La biomassa comença a caminar al Berguedà

Des de principis d'agost s'estan instal·lant 17 calderes que donaran servei a una trentena d'edificis municipals | Les obres de la planta del Polígon de Berga s'iniciaran a finals d'estiu

Publicat el 08 d’agost de 2015 a les 22:00
Actualitzat el 09 d’agost de 2015 a les 20:58

Reunió al Pavelló de Suècia sobre la nova planta de biomassa Foto: Pere Gendrau


El Berguedà és una de les comarques amb més massa forestal de Catalunya i ja fa temps que l'energia a partir de la biomassa es projecta com una de les oportunitats que té aquest territori de cara al futur. D'una banda, pels beneficis econòmics que pot comportar l'aprofitament d'aquesta energia i, de l'altra, pel manteniment dels boscos que hauria d'acompanyar aquesta explotació. Aquest mes d'agost, s'han iniciat els passos per aprofitar el primer factor, explotant la capacitat energètica de la biomassa.

Des de principis de mes, s'estan fent les obres d'instal·lació de 17 calderes que alimentaran una trentena d'edificis municipals integrats dins de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa. Aquesta associació integra les localitats de Bagà, Berga, Cercs, Gisclareny, Gósol, La Pobla de Lillet i Saldes. El total de la població d'aquests municipis representa més del 54% de la que viu a la comarca, i les finques forestals d'utilitat pública de què disposen ocupen un total de 12.569,19 hectàrees.

El president de la Mancomunitat, Jesús Calderer, ha indicat a NacióBerguedà que la biomassa pot beneficiar els municipis de la comarca des de diversos punts de vista. En primer lloc, perquè tot el que es pot estalviar generant energia amb biomassa i no comprant gasoil o treballant a partir d'altres fonts energètiques es pot invertir “en partides dels consistoris com ara serveis socials”. Pel que fa a la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa, Calderer assegura que és un bon projecte perquè aprofita els punts forts de cada localitat. “Saldes disposa d'una gran massa forestal, però instal·lar-hi una caldera no sortiria a compte; en canvi, a Berga surt a compte fer una instal·lació mentre que no es disposa de grans zones de boscos”, assenyala el president de la Mancomunitat.

Una altra peça important en l'aprofitament de la biomassa és la planta projectada al Polígon de la Valldan, a Berga. Aquest equipament serà una realitat palpable a partir de finals d'estiu. Serà llavors quan començaran les obres d'un projecte que ja ha entrat a la seva fase d'execució. Així ho van explicar Jesús Calderer i el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Berga, Oriol Camps, a diversos propietaris de la zona industrial, en una reunió que es va fer dijous passat al Pavelló de Suècia.

 
La planta requereix una inversió de 2 MEUR

L'equipament està ubicat a la part baixa del polígon, en una parcel·la destinada fins ara a aparcament, a sobre de les pistes de pàdel. El cost de la seva construcció és d'uns dos milions d'euros. D'aquests, un i mig es pagarà mitjançant una subvenció. La Mancomunitat n'assumirà la resta, amb els seus fons propis i amb un crèdit de 175.000 euros. Preguntat sobre la viabilitat econòmica del projecte, Jesús Calderer assegura que, després d'haver-lo estudiat, han arribat a la conclusió que es tracta d'un “negoci rentable”. Un negoci que “generarà beneficis”.

Els beneficis que ha de generar la planta de biomassa s'obtenen de la venda d'energia a les empreses del polígon. Es fa mitjançant dues xarxes de calor. Una que està a 300 graus de temperatura, d'oli tèrmic, i una altra que funciona amb aigua calenta, a 90 graus. El preu de cada quilowatt varia en funció del consum. Fins a quatre milions de quilowatts, el preu és de 0,04 euros mentre que, a partir d'aquesta xifra, baixa fins als 0,035.

Tant Calderer com el regidor berguedà Oriol Camps destaquen que el preu de l'energia que generarà la planta de biomassa és molt més barat que el del gasoil i continua sent més avantatjós, tot i que no amb tanta diferència, que el gas. A això s'hi ha d'afegir que el preu, a diferència de les altres dues fonts d'energia, no és variable, fet que pot ajudar molt a les empreses a planificar la seva estructura de costos. Alhora, tal com assenyalava Camps durant la reunió, “els diners que les empreses paguen per l'electricitat es quedaran a la comarca”. Un altre factor positiu de la planta és que pot donar feina a prop de quaranta persones del sector forestal, entre llocs directes i indirectes. Per la seva banda, la instal·lació i el funcionament de les 17 calderes pot generar una trentena de llocs de treball més, segons s'assegura des de la Mancomunitat.

El sistema de distribució que es farà d'aquesta energia inclou la instal·lació d'un intercanviador de calor a la façana de les diverses naus que vulguin acollir-se al subministrament de la planta de biomassa. És un mecanisme semblant a una petita estació transformadora, els costos de la qual s'assumeixen des de la Mancomunitat. L'únic a què ha de fer front l'empresa és la distribució de l'energia des d'aquest punt al conjunt de la instal·lació.

 
Una UTE berguedana s'encarregarà del projecte

Un altre dels punts positius que van assenyalar Calderer, Camps i l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, que també assistia a la reunió, és l'adjudicatari de les obres de construcció. El concurs l'ha guanyat una Unió Temporal d'Empreses (UTE) integrada per dues empreses berguedanes: Montajes Rus i Instal·lacions Bover. Ambdues empreses han fet un esforç molt gran, tal com els seus responsables han explicat a NacióBerguedà, per obtenir aquesta adjudicació, arribant a deixar enrere una empresa multinacional.

L'únic punt que ha creat controvèrsia a dos propietaris del polígon és el fet que la planta de biomassa s'ubicarà molt a prop de les seves parcel·les. Unes parcel·les que, segons han explicat, al moment de comprar-les, no preveien que al costat s'hi pogués edificar. El regidor Camps els va indicar que en el passat es va fer una revisió del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que va canviar la tipologia dels terrenys i que l'equip de govern actual s'ha trobat amb aquesta situació. En aquest sentit, subratlla que la cessió dels terrenys es va fer dos anys enrere. Calderer, per la seva banda, va afirmar que s'han seguit tots els procediments legals i d'exposició pública. Per la seva banda, l'alcaldessa de Berga, s'ha ofert als dos propietaris que plantejaven aquesta queixa a escoltar les seves observacions i a revisar com s'ha fet tot el procés, ja que el seu principal malestar prové del fet que, tal com van exposar, s'han sentit poc informats. 

Amb la construcció d'aquesta planta de biomassa, la Mancomunitat segueix els passos que ja va iniciar l'empresa Liven, instal·lant una caldera que funciona amb aquest mateix sistema energètic. Calderer qualifica el projecte de “brutal” pels avantatges que comporta. “Pot fer que una empresa decideixi venir aquí i no li costi de pujar, com pot passar ara”, assegura.