Arcadi Oliveres veu l'oligarquia econòmica com el problema de fons de l'escola pública

El president de Justícia i Pau afirma que les administracions tindrien diners per als serveis públics si no els malgastessin o permetessin el frau fiscal

Publicat el 02 de març de 2016 a les 21:45
Actualitzat el 02 de març de 2016 a les 22:19
El conegut economista i president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, ha estat contundent aquest dimecres a Berga. En una xerrada organitzada pel Grup de Defensa de l'Escola Pública de la ciutat, Oliveres ha sentenciat que els problemes de fons de l'escola i els serveis públics són els grans bancs, les grans empreses i les grans fortunes. 

Segons ha dit, l'educació pública es troba en un estat d'atacs constants. Igual que passa amb l'habitatge, la sanitat o les pensions, els diners que s'hi destinen i la seva prioritat ha passat a un segon terme. D'això, n'ha culpat una administració mal gestionada, guiada per interessos particulars, i que no reparteix prou bé la riquesa.

Per a Oliveres, l'administració pública no té prou diners per dos motius. El primer, perquè n'ingressa pocs, mentre que el segon, és perquè en gasta masses. Respecte dels ingressos, ha carregat fortament contra el frau fiscal, sobretot, el que cometen les grans empreses i fortunes. La solució a això, ha recalcat, permetria equilibrar les arques i que es poguessin baixar els impostos als ciutadans. Pel que fa al segon terme, ha lamentat que les administracions gastin desmesuradament en, per exemple, rescatar els bancs o en acció militar: "La Generalitat s'ha gastat 50 milions d'euros el 2015 en beques menjador, però és que el govern espanyol es gasta 52 milions d'euros cada dia en militarització". 

Davant d'aquestes polítiques econòmiques, un contrasentit segons l'economista, "mai" quedaran diners per als serveis públics, sobretot, per a un dels més importants, com és l'educació. 

Durant la conferència també ha parlat l'escriptor berguedà Jordi Cussà, que ha realitzat una defensa aferrissada de l'escola pública, i citant filòsofs grecs, n'ha extret el valor del debatre i de l'aprendre. Unes paraules que també ha utilitzat la mestra jubilada Neus Forés que, després de 40 anys en el món educatiu, ha repassat alguns dels moments històrics viscuts per l'escola pública i privada, i ha conclòs amb un missatge molt clar: "L'educació és l'eina fonamental per aixecar el país". 
 

Jordi Cussà, Aida Morales, Arcadi Oliveres i Neus Forés, parlant d'educació pública. Foto: Pere Gendrau.


Fer reflexionar

El motiu de les conferències, ha explicat l'organitzadora Laura Pueyo, és fomentar l'escola pública perquè és "l'única" via en què tothom tingui accés a l'educació: "Volem garantir que tothom té les mateixes oportunitats per formar-se i avançar". 

Pueyo ha assegurat que el seu objectiu no és entrar en rivalitats entre pública i privada, i ha afirmat que l'objectiu ideal seria que baixessin les ratios d'alumnes per aula i que tothom pogués gaudir d'una millor qualitat d'ensenyament. 
 

Jordi Cussà, Aida Morales, Arcadi Oliveres i Neus Forés, parlant d'educació pública. Foto: Pere Gendrau.