Berga edita una guia amb les espècies d’ocells que habiten a la serra de Queralt

Es presentarà aquest dissabte, 17 d’abril, a l’esplanada situada a l’entrada principal del Parc del Lledó, a les sis de la tarda

Redacció
15 d'abril del 2021
Actualitzat el 16 d'abril a les 16:14h
Picot Negre
Picot Negre | Miquel Casas
L’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Berga ha impulsat l’edició d’un llibre sobre els ocells que es poden observar a l’entorn de Queralt. Es tracta d’una guia titulada “Ocells de la serra de Queralt” que recull les principals espècies d’aus que habiten la serralada de Queralt a través d’una setantena de fitxes descriptives i gràfiques. L’obra és fruit del treball d’una dotzena de persones apassionades per l’ornitologia i coneixedores d’aquest espai i forma part d’una col·lecció de llibres editats amb la voluntat de posar a l’abast de tothom el coneixement sobre el patrimoni natural berguedà que ens envolta.

El primer volum es va presentar el setembre del 2019 i es titulava “Plantes de la serra de Queralt”. El llibre es presentarà aquest dissabte, 17 d’abril, a l’esplanada situada a l’entrada principal del Parc del Lledó, a les 18 hores. En cas de pluja, l’acte de presentació es farà al Pavelló de Suècia.  

Observació d’una setantena d’ocells diferents

L’obra ha estat ideada com una guia de camp que presenta les principals espècies d’ocells que hi podem observar en forma de fitxes d’identificació. Cada fitxa inclou una descripció de les característiques de l’ocell, el període de l’any en què el podem veure, els seus hàbits alimentaris, la zona on el podem observar i un apartat final de comentaris que permeten aprofundir en el seu coneixement.

Cadascuna de les 69 fitxes incloses en la guia està il·lustrada amb fotografies de gran qualitat. El llibre es completa amb un apartat on es descriuen breument 32 espècies més que esporàdicament poden ser observades a Queralt. A més, també incorpora itineraris d’observació per diferents ambients de la serra de Queralt que poden facilitar l’observació de totes les espècies descrites.

Edició i producció editorial del llibre

El llibre “Ocells de la serra de Queralt” ha estat elaborat per Gerard Ahicart Tort, Pere Aymerich Boixader, Miquel Batriu Vilaró, Miquel Casas Morral, Josep Lluís Duran Coma, Jordi Garcia Petit, Maria Guitart Quiñones, Josep Marmi Plana, Daniel Pascual López, Joan Pujol Vilaseca, Joan Santandreu Pajerols i Esteve Vivó Boixader, mentre que Edicions de l’Albí s’ha encarregat de l’edició i producció editorial i la Diputació de Barcelona ha subvencionat una part del seu cost.

En total, s’han editat 600 exemplars d’aquesta guia que es podrà adquirir a les llibreries de Berga, a l’Oficina de Turisme, al Santuari de Queralt i també estarà disponible en llibreries especialitzades d’arreu del país, ja que l’obra forma part del catàleg d’Edicions de l’Albí. Tanmateix, la guia es vendrà el dia de la presentació i tindrà un preu de 18 €. Els autors i autores del llibre han dedicat l’obra a Xavi Batriu Sibila, apassionat de la natura i la serra de Queralt que va perdre la vida el febrer de 2020.   
 
Arxivat a