La Federació d’ADF del Berguedà es renova i busca sumar voluntaris en la lluita contra els incendis forestals

L'entitat estrena nova junta directiva amb Narcís Torrentó Boix (Viver i Serrateix, 1974) com a president

18 de febrer del 2020
Actualitzat a les 19:25h
La Federació d'Agrupacions de Defensa Forestal del Berguedà estrena junta directiva amb Narcís Torrentó Boix (Viver i Serrateix, 1974) com a president. La nova junta, que s'ha aprovat per unanimitat a principis de febrer, s'ha compromès a donar impuls a la federació i a les diverses Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) que en formen part. 

La nova junta de la federació la conformen: Narcís Torrentó Boix (ADF Viver i Serrateix) com a president, Joan Vilà (ADF Alt Berguedà) com a vicepresident, Josep Maria Sunyer (ADF Montesmon) com a secretari, Ricard Muntades (ADF Baix Berguedà) com a tresorer, i Enric Pla (ADF La Pobla-Castellar), Joan Marcos (ADF Solana del Cadí) i Jordi Codina (ADF Sobrepuny) com a vocals. 

El nou president Narcís Torrentó ha explicat a NacióBerguedà que la intenció de la junta és reforçar i donar força a les ADF del territori que van néixer arran de l'alerta que van generar els focs de l'any 1994, ja fa més de 25 anys. "Volem reimpulsar el nombre de voluntaris, que aquests últims anys ha anat decaient", ha afirmat Torrentó. "A més, incorporarem l'ús d'una nova aplicació per a mòbil del Secretariat (SFADF) que ha de facilitar-nos les tasques de servei i d'organització interna, ja que ens permetrà geolocalitzar els voluntaris i el material d'extinció, com camions cuba, tractors i altres vehicles", ha detallat. 
 
Ara per ara, les primeres tasques que està realitzant la junta són la renovació dels carnets i la documentació, la planificació de formacions per als Carnet Verd i Groc, i l'inventari del material que hi ha repartit pel territori. "El material està dispers del territori, i cal tenir-ne un control, si està actiu, si és funcional o li fa falta alguna reparació, és una informació rellevant per la seva posada a punt, sobretot quan el tens distribuit en diferents cases i ajuntaments com passa en aquest cas", ha exposat Narcís Torrentó. "Tenir controlat on és el material i en quin estat, suposarà tenir a mà la informació sobre tot allò de què es disposa per afrontar els possibles incendis forestals i altres situacions d'emergència", ha explicat el nou president de la federació. 
 

Narcís Torrentó, nou president de la Federació d'Agrupacions Forestals del Berguedà. Foto: Cedida

 
La federació afronta altres propostes "engrescadores" com la participació a la Fira de maig de Berga per donar a conèixer les diferents ADF i la creació d'una estructura dinàmica que permeti grups d'actuació ràpida a cada ADF. "De la nova junta, hi ha persones que ja en formaven part i també que n'han entrat de nou. El nostre propòsit ha estat reactivar-la amb gent jove. L'Alt Berguedà és una zona relativament tranquil·la pel que fa a incendis, però cada estiu hi ha incendis i riscos forestals al baix Berguedà", ha apuntat Torrentó. 
 
La renovació de la Federació d'Agrupacions de Defensa Forestal del Berguedà ha de permetre crear sinergies entre les diferents agrupacions de la comarca i créixer en nombre de persones voluntàries. Per exemple, en poc temps s'han fet dues formacions de Carnet Verd (a Montmajor i Borredà) i està previst continuar-ne oferint. 
 
El Consell Comarcal del Berguedà, mitjançant la conselleria de Petits Municipis, Món Rural i Pagesia, encapçalada per Patrocini Canal, aposta per fer créixer aquest projecte, segons ha explicat l'ens. La federació d'ADF es considera "molt necessària" per al territori i s'hi destinaran part dels recursos d'aquesta conselleria comarcal. 

La Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal del Berguedà està integrada pels 31 municipis del Berguedà agrupats en set ADF i s'hi inclouen 3 municipis de l'Alt Urgell (ADF Alt Berguedà, ADF La Pobla-Castellar, ADF Sobrepuny, ADF Montesmon, ADF Baix Berguedà, ADF Viver i Serrateix i ADF Solana del Cadí). 
 

Un vehicle de les ADF del Berguedà. Foto: CC Berguedà