Berga es trasllada al món oníric i de fantasia d'Alícia al país de les meravelles per donar vida al Carnaval d'enguany. L'agenda arrencarà el 22 de febrer amb la presentació en societat de la Reina d'aquest 2025 i l'acte d'entrega de premis del concurs de vídeos promocionals de les comparses i s'allargarà, com és habitual, amb l'enterrament de la sardina el 5 de març, amb l'1 de març com a dia fort amb la celebració de la rua. L'Ajuntament de Berga replica les novetats incorporades l'any passat en la festa i només fa alguns ajustaments logístics per millorar el funcionament a tall de prova del curs passat, però que va quallar.
"Els canvis importants els vam introduir l'any passat. Enguany, fem algun retoc en tot allò que es pot millorar", ha posat de manifest la regidora de Festes, Ermínia Altarriba, encarregada de detallar el gruix de les activitats que se celebraran al voltant del Carnestoltes de la capital berguedana. L'acte central del Carnaval, la rua, se celebrarà l'1 de març i mantindrà el recorregut circular, si bé modifica lleugerament el circuit. En concret, s'escurçarà eliminant el pas pels carrers Sardana i Comte Oliba, i fent passada pel passeig de la Pau, la carretera de Sant Fruitós i el carrer del Roser. Novament, la idea és que no hi hagi un inici o un final, i que les comparses vagin circulant pel traçat, amb l'esperança que fent-lo més compactat quedi més lluït en tots els trams.
De fet, el consistori s'ha proposat que la rua sigui molt més viva en tot el trajecte i al llarg de les més de tres hores que s'allargarà. Així, a més de cohesionar la disbauxa i els espectadors, incentivarà que els participants exhibeixin més balls i actuacions sumant un tercer punt de jurat. "Volem incidir que les colles ofereixin un espectacle constant", ha apuntat la regidora, que ha explicat que aquest 2025 hi haurà dos jurats fixos en els escenaris situats a la carretera de Sant Fruitós i a l'inici del carrer del Roser, a més d'un jurat mòbil que s'infiltrarà al llarg de la rua. A banda, també serà un reclam l'espai de la Televisió del Berguedà, que oferirà la festa en directe i també tindrà un punt fix a la plaça de la Creu.
Finalment, la darrera novetat en relació amb la rua serà la incorporació, per primera vegada, d'una carrossa de la reina. La Reina Meravella, monarca que enguany presidirà la festa, tindrà el seu espai, comitiva i espectacle que, com la resta de participants, anirà circulant pel recorregut i animant als presents. Pel que fa a la resta de detalls logístics, des de l'Ajuntament han avançat que les carrosses podran començar a situar-se al recorregut a partir de les 15.00 hores per engegar la marxa a les 16.30 i fins a les 20.00 hores, quan es donarà per finalitzada.
A partir d'aquella hora es podrà gaudir del sopar al pavelló, que es podrà encarregar i recollir per grups per facilitar l'entrega i reduir les cues, si bé fins a les 21.00 hores hi haurà música a la zona de la plaça de la Creu pels quins vulguin rematar la celebració de la rua. També es tornarà a penalitzar el consum obert de begudes alcohòliques durant la rua, es faran controls d'alcoholèmia als conductors de les carrosses, caldrà que els grups portin extintor i hi haurà un avituallament d'aigua i fruita pels participants i un Punt Lila. La fi de festa del dissabte serà al pavelló vell, amb la música d'Últim Àtom i PD Toni Malé.
Vídeos, dijous llarder, andròmines, farina i sardines
L'agenda d'actes del Carnaval de Berga està marcat, més enllà del dia de la rua, per altres jornades i celebracions que allarguen la disbauxa a la ciutat. La primera proposta és d'estrena aquest 2025, i és que per engrescar el veïnat a participar en la tercera edició de la Baixada d'andròmines i trastos diversos (28 de febrer), els dissabtes 8 i 15 de febrer s'ha programat un taller familiar de construcció d'andròmines a càrrec de l'artista Angelina Vilella. L'activitat, que és gratuïta, servirà per donar assistència tècnica i proposar solucions creatives als potencials participants de la Baixada, que hauran de portar els seus materials propis per elaborar-la. Cal recordar que aquesta particular competició consta d'un circuit que va des de la plaça de Sant Joan fins al portal de Sallagosa.
El 22 de febrer, tindrà lloc l'acte d'entrega de premis del tercer Concurs de vídeos promocionals de les colles, proposta que vol motivar les colles i generar expectativa pel dia de la rua. En el certamen s'atorgarà un únic premi d'un val per comprar als establiments adherits a Bergacomercial per valor de 300 euros. Els Castellers de Berga tornaran a fer d'amfitrions de la vetllada, que engegarà amb la desfilada inicial de la Reina Meravella des del Teatre Municipal fins al Cinema Catalunya. La passada engegarà a les 20.00 hores, i l'acció continuarà amb un sopar popular i un espectacle d'humor de David Colsal local dels Castellers. La projecció dels vídeos arrencarà a les 21.30 hores.
La celebració del Carnaval també està lligada amb la gastronomia, ja que la tradició de la festivitat es vincula amb el Dijous Llarder al cap de la festa i la sepultura de la sardina a la cua. Amb la voluntat de premiar les compres dels productes típics de la diada del Dijous Llarder, la botifarra d'ou i la coca de llardons, Bergacomercial sortejarà tres paneres de productes de l'associació. Segons Margarida Marmi, botiguera de la capital, un dels guanyadors s'escollirà mitjançant un concurs de fotografies a Instagram i dues més se sortejaran entre els compradors dels establiments associats a la campanya entre el 15 de febrer i el 2 de març. A l'altre extrem de la celebració, la Penya Boletaire s'encarregarà, un any més, de la sardinada popular per cloure l'enterrament de la Reina Meravella. Tot i que encara falti un mes per a la dissortada ocasió, aquest dilluns ja han fet acte de presència les primeres ploraneres -Angelina Vilella i Anna Pascuet-. La vetlla serà el 5 de març i inclou una processó des de la plaça de Sant Pere i fins a la plaça del Forn, la lectura del testament a càrrec del Notari de Madrona, i el V Concurs de ploraneres.
Abans d'aquesta jornada lúgubre, el 2 de març tindrà lloc la tradicional Guerra de la Farina (13.00 hores), una activitat "singular" del Carnestoltes de la capital, tal com ha destacat el dirigent carlí, David Tristany, qui ha animat als berguedans a participar activament en l'activitat sumant-se a un dels bàndols i atansant-se a l'esmorzar previ de cada grup. A la tarda, el pavelló serà escenari del Ball de Carnaval Infantil (17.00 hores), que comptarà amb l'actuació musical de Rikus. En darrera instància, l'1 de març tindrà lloc el Concurs de plantes i mascotes disfressades (11.00 hores) a la plaça de Sant Joan. Tots els actes s'anunciaran amb la cartelleria i imatges dissenyades per Salvador Vinyes, qui ha cercat elements que sintetitzen l'essència de cada celebració per elaborar cada peça, donant també marge a la imaginació del públic. "He volgut representar els molts punts de vista que té el Carnaval, amb diferents solucions dins del mateix estil", ha corroborat el dissenyador.