
L' Ajuntament de Gironella ha posat sobre la taula un paquet de mesures de promoció econòmica per tal de reactivar el comerç i el teixit industrial del municipi. Com a eix vertebrador d'aquetes, ha realitzat un inventari on consten tots els locals, naus i terrenys buits i en desús, les seves característiques i el contacte del propietari, per tal que s'hi impulsin projectes nous.
Amb aquesta iniciativa, el consistori liderat per David Font vol regenerar el teixit comercial del poble i fomentar l'emprenedoria i l'ocupació: “Creiem que hi ha gent que vol tirar endavant activitats econòmiques”. En aquest sentit, el projecte, que ha presentat aquest dimecres conjuntament amb l'arquitecte Martí Barcons, té per objectiu donar el màxim nombre de facilitats a aquelles persones que volen renovar o obrir un negoci i que no sápiguen on fer-ho.
L'inventari consta de 37 locals buits, 14 naus industrials i 9 terrenys. Totes aquestes instal·lacions disponibles per comprar o llogar es podran consultar des de la nova web municipal que es posarà en marxa properament. A més, hi constaran els metres quadrats, els serveis, els plànols de l'immoble o bé si tenen elements suplementaris que puguin interessar al nou emprenedor. La majoria de locals buits localitzats s'ubiquen a l'avinguda de Gironella i als extrems, tot i que és al centre històric on fa més temps que ho estan. Pel que fa a les naus industrials, la majoria es troben a les colònies del terme municipal de Gironella; i pel que fa als solars, es concentren a la zona de Cal Rafelet -la majoria- i a Cal Bassacs.
Nous ajuts i subvencions
D'aquest projecte en penjaran tres tipus d'ajuts que posarà en marxa el consistori per a aquest proper 2015 o amb efecte retroactiu des d'inicis del 2014 i que, previsiblement s'aprovaran al ple d'octubre.
El primer serà l'augment de la bonificació per a l'obertura de nous negocis al municipi. Segons ha explicat l'alcalde, des del 2012 els negocis que s'havien donat d'alta tenien una bonificació el 30 o el 70%, depenent de si s'ubicaven a la zona vella o no. A partir d'aquest 2015, ha anunciat, serà del 50% a totes les zones del municipi, i del 95% al nucli històric.
Una altra ajuda serà l'obertura d'una línia de subvencions a fons perdut per a la creació o reforma d'un negoci. Cada persona interessada podrà demanar fins a un 50% del cost de les obres que no superi els 600 euros, fins que s'acabi l'ajuda, que serà quan s'arribin als 6.000 euros.
La tercera subvenció va dirigida als treballadors autònoms, ja que podran sol·licitar fins a un 25% del cost de l'import sobre els vehicles d'ús laboral. Els requisits per a demanar aquesta subvenció seran estar empadronat a Gironella, tributar-hi l'impost i demostrar que el vehicle és una eina de treball. En aquest punt, Font ha indicat que hi ha censats uns 400 vehicles de tipus comercial.
Pioners en mesures per generar activitat econòmica
L'alcalde de Gironella s'ha mostrat convençut que aquest municipi ja és un referent al Berguedà en mesures d'incentiu fiscal i per generar activitat econòmica. Segons ha precisat, cap de les mesures que s'aplicaran són novedoses a Catalunya, tot i que sí al Berguedà.
Font també ha declarat que seguiran treballant "com ho han estat fent fins ara" en aquesta línia per ajudar a regenerar l'activitat econòmica.
Font també ha declarat que seguiran treballant "com ho han estat fent fins ara" en aquesta línia per ajudar a regenerar l'activitat econòmica.