L'Ajuntament de Bagà ha donat llum verda a l'avantprojecte de renovació de la plaça Galceran de Pinós -popularment coneguda com la plaça Porxada- amb els vots favorables del grup de Compromís per Bagà (5), Bagà Endavant (2) i dos regidors de Per Bagà, a més d'una abstenció i un vot en contra de Per Bagà. La proposta inclou els treballs inicials per al futur soterrament de les instal·lacions de serveis, en el sistema de drenatge i per a l'accessibilitat, a més de la col·locació d'un nou paviment. Precisament, el darrer punt ha estat el més debatut pels grups municipals i el que ha derivat en la pròxima creació d'una comissió per acabar de definir el tipus d'acabat emprat, una decisió que l'equip de govern també vol allargar al conjunt de la població mitjançant un procés de participació ciutadana.
"És un dels projectes més importants que ha de debatre la Vila de Bagà en aquests moments", ha afirmat l'alcalde, Lluís Casas, al voltant de la remodelació, valorant que "són unes obres més que necessàries, pels veïns que estan patint els efectes de tenir una plaça trinxada, amb embassaments d'aigua i unes manques d'accessibilitat notables, i el conjunt d'habitants, perquè la plaça Porxada és el centre neuràlgic de la nostra vila". D'aquesta manera, el projecte inclou un treball d'ordenació de les instal·lacions i serveis, traçant a més les línies mestres pel futur soterrament que doti la plaça d'un aspecte més endreçat; a més de corregir els problemes pel que fa a la canalització d'aigües i per a l'accessibilitat, regularitzant els graons cap als porxos i eliminant la vorera davant del Forns Obiols.
Ara bé, el punt més crucial serà l'estètic, situant en l'elecció del paviment l'element clau de la reforma. "És un projecte conservador, però és el que necessita la plaça", argumentava el batlle, que recordava que la votació vigent era resultat de l'oposició evidenciada, en el mandat anterior, a la proposta projectada per l'anterior equip de govern. "Tenim en consideració que hem de tenir l'acceptació dels veïns", ha apuntat Casas, tot i recalcar que "la plaça s’ha de fer tant sí com no", incidint que "no perquè no es fes el projecte de fa dos anys hi hem de desistir i deixar la plaça empantanegada com està avui dia". En tot cas, els motius estètics són els que van generar més debat durant el plenari.
Per part de Per Bagà, Joan Oña ha fet saber que "trobem moltes mancances al projecte", citant qüestions tècniques sobre la ubicació de les xarxes de distribució i, sobretot, l'acabat de la plaça. "La pedra que es vol posar no s'assembla en res amb l’actual", ha advertit el portaveu, exposant que "amb el material escollit tindrem una plaça que s'assemblarà més a la de Sant Pere de Berga que a la que tenim ara". És per aquest motiu que el grup ha instat a modificar aquest element de cara a la redacció definitiva del projecte, apostant per respectar l'estètica actual. Des de Bagà Endavant, Pep Llamas ha retret que el procediment no s'ha executat prou bé de cara a tenir en compte l'opinió del veïnat, posant sobre la taula diferents propostes per protegir els treballs un cop finalitzats, per tenir més cura de l'estètica de la plaça i al conjunt de la vila, a més de demanar la creació d'una comissió de seguiment i per a la culminació dels detalls del projecte. Aquest nou grup de treball, segons proposa Llamas, l'han d'integrar els grups municipals, una representació de la ciutadania, els serveis tècnics i també un tècnic independent per la "pèrdua de confiança" amb l'actual assessor d'alcaldia, ha compartit.
Els "fantasmes del passat" han impregnat el debat
Casas ha acceptat la creació de la comissió, si bé ha animat a tothom que hi vulgui participar a fer-ho des d'una posició constructiva. "Em fa por que la voluntat de la comissió sigui no desencallar el tema, per certes actituds que hem vist i arguments que hem sentit", reconeixia l'alcalde, insistint que "la comissió ha de ser perquè tots ens arremanguem i tirem endavant la iniciativa, no per buscar aspectes formals per posar pals a les rodes". I és que el debat al plenari no ha estat absent de polèmica. Encara abans d'arrencar l'argumentació, es va haver de pausar la sessió pel desacord del grup de Per Bagà a la forma per incloure el punt a l'ordre del dia per urgència. "És un tema prou important com perquè el tractem com a sobrevingut", valorava Oña, qui afirmava que el seu grup no havia pogut treballar la qüestió degudament. En resposta, l'alcalde li va retreure que "el punt s'ha anunciat, explicat i reiterat a la comissió informativa i a la junta de portaveus", afegint que "condemnar una cosa que és tan necessària per aquest desajustament i sent un tema que coneixem de sobres, em sembla una mica arriscat".
