Ajuntament i Consell s'alien per una Patum més segura, saludable i inclusiva

Interpretació en llengua de signes, préstec d'aparells per a persones amb dificultat auditiva, campanya contra el sexisme i prevenció del consum d'alcohol són les grans apostes

La presentació de les accions per a la igualtat i la salut en La Patum 2024
La presentació de les accions per a la igualtat i la salut en La Patum 2024 | Lídia López
14 de maig del 2024
Actualitzat el 17 de maig a les 10:26h

L'Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà tornen a replicar els convenis de col·laboració en el marc de La Patum per fer realitat unes festes de Corpus més inclusives, saludables i segures per tots els assistents. Enguany, les dues administracions recuperen les campanyes contra les violències sexistes i pel consum responsable d'alcohol, a la vegada que amplien els dispositius per garantir la qualitat de l'experiència per a les persones amb problemes d'audició.

Una de les novetats en el marc de la igualtat entre persones serà la incorporació de la interpretació en llengua de signes catalana a la retransmissió de la Patum de Lluïment de Diumenge. Segons ha explicat la consellera comarcal de Drets Socials, Sílvia Triola, podran gaudir d'aquest servei els espectadors de Televisió del Berguedà. De fet, aquesta acció ja es va implementar l'any 2023 durant l'emissió de La Patum de la Llar, en l'edició especial a la plaça pel seu 50è aniversari. Així, aquest 2024 hi haurà dues cobertures d'actes de La Patum amb aquesta interpretació: el 28 de maig, durant la Patum de la Llar; i el 2 de juny, en el marc de la Patum de Lluïment.

Una altra mesura que es recupera i amplia és la disposició de bucles magnètics i motxilles vibratòries. El primer aparell, i tal com ha compartit Oriol Torres, de l'empresa especialitzada EnBucle, està destinat a persones amb baixa audició que porten audiòfon o implant coclear. El bucle fa arribar el so de forma directa a la persona eliminant el soroll ambiental i aportant, en conseqüència, una escolta més nítida a l'usuari. Per la seva banda, les motxilles s'adrecen a les persones sordes, les quals es connecten a la taula de so i vibren al ritme de la música, generant una experiència més integrada a l'activitat o celebració que s'està produint. El Consell posarà a disposició cinc motxilles i cinc bucles durant els concerts de barraques del dissabte (1 de juny) i la Patum de Lluïment de Dijous (30 de maig). Les persones interessades han d'enviar una petició a través del correu electrònic amb l’Oficina d’Inclusió Comarcal: [email protected] o trucant al 616 027 535, fins al 27 de maig. En cas que hi hagi més demanda que disponibilitat, es farà un sorteig.

motxilla patum ccbergueda ramoncaballe berga bergueda.jpg
El president del Consell Comarcal del Berguedà, Ramon Caballé, s'ha interessat pel funcionament de les motxilles vibratòries | Lídia López

Encara pel que fa a la inclusió, des de l'ens comarcal recorden que enguany també s'implementaran altres accions per acostar la festa a totes les persones. Una de les que fa més temps que es fa realitat és l'habilitació d'un espai a la plaça de Sant Pere reservat a persones amb mobilitat reduïda i altres diversitats. Així mateix, aquest 2024 es tornaran a editar 40 exemplars del programa de mà amb braille i 70 en lletra gran, per a persones cegues o amb dificultats de visió, que es podran recollir a l'OAC de l'Ajuntament de Berga o a l'Oficina de Turisme.

Més dotació a les campanyes de salut i contra el sexisme

Un dels trets característics de l'actuació institucional respecte dels joves durant La Patum és la sensibilització feminista i per la prevenció de l'abús d'alcohol. En el marc de la campanya Vull la nit! l'Ajuntament i el Consell es donen la mà per tornar a fer arribar els dispositius dels punts lila a les festes de Corpus. Aquest servei estarà disponible entre dimecres 29 de maig i diumenge 2 de juny en format presencial, a la plaça Viladomat o Cim d'Estela, segons la jornada, i itinerari, els dies de passacarrers. Així ho ha especificat la tècnica de Joventut del consistori, Janina Vilana, que ha puntualitzat que l'estand resoldrà també dubtes respecte del consum de drogues i alcohol als joves que ho necessitin. 

En paral·lel, l'antiga xurreria del passeig de la Indústria serà la seu de venda de còctels sense alcohol i de petits refrigeris, així com indret on es dispensarà aigua gratuïtament. Al voltant d'aquesta campanya, la de la Patumaigua, l'Ajuntament exposa que enguany s'opta per distribuir més fonts portàtils arreu de la ciutat per tal de disminuir els plàstics d'un sol ús. Altres mesures són una formació gratuïta sobre dispensació responsable d'alcohol el pròxim 22 de maig (18.30 hores), el repartiment de marxandatge o la venda de samarretes de Vull la nit!.

Aquestes actuacions compten amb el finançament del Consell Comarcal, que incrementa 5.000 euros la contribució i fins als 15.000. "De totes les accions que fem al llarg de l'any destinades al jovent, les de La Patum són les més eficients, perquè s'hi concentren joves de tota la comarca", ha incidit el president del Consell Comarcal i conseller de Joventut, Ramon Caballé, que ha insistit que "la relació del cost/benefici és innegablement positiva". "La unitat que estem vivim aquesta legislatura, pel pacte d'ampli consens al Consell Comarcal, es veu reflectida a Berga i entorn de La Patum", ha cerelebrat per la seva banda l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez.

Arxivat a