Carnaval 2023 al Berguedà: dates, rues i activitats programades

Consulta totes les propostes que pots viure enguany a la comarca

07 de febrer del 2023
Actualitzat el 16 de febrer a les 11:16h
Carnaval de Berga 2022.
Carnaval de Berga 2022. | Ajuntament de Berga
La festa de la disbauxa per excel·lència torna al Berguedà. Les disfresses i l'enginy dels més atrevits es deixaran veure per la comarca el cap de setmana del 18 i 19 de febrer, i també el del 25 i 26 a Gironella, que un any més manté la peculiaritat de ser el ball més tardà del Berguedà

Berga ha decidit estirar la celebració uns dies, amb un programa inèdit el dissabte d'abans i un caràcter de terror que enguany dona el fil conductor a la festa. I amb agendes més reduïdes, però igualment animades, la resta de poblacions han confeccionat la seva proposta amb un element que no falla: la rua.

El Carnaval d'Espant de Berga
La capital berguedana serà dels primers indrets a donar la benvinguda al carnaval, gràcies a la principal novetat d'enguany: el programa s'amplia i guanya el dissabte 11. I què s'hi ha previst? Una jornada terrorífica, ja que la temàtica que aquest 2023 ha escollit el consistori per al primer carnestoltes de normalitat postpandèmica és la por. El Cinema Catalunya serà l'epicentre de les activitats, que inclouen un túnel del terror i un concurs de vídeos de les comparses participants en la rua. També es donarà a conèixer el Rei Carnestoltes, càrrec que enguany ha pres el Rei Dimoni, que obrirà les portes de l'avern omplint de foc el centre de Berga, amb l'ajut inestimable dels Diables del Clot de l'Infern de Puig-reig.

El cap de setmana següent s'aglutinaran la majoria dels actes, que inclouen diferents concursos i propostes infantils. El plat gros serà, de nou, la rua: el 18 a partir de les 16.00 hores. La festa clourà amb el Ball dels Cornuts, a partir de les 22.30 hores a la carpa del Vall. També són propostes clàssiques la Guerra de la Farina (diumenge 19, 13.00 hores, plaça Sant Pere) i la Vetlla de la Sardina (dimecres 22, 18.00 hores, davant de l'Ajuntament). Consulta tot el programa aquí.

El Ball del Moliner de La Pobla de Lillet
A la Pobla de Lillet també seran dels primers a gaudir del Carnaval, ja que l'associació La Brama torna a organitzar el Ball del Moliner i la Guerra de la Farina el dissabte 11 a la tarda. La proposta explica la llegenda d'un moliner que, molts anys enrere, va fer emmalaltir els veïns i veïnes de la Pobla, i ho va pagar ben car. A través d'una ruta teatralitzada a partir de les 19.00 hores (sortida des de l'Ajuntament), s'explica la història i es culmina amb una Guerra de la Farina al mateix lloc on havia treballat el moliner estafador. Així, es demana als assistents anar vestits com les dones de l'època, que van castigar al moliner. Posteriorment, es farà un sopar popular.

De cara al dissabte, 18 de febrer, la Pobla de Lillet celebra el seu Carnestoltes Infantil a partir de les 16.30 hores, quan es donarà el tret de sortida a la rua després de la lectura del pregó des del balcó de l'Ajuntament. La cercavila culminarà al Saló la Flor, on s'oferirà un berenar, un espectacle infantil i una disco party.

Puig-reig és una comèdia
Per Carnestoltes, Puig-reig és una comèdia! Aquest serà l'eslògan que vestirà la celebració del carnaval aquest 2023 Puig-reig, que novament dona el tret de sortida oficial a la festa amb la Rua Nocturna el divendres, 17 de febrer, a partir de les 22.30 hores. La cercavila completa serà l'endemà, a partir de les 16.30 hores (sortida des del Camp de Futbol) i encapçalada pel Rei Carnestoltes. La festa culminarà amb un gran banquet i ball al pavelló.

Tres rues per les diferents propostes de Bagà
La vila de Bagà ha preparat tres activitats principals, les quals gaudiran d'un petit recorregut en tots els casos. En primer lloc, la Rua Infantil el divendres 17, a partir de les 16.45 hores, permetrà els nens i nenes presumir de les seves disfresses en sortir de l'escola. L'endemà, dia 18 a les 18.30 hores, donarà sortida la rua pels carrers de Bagà i fins al pavelló, on s'ha preparat un sopar i posterior ball de comparses. I, finalment, el darrer recorregut serà tenyit de dol, ja que el dimecres 22 es cremarà a la plaça Porxada el Rei Carnestoltes.

Guardiola de Berguedà aposta per una rua el diumenge
Guardiola de Berguedà començarà a viure el Carnaval el dissabte, convidant als comerciants a decorar els aparadors i als veïns a participar en els diferents tallers de carnestoltes, entre les 11.00 i les 13.00 hores. No serà fins a l'endemà que el poble torni a engegar la maquinària de la festa, celebrant la seva rua a partir de les 16.30 hores sortint des de l'edifici de l'Estació i comptant amb l'animació dels Entrompats. El recorregut acabarà a la plaça de l'ajuntament, on hi haurà una guerra de confeti i una xocolatada. La gresca i la xerinola culminarà el dimecres, 22 de febrer, a la plaça de l'ajuntament, on a partir de les 19.000 hores es procedirà a enterrar la sardina. L'ajuntament recomana als assistents a vestir de dol.

La darrera festa del Berguedà, a Gironella
Els que de veritat viuen el Carnaval tenen l'opció de guardar la disfressa una setmana i gaudir d'una altra festa al cap d'una setmana. I és que Gironella té la particularitat històrica de celebrar el Carnestoltesset dies després que a la resta de la comarca. La disbauxa començarà el divendres 24 amb les recuperades rues escolars. Durant el dissabte al matí, el jurat avaluarà els aparadors que estiguin participant en el concurs, per a la tarda, deixar pas a la gran rua que recorrerà els carrers del nucli comercial i fins a la plaça de l'Estació. Posteriorment, se seguirà amb un correbars i una festa a l'Espai el Blat. El Carnaval de Gironella culminarà amb una nova entrega del Culturalitza't el diumenge a la tarda, en concret, la segona Tarda de Monòlegs.