Els familiars dels usuaris de la Residència Sant Bernabé veuen com «fum» la proposta del trasllat de Junts

El grup insta a resoldre primer les problemàtiques que actualment té el centre sobre la taula i demanda a les formacions que «facin pinya» per avançar plegats a solucions

15 de gener del 2024
Actualitzat el 25 de març a la 13:26h
La Residència Sant Bernabé de Berga
La Residència Sant Bernabé de Berga | Lídia López

"La nostra prioritat és resoldre els problemes que tenim ara a la residència, al lloc on està ara". Aquesta és la lectura que fan els familiars dels usuaris de la Residència Sant Bernabé fruit del debat sobre un possible trasllat del centre a les instal·lacions de l'Hotel Berga Park plantejat per Junts per Berga en el darrer ple de l'Ajuntament de Berga, en una proposta que, a hores d'ara, veuen "com fum". I és que, com assenyala la portaveu del grup, "l'edifici encara no és de l'Ajuntament", ja que es troba immers en el procés judicial de la concessió entre el consistori i Inberga Tur.

La qüestió de la mudança va sorgir en una intervenció del regidor de la formació turquesa Ferran Aymerich, qui va exposar que el plantejament sorgeix d'un estudi de models fet pel grup "per entendre perquè la nostra residència és tan deficitària", a través del qual han conclòs que "ens cal dimensionar-la, ampliant fins a les 90 o 100 places". "Estem davant d'una residència amb massa pocs usuaris per la magnitud de la ciutat", detallava Aymerich, que feia referència aleshores a "l'oportunitat de l'Hotel Berga Park", tot i reconèixer que és una instal·lació que compta amb "una situació complicada judicialment". En tot cas, el regidor de Junts recalcava que "si la residència continua perdent diners, ningú se'n voldrà fer càrrec", augurant doncs que la qüestió del model de gestió no avançarà "si el servei no s'autofinancia".

Aquesta proposta, tal com va recordar l'alcalde, Ivan Sànchez, "ja la va fer el PSC en el seu moment", i emplaçava a tot l'arc del consistori a debatre-ho en les pròximes trobades de la Junta de Portaveus. En tot cas, la titular de Salut i Drets socials, Andrea Corominas, posava en relleu que "molta concentració de gent no és eficaç per a una atenció adequada", defugint de models de "macroresidències". "El plantejament de futur és de nuclis d'unes 15 persones", compartia la regidora, valorant que "traslladar-la al Berga Park ho veig fred, però es pot estudiar a llarg termini sempre que impliqui establir aquests nuclis d'entre 10 i 15 persones".

Tot plegat, genera ambigüitat al grup de familiars dels avis i àvies que resideixen en aquest recurs assistencial de la capital berguedana, que si bé veuen bé obrir el meló d'un futur trasllat, reclamen que, primerament, es posi solució a les problemàtiques vigents de la residència. "La proposta no la veiem malament, però mentrestant, hem de resoldre el que tenim", declara la portaveu, que ha confirmat que el grup es reunirà aquesta setmana amb Junts per Berga per tal que els expliquin de primera mà els detalls de la proposta. En tot cas, ja avança que el desig de les famílies dels usuaris és que aquest projecte evolucioni "en la línia que va dir la regidora i defugint de macroresidències", ja que creuen que un equipament més gran pot anar en detriment de la qualitat de l'atenció: "Tots vam veure clar en la pandèmia que, quan hi ha una epidèmia, l'atenció en una residència gran és pitjor".


Crida a la unitat de totes les forces

D'aquesta manera, els familiars demanen als 17 representants del plenari que "no ens desviem dels problemes que tenim" i els insta a treballar plegats per trobar-ne les sortides. "Sabem que hi ha moltes tecles a tocar, així que el que han de fer és pinya i solucionar-ho entre tots", posen de manifest, deixant la resolució sobre el trasllat per al moment que el consistori tingui a disposició la instal·lació que es planteja.

Fent referència a la qüestió de la gestió del centre, la portaveu valora que "per un ajuntament, és complicat encarregar-se d'una residència" considerant que "és una càrrega econòmica molt gran, però el que no podem fer és tancar la porta". En aquest sentit, assevera que "la regidora té moltes ganes, però li posen molts pals a les rodes", per exemple, per part de la Generalitat, "que no hi ha gaire ajuda". "Si la residència donés beneficis ja l'hauria agafat, però com que té pèrdues, és un problema", lamenta.

Sigui com sigui, i d'ençà que el grup va publicar un comunicat exigint una intervenció immediata per redreçar el context negatiu del novembre, reconeixen que s'han fet passos en positiu: "De canvis, se n'han notat", indica. Així, els familiars estan a l'espera que es completi l'adquisició d'un seguit de peces de mobiliari i material per millorar l'atenció i el servei. Una altra acció que des de l'Ajuntament de Berga els han confirmat que estan treballant és la contractació de més personal, per tal d'oferir condicions laborals més amables, en especial des del punt de vista dels horaris. Actualment, el centre està per sobre de la ràtio de treballadors respecte del nombre d'usuaris establert, si bé volen suprimir els torns de 12 hores, cosa que implica ampliar la plantilla. Al final, celebra la portaveu, els canvis es volen concentrar sobretot en el moment de llevar i allitar els residents, per tal que es faci en el moment més adient pels usuaris: "La regidora té molt clar que els horaris s'han d'adaptar als avis", incideix, tot i ser conscient que "altra cosa és que es pugui arribar a fer, perquè no és tan senzill trobar personal".
 

Arxivat a