
La cap de llista d'ERC, Ermínia Altarriba, exposant el projecte Foto: Aida Morales
Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de Berga ha posat les bases aquest divendres a la tarda del que representa el seu segon eix principal de campanya. Una línia a seguir que busca convertir Berga en la capital de la cultura popular catalana, aprofitant la Patum com a pol d'atracció, i mitjançant polítiques i accions que fomentin el desenvolupament cultural de la ciutat.
Entre aquestes, l'exregidor i actual integrant de la llista d'Esquerra, Josep Xoy, ha posat sobre la taula la possibilitat de recuperar l'Institut Municipal de Cultura (IMUCBE), un mecanisme que es va aprovar per unanimitat el 2007 però que, a partir de la nova legislatura, afirma que va quedar “en un calaix”. Segons ha explicat, aquest institut tenia per objectiu realitzar una planificació cultural a llarg termini, per tal d'aprofitar tots els recursos i tenir un objectiu clar d'on arribar: “Seria important per a la ciutat, i més, per fer perdurar projectes en el temps”.
De fet, segons ha afirmat Xoy i ha ratificat la cap de llista, Ermínia Altarriba, la poca organització dels projectes culturals a Berga és una constant que dificulta poder consolidar aquest motor de ciutat. “Tenim les polítiques culturals molt fragmentades i molt sueltes”, ha declarat la candidata, a banda de poca coordinació entre les entitats. I davant d'aquest fet, ha lamentat que una de les festes més importants de Catalunya i de les poques declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat, tampoc s'aprofiti com es podria.

Presentació del projecte 'Berga capital de la cultura popular' Foto: Aida Morales
I, en el marc d'aquesta taula rodona, la historiadora i regidora de Cultura a l'Ajuntament de Berga del 1987 al 1991, Dolors Santandreu, ha aprofitat per donar la seva opinió al respecte. Segons ella, la ciutat hauria de ser “més conscient” de la festa que té i, en aquesta línia, “treure'n rendiment”. Així mateix, ha manifestat que Berga necessita tenir una “visió més àmplia” dels seus objectius culturals i que, a curt termini, el consistori hauria de donar suport a les entitats: “Mai hauria de ser un contrincant”.

Josep Xoy, Ermínia Altarriba i Dolors Santandreu Foto: Aida Morales
Perquè la cultura arribi a ser un motor de canvi de ciutat, primer s'han de perfilar alguns dels aspectes organitzatius i administratius al seu entorn. En aquest sentit, ha destacat Altarriba, s'hauria de començar a treballar, primer, en els equipaments culturals. Segons la candidata, aquests estan ben dotats, però “gens dinamitzats”. “Tenim un Teatre i una Sala Polivalent que, de tant polivalent, no sabem què fer-hi”, ha bromejat. A més, ha denunciat que hi hagi molts espais “infrautilitzats” i ha lamentat que l'Ajuntament no hagi realitzat cap Pla d'Usos.
D'altra banda, ha apuntat que s'hauria de crear un Consell de Patrimoni per vetllar en aquest sentit, així com tenir una millor relació amb les entitats per intentar cobrir les principals demandes. També considera que s'hauria de modernitzar la biblioteca amb noves tecnologies, dinamitzar el club de lectura i, en el sentit més artístic, recuperar el Premi Ramon Vinyes. Finalment, per potenciar la relació entre les entitats i el seu treball conjunt, ha proposat un networking d'associacions perquè s'enriquís la seva col·laboració.
Al seu torn, Altarriba també ha lamentat la contraprogramació que afirma que ha realitzat Convergència i Unió (CiU) durant la tarda d'aquest divendres, per tractar també les propostes culturals del seu programa.
Resultats de les eleccions municipals 2011 al Berguedà, municipi per municipi
Resultats de les eleccions municipals a Berga, 2007 i 2011

ERC presenta el projecte 'Berga capital de la cultura popular catalana' Foto: Aida Morales