L'Espai Cultural de Viladomiu Nou, al municipi de Gironella, ha estat l'escenari de la quarta edició de la Jornada entre Centres Sanitaris i Universitaris de la Catalunya Central. Aquesta iniciativa, organitzada per la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i l'Institut Català de la Salut (ICS), té l'objectiu de potenciar l'intercanvi de coneixements i experiències a l'entorn assistencial, sanitari i de la investigació, posant en relleu la importància de la docència.
Tal com ha expressat el degà de la Facultat de Medicina, Roberto Elosua, la Jornada és un espai de trobada i discussió, amb una doble mirada: millorar la formació dels estudiants i l'arrelament al territori. "El que volem és que la Facultat de Medicina sigui viva i participada per tots", ha exposat el degà, qui ha assenyalat que un dels reptes actuals és fer créixer la recerca a la Catalunya Central. D'aquesta manera, ha assegurat que la Facultat de Medicina "està compromesa amb aquesta tasca" i ha emfatitzat la voluntat del centre de vehicular-la a través de l'IRIS-CC.
També ha participat en la trobada el gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Toni Sánchez, que ha ressaltat la importància del binomi que formen la universitat i l'àmbit assistencial, pel fet que "són dos dels pilars bàsics del món sanitari". En la mateixa línia, la gerent d’Atenció Primària i a la Comunitat de la Catalunya Central, Núria Prat, ha destacat que aquesta jornada contribueix a estrènyer els vincles entre la Facultat de Medicina i els professionals d'atenció primària de l'ICS: "És molt important posar en valor la tasca formativa que fan els nostres metges i metgesses als CAP acompanyant els futurs professionals de la medicina". A més, la gerent ha recalcat que és fonamental que la recerca, la docència i l'assistència avancin juntes.
Aquesta quarta edició de la Jornada entre Centres Sanitaris i Universitaris de la Catalunya Central ha comptat amb tres taules rodones que han explorat les diferents vies per millorar l'intercanvi i les relacions entre els sectors universitari i sanitari. La primera ponència s'ha titulat L'ecosistema Facultat Centres assistencials en la recerca i n'han pres part la doctora Irene Roman (professora a la UVic-UCC i investigadora al Centro de Investigación Biomédica en Red de Investigaciones Cardiovasculares), la doctora Judit Serra (microbiòloga adjunta del servei de Laboratori del CHV, professora a la UVic-UCC i coordinadora científica de l'equip territorial d'Osona de l'IRIS-CC), el doctor José Jerónimo Navas (director de l'IRIS-CC), i el doctor Jordi Ara (director clínic de Nefrologia i Urologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol). Ha moderat Fèlix Bosch, delegat de recerca de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC.
La matinal ha continuat amb Raonament clínic: de l'aula a les pràctiques clíniques, que ha comptat amb una primera part a càrrec de la doctora Eva Peguero (professora de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona) i ha continuat amb una part més pràctica i en grups. Aquestes divisions les han liderat Joan Manuel Díaz (vicedegà i coordinador de cicle clínic del grau en Medicina de la UVic-UCC), Núria Roger (coordinadora de la UDT Vic i directora de Transferència del Coneixement del Consorci Hospitalari de Vic), i Josep Vidal Alaball (professor del grau en Medicina de la UVic UCC i coordinador de la Unitat de Recerca i Innovació de l’ICS Catalunya Central-IDIAPJGol). El doctor Domingo Ruiz (coordinador de la UDT Manresa), i el doctor Joan Cartanyà (coordinador de tercer curs de Medicina de la UVic-UCC i metge de família de l'EAP Vic Nord) han moderat aquesta taula.
La cloenda de la quarta Jornada Intercentres ha servit per posar a debat els Models docents del Grau en Medicina. Hi han intervingut el doctor Joan Carles Trullàs (professor de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i cap de servei de Medicina Interna de l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa), el doctor Joan Ramon Masclans (degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Vida de la Universitat Pompeu Fabra) i el doctor Rafel Ramos (catedràtic de Medicina de la Universitat de Girona i investigador a l’IDIAPJGol i Regicor). El debat ha estat moderat per la doctora Bet Sarri, professora i coordinadora de cicle bàsic del grau en Medicina de la UVic-UCC, i la doctora Irene Veganzones, professora i coordinadora del Programa de Suport a l’Estudiant i Preparació al MIR de la Facultat de Medicina.