
Guillem Escriche i Carles Seuba al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona Foto: Pere Gendrau
Carles Seuba i Guillem Escriche presentaran públicament al Berguedà el documental que han elaborat sobre la creació d'un nou protocol del Banc d'ADN que permet identificar els desapareguts de la Guerra Civil espanyola i de la Dictadura franquista. Sota el títol #elcamídunprotocol, els dos berguedans repassaran algunes de les assignatures pendents en la lluita per la memòria històrica, ja que l'Estat espanyol encara compta amb més de 4.000 foses comunes pendents de ser obertes i unes 115.000 persones per identificar.
Un documental té per objectiu promoure un Banc d'ADN com a eina per posar nom a les restes que s'acumulen i perquè, el dia de demà, quan les fosses es comencin a obrir, es puguin identificar totes les víctimes. En aquesta línia, compta amb diversos testimonis de famílies que estan buscant els seus desapareguts, així com amb el testimoni d'experts forenses que expliquen les tècniques utilitzades per identificar els cadàvers.
De fet, aquest documental ja es va estrenar a finals de novembre al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona davant d'unes 150 persones, entre les quals polítics i autoritats. Un acte de dimensions, en què el regidor de presidència del consistori barceloní, Jordi Martí, va assegurat que s'havia de trobar una sortida a aquesta situació “evitant la confrontació”. Una voluntat que el desembre del 2003 ja es va aprovar des del Parlament de Catalunya, amb una moció per tal de fomentar la feina que s'estava fent al Banc d'ADN. El documental recorda aquesta fita perquè no caigui en l'oblit, així com el paper d'un dels impulsors del Banc d'ADN i nascut a l'Ametlla de Merola, Marc Antoni Malagarriga-Picas.
A Avià, l'obra es projectarà dissabte 28 de març a les 19.00 hores a la sala d'exposicions de l'Ateneu, i comptarà amb la intervenció dels dos impulsors del projecte.