aquest any Bagà també celebra una efemèride important, el 30è aniversari del Túnel del Cadí. Quina relació té el municipi amb aquesta infrestructura?

El Túnel del Cadí ha estat una via d'escapament que ha permès reinventar l'Alt Berguedà un cop hem rebut l'òstia del tancament de mines, tèxtil i altres. Això ens ha possibilitat estar al costat d'una via semiràpida i obrir-nos perspectives diferents com a destí turístic. I Bagà s'està promocionant com a destí d'esports a la natura. Però no ens oblidem que tenim una àrea important no gaire lluny que és Tolosa, i hem d'apretar perquè aquest eix europeu sigui també una oportunitat important pel Berguedà. 

- Sembla que el tercer carril es començarà a programar a partir de l'any que ve.

Jo no dic que no es faci, però estic més a favor del desdoblament. Dos i dos, perquè no es tracta d'una carretera que ens arribi a Barcelona, sinó d'una carretera que surti de Rotterdam, passi per Tolosa i arribi a Barcelona. Llavors què? Quan els quatre carrils que arribin a Foix tirin avall, què farem?

- Comentava que Bagà s'està promocionant com a destí d'esports. L'any que ve, l'UltraPirineu formarà part del Campionat del Món. Ajudarà a situar Bagà al mapa internacional?

El que farà això és consolidar la cursa. O féiem aquest esforç d'entrar al circuit, o moríem d'èxit, perquè aquest any vem tenir la sort que va venir l'Hernando, el campió del món, i la Núria Picas, que és de casa perquè si no... O et fiques dintre d'un circuit o aquests corredors de primer nivell no venen. I això s'hagués notat. 

 
- Una altra de les incògnites és el seu futur, però m'imagino que això depèn de moltes coses. Primer de tot, quina és la seva relació amb l'oposició? 

Bona, coordial, evidentment hi ha diferents posicions però cal dir que les coses que es porten al Ple, el 80% surten endavant per unanimitat. Hi ha qüestions que, evidentment, tenen diferents visions, i aquí a vegades hi ha enfrontaments polítics o divergències, però la relació és correcte. 

- Un dels darrers punts de crítica de l'oposició ha estat l'augment d'un 40 a un 75% de l'IBI en l'època en què vostè ha governat.

La revisió cadastral ni tan sols la vaig demanar jo com a alcalde, sinó el que ara és a l'oposició. I jo sempre he cregut que vàrem ser valents de fer una revisió cadastral perquè estava pendent des del 83. Hi havia valors cadastrals que no eren justos, que no s'aguantaven. Hi havia persones que estaven pagant coses que no eren, i altres que no pagaven pel que tenien. Vàrem ser valents i vàrem tirar-ho endavant. A més, aquest any hem baixat el coeficient de l'IBI del 0,57 al 0,52. Això què vol dir? Que el 2015, l'Ajuntament cobrarà menys que el 2014. Jo em faig la següent pregunta. De quin valor partien aquests que han patit un augment del 40%? Perquè de demagògia se'n pot fer molta, i no pot ser que una persona que té un immoble unifamiliar amb molts metres quadrats pagui com un solar. Doncs, evidentment que se li ha pujat. Però hem anat baixant els coeficients per intentar compensar. Siguem clars, una persona que no està pagant el que toca està defraudant.

- Una altra de les crítiques ha estat que la consulta del 9-N no s'ha realitzat en dependències municipals.

Això és fer més demagòcia, encara. Per desmentir-ho només cal recordar el que va fer aquest Ajuntament per a les consultes del 2009. Vem cedir el Casal de la Vila perquè es fessin les votacions. I en aquest cas, si la Generalitat no hagués tancat la primera web, s'hagués fet al Casal de la Vila, com sempre a les votacions. Aquí també s'haurien d'explicar moltes coses que no s'expliquen.

- I personalment, vostè com encara la propera legislatura? Es tornarà a presentar?

A hores d'ara no ho sé, però tampoc et dic que no. Estem vivint un moment molt intens on està tot molt caldejat. Si veig perspectives de fer coses pel meu poble, que ha estat sempre l'obsesió que he tingut, possiblement em tornaré a presentar. I si tinc gent que m'acompanya, possiblement també, però no ho tinc clar. 

- En cas que ho fes, ho faria sota les sigles del PSC o d'altres corrents com, per exemple, NECat?

No m'ho he ni plantejat, això dependrà de la gent que em podrà acompanyar, de si se senten més còmodes d'una manera o d'altra. El que seria il·lògic ara és que negués que sóc socialista. Però el partit estarà sempre al meu servei, i al meu servei vol dir al servei del meu poble. No el poble ni jo al servei dels interessos del partit, cosa que s'està donant a molts llocs. Les institucions s'han de respectar i ara, a veure, estem endimonialitzant el PSC quan ha sigut sempre un partit d'integració durant més de 30 anys de democràcia. No em vull avergonyir de qui sóc i d'on vinc, l'altra cosa és que m'agradi més o menys la direcció.

- I li agrada? Precisament vostè va ser un dels que van signar el manifest en favor dels crítics.

Sí, però et diré una cosa. No m'ha agradat gens el que han fet persones que han utilitzat el partit quan els ha convingut, cas Ernest Maragall. Quines classes d'ètica em pot donar una persona que ha viscut sempre a l'ombra del partit i del seu germà? Quan ha deixat d'anar a les llistes al Parlament, és quan s'ha muntat el seu xiringuito. Ep! Tot el respecte cap al president Maragall, tot i més, però estripar el carnet d'aquesta manera una persona que ha estat prenent decisions durant 30 anys a l'executiva del partit... De fet, coincideixo bastant amb el discurs, tolerància i manera de fer de Miquel Iceta. I jo ho dic, sí al dret a decidir i sí a que la gent pugui manifestar la seva opinió.
 

L'alcalde de Bagà, Nicolás Viso Foto: Pere Gendrau