Així és Cuinaigua, les jornades gastronòmiques que parlen de l'aigua i la cuina de muntanya

La proposta es desenvoluparà a Castellar de n'Hug el 14 i el 15 de juny, i unirà vuit cuiners, un xocolater i un periodista gastronòmic que oferiran demostracions i ponències

  • Ada Parellada ofereix la presentació -
Publicat el 12 de juny de 2025 a les 09:00

Castellar de n'Hug acull aquest cap de setmana, 14 i 15 de juny, una jornada gastronòmica singular. S'anomena Cuinaigua i uneix dos dels elements més distintius del municipi: l'aigua i el pastoreig. L'han organitzat l'Ajuntament de Castellar de n'Hug, l'Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat i la Càtedra ATL.

El certamen del bressol del Llobregat arrencarà amb la inauguració institucional i donarà pas a les demostracions culinàries i ponències enfocades en la cuina de muntanya, les receptes d'aprofitament i l'ús de l'aigua com a ingredient destacat en les elaboracions. Aquesta primera jornada s'han previst sis actes diferents, amb la participació de cinc cuiners, un xocolater i un periodista gastronòmic. L'endemà, s'ha concentrat la trobada en una matinal, amb tres cuiners enfocats en la transhumància, la muntanya i com traslladar el llegat culinari a l'actualitat.  

Brous, sopes i guisats, a més d'algun dolç, emfatitzaran el caràcter de les elaboracions tradicionals i típiques de la cuina de muntanya: fetes a foc lent. Uns tempos que també marquen el ritme pausat del maneig dels ramats. I tot plegat, reforçant la qualitat i promoció dels productes de proximitat.

La proposta forma part de l'agenda d'activitats impulsada en el marc de la distinció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia, en concret, la dissenyada dins el projecte 12 mesos, 12 paisatges. D'altra banda, la iniciativa dona continuïtat a la proposta amb el mateix nom celebrada fa dos mesos per la Fundació Alícia, si bé guanya el caràcter popular.  

El programa, al detall

El Cuinaigua desenvoluparà pràcticament la totalitat de les seves sessions a la Sala Social de Castellar de n'Hug. L'única excepció és la demostració d'Oriol Balaguer, que es durà a terme al Centre d'Informació i Interpretació de les Fonts del Llobregat. L'accés és lliure i obert. A més, també es facilitarà el seguiment del certamen per streaming, a través del perfil Gastroevents Online de YouTube. 

Dissabte, 14 de juny

10:30 — Inauguració Cuinaigua 2025

11:00La cuina de la transhumància i dels pastors amb l’aigua del Llobregat. Amb Josep i Joan Armengou (Cal Fanxicó, Castellar de n'Hug) i Carla Orriols (Hostal Les Fonts, Castellar de n'Hug).

12:00Cuina tradicional de muntanya: sopes i brous refinats. Per Cesc Rovira (Fonda Xesc, Gombrèn).

12:45Històries i vivències d’un periodista gastronòmic. Ponència de Jaume Fàbrega (escriptor, periodista, historiador i professor).

13:00Cuina tradicional i d’aprofitament. Plats exquisits. A càrrec Pere Arpa (cuiner de fonda i restaurant).

16:30Cuina de ramat i de pastura. D'Ada Parellada (Semproniana, Barcelona).

17:30Bombons del Llobregat: la sorpresa sempre és a l’interior. Amb Oriol Balaguer (mestre xocolater, Relais Desserts).

Diumenge, 15 de juny

10:30Esmorzars de muntanya i històries de la transhumància. Per Josep i Mireia Armengou (Cal Fanxicó, Castellar de n'Hug).

11:30Cuina de muntanya amb passió i producte de proximitat. A càrrec de Núria Bonet (Ca La Núria, Bellver de Cerdanya).

12:30La transhumància interfronterera: els patés sense fronteres. D'Albert Boronat (Colmado, Llívia).

13:30 — Cloenda Cuinaigua 2025