Finalment, es va procedir a una votació per a la inclusió del punt a l'ordre del dia -prèvia consulta de la normativa per part del secretari- que va culminar amb la incorporació amb els vots a favor de Compromís per Bagà i Bagà Endavant, i en contra de Per Bagà -calia majoria absoluta-. És per aquest motiu que, posteriorment, Casas va retreure a Oña "l'entrebanc" que havia generat, declarant que "plantejar que no us heu pogut preparar el tema i portar dues pàgines escrites no és un comportament molt honest". "L'únic que he fet és posar de manifest que no estava a l'ordre del dia", responia el portaveu de Per Bagà, remarcant que "des del primer moment hem assegurat que el nostre desig és que es faci la plaça, però considerem que el projecte té unes mancances que s'han de millorar".
Les desavinences plasmades en el plenari neixen a les acaballes de l'anterior mandat, amb un ajuntament aleshores liderat per Joan Oña amb un projecte per a la reforma de la plaça Porxada que es va aturar, per part de l'oposició, amb un abandonament del grup de govern d'un dels regidors d'última hora inclòs. L'oposició estava aleshores capitanejada per Casas i Llamas, que tal com ha expressat l'alcalde, han col·laborat des de l'inici del mandat per estudiar "quina era la millor solució per aquesta plaça". Un procés que el batlle ha reconegut que "s'ha allargat més del que hauríem volgut". "Demano humilitat i començar de zero. Assumeixo que hem anat lents i el projecte fa set mesos que hauria d’haver estat sobre la taula, però això no vol dir que haguem de condemnar el poble a no tenir una plaça Porxada com cal", ha exposat Casas, recordant que el projecte plantejat per l'anterior equip de govern implicava una transformació molt notable de l'espai i que per això no va quallar.
"Hi havia una memòria anterior, elaborada pels socialistes i desenvolupada per la Diputació. No era el nostre projecte", ha replicat Oña, qui ha afirmat que aquest treball viu que ara planteja l'equip de govern "és el que vam proposar nosaltres, i no ens vau escoltar". En tot cas, Llamas també ha posat de manifest que "la idea de la comissió no és posar pals a les rodes perquè no anem a discutir si es fa o no, sinó a valorar els temes estètics que ja s'han tractat a les reunions amb els veïns", a més de poder tractar les al·legacions que es presentin en el període d'exposició pública. Fet i fet, Lluís Casas s'ha mostrat esperançat que l'aprovació inicial serveixi per "acabar amb els fantasmes del passat" i poder desenvolupar plegats el projecte fins a la licitació dels treballs.
Una subvenció en joc
L'avantprojecte per a la renovació de la plaça Galceran de Pinós entra ara en un període d'exposició pública d'un mes, tal com ha explicat l'alcalde en declaracions a Nació Berguedà. L'equip de govern treballarà contratemps per implementar la comissió i acabar de lligar els serrells estètics de la proposta per tal d'assolir-ne l'aprovació definitiva. Un treball en el qual ha assegurat que també tindrà en compte l'opinió de la ciutadania, ja que la voluntat és dur a terme un procediment de participació ciutadana per escollir el material emprat en el paviment.
Un cop s'aprovi i es liciti el projecte, escenari que el consistori situa cap a la primavera, els treballs tindran un termini d'execució de tres mesos, a expenses que puguin sorgir condicionants que puguin allargar els tempos. Els treballs tenen un cost total de 350.000 euros, dels quals 250.000 es cobriran a través d'una subvenció del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (PUOSC) de la convocatòria passada. Ara bé, cal tenir en compte que l'Ajuntament de Bagà ja ha demanat una pròrroga per tal de no perdre el finançament, amb un termini per executar els treballs subvencionats fins al 31 d'octubre d'enguany. Més endavant, el consistori també millorarà l'estat de la plaça amb la substitució de l'enllumenat inclòs en el pressupost d'enguany, ha confirmat l'alcalde.