Berga reviurà el concert de Barraques de Patum del dia que van assassinar a Josep Maria Isanta

La famílila i amics del berguedà s'han unit per celebrar un cicle d'activitats per recordar al jove, 20 anys després del tràgic succés

  • Montse Venturós, Clara Bertran, Pep Cara, Josep Maria Isanta, Nuri Casellas, Isaac Santiago i David Cols, aquesta tarda -
Publicat el 11 d’abril de 2025 a les 18:55

El 28 de maig de 2005 va ser assassinat Josep Maria Isanta Caselles, un jove berguedà de 22 anys que va ser apunyalat en el marc dels concerts de Barraques de Patum. El mes vinent farà 20 anys d'aquell tràgic succés que va remoure Berga i va impactar més enllà del Berguedà. Per recordar-lo, s'ha programat un cicle d'activitats en la seva memòria, organitzats pel col·lectiu Ben Anats i l'Ajuntament de Berga, amb la col·laboració del Casal Paxo, l'Ateneu Llibertari del Berguedà i el Centre d'Estudis Josep Ester Borràs. Un dels actes centrals serà la reproducció dels concerts que s'estaven desenvolupant els fets, dels quals s'ha aconseguit tornar a unir dues de les tres bandes que van pujar a l'escenari aquella nit.

Aquell divendres de Corpus de 2005, el cartell de les Barraques de Patum unia The ajos porros band, Kolumna metralla i Dementes. Dues dècades després, totes tres bandes han desaparegut, si bé dues d'elles faran un retrobament únic i específic per replicar la nit que va canviar per sempre la vida de tots els implicats en la celebració. Els dos grups que han aconseguit retrobar-se són The ajos porros band i Kolumna metralla, i completarà el cartell Esperit de vi, grup berguedà de l'actualitat i que se situa dins el mateix estil al voltant del punk, per tancar el cercle d'un gènere que apassionava Isanta. A més, el concert tindrà lloc al punt exacte de l'avinguda de Canal Industrial de Berga on se celebraven aleshores les actuacions.

El concert serà el 30 de maig, en coincidència amb la jornada del divendres. Serà la cloenda d'un dia en el qual també tindran lloc una botifarrada popular prèvia al concert i una xerrada a la plaça Viladomat a la tarda, amb representants de totes les entitats i col·lectius implicades en els actes en memòria d'Isanta, alguns advocats que van treballar en el cas i David Fernández. En aquest sentit, les agrupacions estan treballant la manera per traslladar aquesta xerrada a les aules berguedanes, incorporant el punt de vista pedagògic, tenint en compte que "ara mateix, hi ha jovent que ni tan sols havia nascut quan va passar tot això i que potser no saben què va passar aquella nit. I és important que ho sàpiguen. Que sàpiguen què va passar, com va passar i com reaccionar si mai ens trobem davant d'una cosa semblant", ha detallat per part de Ben Anats, David Cols, qui ha incidit que "el poble que oblida la seva història, malauradament, està condemnada a repetir-la".

Altres activitats que s'han programat consisteixen en la inauguració d'un mural a la plaça Cim d'Estela per recordar a Josep Maria Isanta, el 28 de maig, dia exacte que es commemoraran els 20 anys del seu assassinat. També es durà a terme un recital poètic, el 26 d'abril, en coincidència amb la balconada de Sant Jordi pel carrer Major de Berga. L'agenda es reprendrà al setembre, amb el retorn de dues activitats que durant anys van servir per recordar al berguedà i que enguany tornen al calendari: el Punk al Bosc, el dia 20, i la Marató esportiva, el dia 27.

El record més enllà del ressentiment

Tot i que els 20 anys hagin servit als amics i familiars per assumir la pèrdua de Josep Maria Isanta, la realitat és que tothom al seu voltant manté intacte el record d'aquella nit i els dies posteriors. "Els que vam viure aquella fatídica nit en primera persona la portem gravada a foc i la recordem com si fos ahir, mal que ens pesi", ha assenyalat Cols, qui ha retret la mala praxi periodística d'alguns mitjans en aquells moments convulsos, a més de les acusacions de l'aleshores consellera Montserrat Tura: "Ens va assenyalar als col·lectius aquí presents de ser els culpables de tal desgràcia, i 20 anys després, els col·lectius seguim al costat de la família, amb una sentència judicial que no només demostra que no vam ser els culpables del que va passar, sinó que a més a més, evidencia que vam haver de patir la negació d'auxili dels Mossos d'Esquadra, que es demostra que van cometre negligència policial", ha manifestat Cols.

Sigui com sigui, tot i que la ferida encara estigui present, els organitzadors del cicle assenyalen que "no és la rancúnia el que ens porta aquí, tot el contrari: volem recordar al Pep perquè han passat 20 anys i aquí ningú l'oblida", ha recalcat David Cols, qui ha insistit que Isanta "era tot el contrari a la rancúnia: era llum i era vida". En una línia similar, des de l'Ajuntament de Berga s'han mostrat alineats amb la iniciativa. Segons el regidor de Joventut, Isaac Santiago, "perquè això no es torni a repetir ho hem de recordar i hem de tenir memòria. No volem que aquests actes tornin a passar mai més". Així mateix, Santiago ha aprofitat l'avinentesa per recordar a Guillem Agulló, el dia que es compleixen 32 anys del seu assassinat.

"Malauradament, aleshores ens va unir una desgràcia. Però aquesta vegada, ens uneix la memòria, el record i les ganes de posar sobre la taula què va passar, perquè va passar, i poder-ho treballar amb la perspectiva d'aquestes dues dècades", ha valorat per part del Casal Panxo Montse Venturós, afegint que "crec que és bonic, necessari i important, precisament perquè la memòria ha de ser brúixola perquè qüestions que s'han esdevingut en un passat no es tornin a reproduir".