La Garmin Team Trail arriba a la segona edició amb etapa reina al Berguedà

La cursa de 203 quilòmetres, que es fa els dies 16 i 17 de juny, passarà per indrets emblemàtics de Castellar de n'Hug, Bagà, Vallcebre, Avià i Puig-reig

Pilar Màrquez Ambròs
09 de maig del 2018
Actualitzat a les 19:56h
Representants de l'organització, del consell comarcal i dels municipis berguedans per on passa la prova.
Representants de l'organització, del consell comarcal i dels municipis berguedans per on passa la prova. | Pilar Màrquez Ambròs
Després de celebrar una exitosa primera edició, la Garmin Team Trail viurà els propers 16 i 17 de juny la segona edició de la prova amb inici a Castellar de n'Hug, al Berguedà, i arribada a Sant Cugat del Vallès, al Vallès Occidental. Una cursa de 203 quilòmetres que travessarà bona part de les comarques de Barcelona amb etapa reina entre Vallcebre i Avià i un format non stop per equips de fins a vuit participants.

El conseller d'Esports del Consell Comarcal del Berguedà, Abel Garcia, i el director de la prova, Sergi Pujalte, han presentat aquest dimecres a Berga la cursa que tornarà a travessar Catalunya de nord a sud i que aposta per una gran varietat en les etapes, des de trams més tècnics i de muntanya a etapes més ràpides. Pujalte ha assenyalat que "la meitat de la cursa passa per territori Berguedà"; i ha dit que aquesta és una zona "on hi ha una forta implicació de les institucions i entitats". Per la seva banda, Garcia ha defensat el suport a la prova, perquè suposa un nou atractiu de cara a fomentar "el turisme esportiu" de muntanya a la comarca. A més, el conseller d'Esports ha destacat que la cursa porta un nombre important d'atletes de fora i repercuteix també positivament als comerços del territori. 

El tram de Vallcebre a Avià serà l'etapa reina de la cursa i l'organització de la prova atorgarà un premi especial, un rellotge Garmin Fenix 5, al corredor que la faci en menys temps. 

Un dels grans al·licients de la prova és el seu format per equips i relleus. Si en la primera edició les opcions es limitaven a equips de 2, 3, 4 persones o a participar en categoria de persona sola, en aquesta ocasió l'organització ha ampliat les inscripcions a equips de 6 i 8 participants. Pujalte ha destacat també que mentre que l'any passat va haver-hi uns 300 participants, el ritme d'inscripcions d'enguany fa pensar que la xifra s'acostarà al mig miler. "La majoria d'equips són de 4 persones, però aquest 2018 els equips de 6 persones estan triomfant en les inscripcions", ha apuntat Pujalte. "Que les persones que tot just s'inicien en les curses de muntanya, puguin formar equip amb esportistes amb més experiència en aquest tipus de cursa de llarga durada, és quelcom que està funcionant molt bé", ha dit Sergi Pujalte. 
 

Sergi Pujalte i Abel Garcia han presentat la prova a la sala de sessions del Consell Comarcal del Berguedà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


A través de camins i rutes emblemàtiques de les comarques del Berguedà, el Bages, el Moianès i el Vallès Occidental, els que hi participin completaran un circuit de 200 quilòmetres que es dividirà en 8 etapes d'entre 19 i 35 quilòmetres. "Hem volgut construir la cursa a partir d'un recorregut emblemàtic i amb un format per relleus que implica de la sortida i fins a l'arribada els equips no s'aturen", ha afirmat Sergi Pujalte.

"Gran part d'ells passaran la nit recorrent aquesta part del territori que tan bé coneixeu", ha ressaltat el director de la cursa. Els participants prendran la sortida de la cursa el dissabte 16 de juny a les 10 del matí des de Castellar de n'Hug. Hauran d'arribar a Sant Cugat en un temps màxim de 36 hores, corrent de dia i de nit i en una majoria de casos per relleus. La meta de la cursa rebrà els corredors el diumenge 17 de juny a les 10 del vespre, com a molt tard. "Encara que sigui per equips, podem dir que és la cursa més llarga que es pot fer en aquesta part d'Europa", ha ressaltat Sergi Pujalte. 

Un recorregut únic

"Volem ensenyar el territori des d'una perspectiva plenament esportiva, per tant la prova defuig també d'escenaris habituals de les curses de muntanya, com són els Pirineus", ha dit Sergi Pujalte. Des de la sortida a les Fonts del Llobregat, passant per la Via Nicolau, els jaciments de dinosaures de Fumanya, el Camí dels Bons Homes, el camí de l'antic Tramvia de Sant, el Camí de les Ermites de Queralt o la Ruta de les Colònies del Parc Fluvial del Llobregat, la Garmin Team Trail passarà per alguns dels paratges més significatius de la comarca. També ho farà per la ruta medieval de l'aigua de la Sèquia de Manresa, la ruta del Dolmen de Trullàs, el camí del riu Ripoll i el camí dels Monjos fins a la plaça Octavià de Sant Cugat.

"La ruta de les colònies va ser un dels racons més elogiats pels participants de la cursa de l'any passat", ha recordat Pujalte. La prova ofereix als corredors un desnivell positiu de 6.025 metres i un de negatiu de 7.327 metres. La presentació a la seu del Consell Comarcal del Berguedà ha comptat amb alcaldes i representants dels ajuntaments de Castellar de n'Hug, Bagà, Vallcebre, Avià i Puig-reig, on hi haurà la sortida i els quatre controls de pas que se situaran al Berguedà. Serà en aquests punts de pas on es permetrà fer els relleus. A la presentació també hi ha assistit el president comarcal David Font. 

Una de les peculiaritats que vol dur a terme l'organització és que cada municipi establert com a control de pas presenti un equip que el representi. Al llarg del recorregut de la cursa hi haurà 7 controls de pas que coincidiran amb els avituallaments, formats per productes sòlids i líquids i alguns d’ells amb serveis complementaris com dutxes i servei de fisioteràpia.

Seguiment en temps real

Una de les novetats d'enguany és que es podrà fer el seguiment en temps real dels corredors amb el sistema Track de Race. La situació de cadascun d'ells en cada moment es podrà veure en un web en directe, fet que facilitarà el suport dels equips de cada participant i una millor coordinació per als relleus, però també que els organitzadors de la cursa puguin tenir localitzats tots els inscrits per actuar amb major rapidesa en cas d'emergència. 

Fins al 15 de maig, les tarifes per inscriure's a la cursa Garmin Team Trail aniran des dels 110 euros (individual) fins als 330 euros (equip de vuit persones). S'inclou en el preu la inscripció a la cursa, els serveis mèdics, el dorsal, dispositiu de geolocalització i cronometratge, l'avituallament, samarreta per participant i medalla per als finishers, i una Race guide.