
L'eurodiputat d'ERC-NECat, Josep Maria Terricabras Foto: Aida Morales
L'eurodiputat d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) Josep Maria Terricabras ha fet una valoració aquest dilluns a Berga de la perspectiva europea del procés català. Segons ha indicat, Brusel·les mira amb molta curiositat els passos que van donant els catalans. Així ho van fer el passat 11 de setembre i també ho faran el 9 de novembre, ha assegurat. I és que Europa no podria dir que no a una decisió presa pacíficament i democràticament a través de les urnes.
“Si Europa fos feixista, com alguns voldrien, ho tindríem molt malament; però com que no, no hi ha qui ens pari”, ha indicat. Per al filòsof, la independència arribarà en menys de cinc anys i, per anar bé, d'aquí dos o tres. De fet, només cal revisar el camí recorregut des del 2012, quan Convergència i Unió (CiU) encara estava a favor del pacte fiscal, i veure que el curs polític s'està accelerant molt en els darrers anys i mesos. Aquest fet obligarà els governs -també l'europeu- a prendre decisions valentes, compromeses i, fins i tot, inèdites.
A més, moltes de les argumentacions contra el procés són “de còmic pervers”, un fet que diversos eurodiputats ja han començat a notar. Per altra banda, hi ha partits que fan una campanya desacomplexada contra Catalunya des de Brussel·les, un joc brut que no està essent massa ben acceptat. Per posar-ne alguns exemples, ha relatat com Ciutadans i UpyD organitzen xerrades “dient coses terribles” al Parlament i actuen "militarment com anticatalans”, mentre que a Catalunya la societat civil està proclamant la seva voluntat de manera pacífica, tranquil·la i democràtica.
El cap de files d'ERC-NECat, que ha remarcat que sempre que pot intenta explicar el procés català al Parlament, ha insistit en la necessitat d'una gran participació el 9-N. Per a ell, només així s'aconseguirà captar l'atenció real d'Europa, ja que el que més es mirarà, serà quanta gent ha anat a votar: “Un nombre important de votants a Europa seria el crit”.

Per altra banda, i sobre una possible exclusió de Catalunya de la Unió Europea, Terricabras ha volgut trencar mites. “No hi ha cap tractat de la Unió on es contempli el poder d'expulsar algú”, ha declarat, i ha explicat que el procés de secessió seria més aviat “com un divorci”. En aquest cas, fins i tot quan Catalunya declarés la seva independència, encara no l'hauria proclamat i seguiria lligada “matrimonialment” a Espanya i, per tant, dins de la UE. Seria a partir d'aquí, quan es pactarien una sèrie de coses amb Europa i, finalment, el divorci es faria efectiu.
“Qui es pensa que la UE diria a Catalunya que marxés per dir a Ucraïna que vingués?”, ha bromejat, “Europa és d'un pragmatisme que fa angúnia”. Per a Terricabras, fins i tot els actors econòmics europeus acabaran veient que donar suport a Catalunya és bo, ja que és un un contribuent net a la UE i un motor econòmic potent. “Això és imparable”, ha conclòs.
La independència com a fi
Per a la regidora d'Impuls pel Berguedà, Ermínia Altarriba, el moment que viu Catalunya exigeix una "responsabilita col·lectiva" que consisteix en engrandir i sumar forces d'esquerres i independentistes. D'aqueta manera, el procés nacional anirà lligat al procés social i es podrà arribar a construir una Catalunya "moderna i socialment justa".
"Avui creiem que la independència és el millor camí, no com a fi, sinó com a eina", ha assegurat Altarriba, una declaració que ha compartit la militant d'ERC Berguedà i regidora de Cercs, Marie Kapretz que, per altra banda, ha destacat el "potencial, una mica adormit" del Berguedà en termes polítics, econòmics i socials.

Marie Kapretz i Josep Maria Terricabras Foto: Aida Morales