
“Són camins per a tothom”, així és com ha descrit Anna Vives les dues rutes inclusives i senyalitzades que Berga estrenarà el proper dissabte 27 de setembre a la Serra de Noet. Es tracta de dos trajectes de muntanya de 4,2 i 3,2 quilòmetres, que s'han posat a disposició de tothom qui els vulgui utilitzar, sense que cap dificultat física o psicològica en pugui ser una limitació real.
Un circuit, doncs, per sumar capacitats, com indica el projecte de la Fundació Itinerarium, en què hi poden participar nens petits, gent gran, cotxets, persones amb cadira de rodes o amb discapacitats mentals i físiques. Segons ha indicat el tècnic del circuit Eduard Jornet, no és un terreny "adaptat”, tot i que sí “inclusiu i senyalitzat”.
Per a Jornet, és important que cada vegada hi hagi més espais d'aquest tipus perquè aquests col·lectius “han de superar la por d'anar a llocs no preparats”, i ha considerat que la Serra de Noet de Berga “és un lloc ideal” perquè és un lloc de muntanya al costat de la ciutat, amb valor patrimonial i opcions per a dos recorreguts.

D'aquesta manera, ha prosseguit el director de la Fundació Itinerarium, Marc Vives, “Berga es converteix en el segon espai inclusiu senyalitat del món”. Per a Vives, “és important pensar en els altres”, i per això és especialment rellevant que cada vegada hi hagi més espais inclusius, que no vol dir adaptats ni més fàcils. Pel que fa a la cursa de Berga, per exemple, Vives ha avisat que “no serà un camí pla ni fàcil; és un camí per a superar-se i ajudar els altres”.
La cursa
El circuit que s'estrena el dia 27 de setembre amb la segona cursa 'Sumant Capacitats' consta de dos recorreguts, un amb menys dificultat que dóna la volta a la serra, i l'altre més difícil, que la puja i la baixa. El circuit comença a Sant Bartomeu, baixa cap a la Valldan, dóna la volta o puja la Serra de Noet, passa pel costat de la protectora d'animals i puja per la part d'Avià, han explicat.
A més, els dos recorreguts estaran senyalitzats amb un plafó permanent al costat de la capella de Sant Bartomeu, i les dues rutes estaran marcades amb estaques. Per a fer-lo accessible a persones cegues, el mateix plafó es podrà llegir amb el sistema braille, i també hi haurà quatre cadires de rodes més lleugeres que es cediran a qui les demani.

Les inscripcions són gratuïtes i no hi haurà classificacions. Per altra banda, sí que es donarà esmorzar i un record per a tothom. També hi haurà la participació especial de l'actual camiona del món de curses de muntanya i padrina dels circuits 'Sumant Capacitats', Núria Picas.
Berga, ciutat accessible
El projecte 'Sumant Capacitats' s'adapta perfectament a la voluntat d'inclusió de la capital berguedna, segons ha indicat l'alcalde de Berga, Juli Gendrau. Per això, des del primer moment en què es va proposar aquesta activitat, el consistori va accedir-hi.
“Encaixa a nivell social i com a destinació turística familiar referenciada en temes de natura”, ha destacat. Gendrau també s'ha mostrat satisfet que Berga sigui el segon lloc del món amb un recorregut inclusiu i senyalitzat.