"Es tracta d'un programa amb diferents recursos que serveixen d'acompanyament a les famílies que ho necessiten", ha incidit el president del Consell Comarcal, Josep Lara, que ha posat en relleu el fet que el nou servei de canguratge sorgeix com una prova pilot "que és extraordinària" i que "no s'ha desplegat a gaires més punts del territori".
En concret, Temps per Cures inclou quatre recursos principals, tal com ha detallat la consellera d'Atenció a les Persones, Salut i Polítiques d'Igualtat, Anna Maria Serra. Aquests són: finançar el servei d'acollida escolar just abans i després de l'horari lectiu als municipis amb centres pertanyents a una Zona Escolar Rural (ZER); subvencionar les activitats d'estiu en els pobles petits que tenen una mancança programàtica d'accions d'aquesta tipologia; oferir un ajut econòmic, a totes les famílies amb dificultats i mitjançant els serveis socials, per cobrir l'accés de nens i nenes a activitats esportives i/o lúdiques; i el canguratge a domicili, la novetat d'enguany.
L'any 2022, es van destinar 92.000 euros al programa, repartits en 27.000 euros per la primera línia, 50.000 la segona i 230 beneficiaris, i 13.000 per ajuts econòmics que van gaudir 83 infants. Aquests fons es van aconseguir mitjançant una subvenció del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat, que també ha facilitat la partida de 102.000 d'enguany.
Facilitar la conciliació a les famílies
El servei de canguratge a domicili comptarà amb una dotació de 14.500 euros, el qual es repartirà entre 13 famílies, amb un còmput total de 30 hores cadascuna. La finalitat principal és alliberar unes hores de la càrrega de cures a les famílies, per tal de millorar la seva conciliació i permetre'ls disposar de temps personal. S'adreça a les famílies amb fills menors, dels 0 als 14 anys, i estarà desenvolupada per professionals de l'àmbit de les cures. De fet, de retruc, el Consell Comarcal espera contribuir positivament en l'ocupació d'aquests perfils professionals.En la convocatòria es prioritzaran les casuístiques de progenitors ocupats o en cerca activa de feina, famílies monoparentals, famílies nombroses, famílies amb fills i filles amb diversitat funcional i/o un grau de dependència, dones en situació de violències masclistes, i famílies amb pocs recursos econòmics.
Paral·lelament, la consellera ha assenyalat que aquest servei resulta, a la vegada, en un "reconeixement a les dones, ja que tradicionalment, són les que han adoptat el rol de cuidadora".
Finalment, i remarcant el caràcter de prova d'aquest servei, el Consell Comarcal confirma que la implementació del recurs és "una aposta en ferm" i, per tant, "si tenim finançament i hi ha demanda, ho mantindrem o s'ampliarà, si s'escau".