El Berguedà enceta amb bon peu els Festivals de Senderisme dels Pirineus

La ruta que es proposava a Saldes ha fet el ple i la resta de caminades han tingut un bon nivell de participació

Publicat el 06 de juliol de 2020 a les 17:03
El Berguedà ha participat per primer cop en els Festivals de Senderisme dels Pirineus, la cinquena edició dels quals ha començat amb molt bon peu aquest cap de setmana a la comarca. L'Agència de Desenvolupament del Berguedà, amb les empreses PedraTour i Pendol Guies, ha ofert quatre rutes pel Berguedà que han tingut molt bona acollida. A Saldes, l'activitat que es proposava ha fet el ple.




El president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall, ha valorat molt positivament l'acollida que ha tingut aquesta proposta. "Els grups eren bastant acotats per la normativa de seguretat del festival, de 20 inscripcions per ruta. La de Saldes va arribar el màxim d'aforament, i van dividir-se amb dos guies. És el primer any que es fa a la comarca i hem d'estar molt contents, és un certamen que té lloc als Pirineus i, per tant, havíem de ser-hi", ha explicat Vall. 

Les quatre rutes de l'anomenat Festival Camina Al Berguedà, que s'ha desenvolupat a la comarca aquest passat cap de setmana, han estat De la Nou al Sobrepuny, de 9,5 km, les Petjades de dinosaures de Fumanya, de 6,3 km, una ruta de circular per Graugés i la Ruta per Saldes. 

Lluís Vall ha afirmat que "hem pogut mostrar una diversitat, no només centrada a l'Alt Berguedà, sinó que també amb representativitat del Baix Berguedà". El president de l'Agència de Desenvolupament ha recordat que el festival berguedà ha donat un valor afegit a les propostes per caminar: amb visites culturals i el tast de productes típics de la zona, de formatges o cervesa artesana. "La participació ha estat més que bona per ser el primer any i repetirem", ha assegurat Vall. 

Gaudir el Pedraforca sense riscos

Un dels factors que més positivament es valoren des de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà és el de poder plantejar rutes alternatives a aquelles que són més clàssiques. A l'Alt Berguedà, es vol posar el focus en els voltants del Pedraforca i fer arribar el missatge a molts visitants que per gaudir de la muntanya emblemàtica "no és necessari pujar-la", sinó que es pot gaudir des d'altres punts de l'entorn. 

A la comarca hi ha preocupació per l'elevada afluència de persones que pugen cada cap de setmana al Pedraforca i que no sempre estan prou preparades per assumir aquest repte. "Hem tingut un cap de setmana molt complicat amb els ascensos al Pedraforca, ens hem de centrar en totes aquelles rutes alternatives en què podem gaudir veient la silueta del Pedraforca sense haver-lo de pujar", ha dit Lluís Vall. 

La coordinadora de l'activitat, Rosa Colomer, tècnica de l'Agència del Berguedà, ha valorat que la participació del Berguedà als festivals de senderisme ha estat "un èxit". Segons ha afirmat, l'organització ha vetllat en tot moment per mantenir els protocols, i els grups més nombrosos s'han dividit amb dos guies. El perfil de les persones que hi han participat ha estat molt familiar. Tots els traçats no tenien la mateixa dificultat, però eren aptes perquè les famílies hi poguessin participar acompanyades de nens i nenes de 10 anys en amunt. 

El Berguedà té una xarxa de camins històrics de més de 2.000 quilòmetres. 

Més de 80 activitats i 8 festivals 

Després de les activitats a la comarca, els festivals de senderisme continuaran expandint-se pels Pirineus amb més de 80 activitats. La següent cita es durà a terme a la Vall Fosca (30 de juliol-2 d'agost); i posteriorment, n'hi haurà a la Vall d'Aran (24-30 d'agost); l'Alt Empordà (25-27 de setembre); la Conca Dellà (2-4 d'octubre); la Garrotxa (2-4 d'octubre); la Vall de Boí (10-12 d'octubre), i el Ripollès (16-18 d'octubre).