El programa Cultura Emprenedora a l'Escola reuneix 309 alumnes i 15 cooperatives

L’objectiu es crear el planter de futurs emprenedors i crear ocupació a la comarca

Publicat el 26 de maig de 2014 a les 20:05
Berga acollirà aquest dissabte un mercat on 15 cooperatives berguedanes creades per 309 alumnes d'11 escoles de la comarca intentaran vendre els seus productes. El mercat, que actualment és el més gran de Catalunya i s'inclou en el marc del programa Cultura Emprenedora a l'Escola, començarà a l'Hotel Berga Park i arribarà fins a la rotonda del Vall.

Segons ha explicat aquest dilluns el president del Consell Comarcal i de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, Sergi Roca, l'objectiu del programa i també del mercat és "difondre la cultura emprenedora als alumnes de primària".

Per aquest motiu, més de 300 alumnes de les escoles de Sant Julià de Cerdanyola, Vilada, Borredà, Montmajor, Gironella, Olvan, Vallcebre i Berga han estat treballant durant l'any en la construcció i viabilitat de 15 cooperatives. "Amb aquest programa els alumnes assoleixen el rol d'empresaris i, durant el curs escolar, creen l'empresa, els estatuts, el consell d'administració" i altres feines que s'han de realitzar en equip.

"El format de la cooperativa fomenta l'esperit de treball en equip", ha precisat Roca, una declaració que ha reafirmat la regidora d'Educació de l'Ajuntament de Berga, Silvia Salvador.

Per a ella, el fet de transmetre els valors de les cooperatives "és important", ja que és una bona manera de lligar l'aprendre a raonar, amb l'escoltar els altres i arribar a punts en comú.

A més, els beneficis que es treguin dissabte de la venda dels productes es dividiran en tres bosses. Primer s'intentarà retornar el capital social que s'hi ha invertit. Després hi haurà una part dels diners que es donaran a l'àmbit social i solidari. I finalment, una tercera part serà perquè els alumnes organitzin alguna sortida o viatge.

Pel que fa als professors, també reben formació sobre com s'han de tutoritzar les cooperatives, es realitzen visites presencials, s'organitzen reunions de seguiment, visites dels mitjans i el mercat del dissabte.

Roca també ha explicat que el projecte va néixer a Astúries i que a finals del 2011 es va creure que el programa era un "bon incentiu per fomentar l'emprenedoria".

"El Berguedà és un referent en emprenedoria", ha declarat Roca, i per això també ha explicat que s'està estudiant implantar un programa similar a secundària, tot i que encara s'ha de plantejar i segurament es faria de manera diferent.