La PAHC del Berguedà ocupa un habitatge a Puig-reig

Al domicili hi viurà una família de sis membres, tres d'ells menors, que ja ha esgotat totes les ajudes

Publicat el 27 de desembre de 2014 a les 12:42

Andrés Cortés i Amparo Ortega, amb el seu fill gran Andrés Foto: Aida Morales


A casa de l'Andrés i l'Amparo són sis, tres d'ells menors d'edat i sense més ingressos que els necessaris per poder menjar i sobreviure. L'Andrés té 39 anys i en fa cinc que està a l'atur, i l'Amparo en té 40 i es troba en la mateixa situació. Ells i els seus quatre fills viuen a Puig-reig des de fa quatre anys, després de passar-ne 12 a Navàs i venir de Sabadell. Durant tot aquest temps, han anat fent feinetes, xapusses, com ho ha anomenat l'Andrés, però les conseqüències de la crisi econòmica i, sobretot, la impossibilitat de trobar una feina estable els ha portat a una situació límit. És per aquest motiu que, amb el suport de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) del Berguedà, i membres del Bages han decidit donar un pas endavant i ocupar un habitatge del municipi. 

Acompanyats d'una seixantena de persones, l'Amparo, l'Andrés i el seu fill més gran han ocupat aquest dissabte una casa adossada d'una urbanització que es va construir a principis del 2000 al costat del camp de futbol de Puig-reig. En aquesta, són pocs els domicilis habitats, ja que la majoria -d'obra nova- estan tancats i custodiats per la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (SAREB), o banc dolent, com se la coneix. L'ocupació ha estat l'última alternativa que la família ha trobat, en un entorn hostil en el qual l'Ajuntament de Puig-reig s'ha vist incapacitat per donar-los un habitatge de protecció oficial, i tampoc poden pagar cap lloguer.

 
Segons ha explicat l'Amparo, durant els darrers anys han viscut en una situació de plena supervivència, habitant un pis de prop de 400 euros que ja no podien pagar des de fa més d'un any, i que tenia una gran quantitat d'humitats. Ara, però, el principal objectiu és que els seus fills puguin estar “tranquils” i que s'aconsegueixi negociar un lloguer raonable amb la SAREB: “Només volem viure pagant el que poguem, no les exageracions que ens estan posant”. En el mateix sentit, l'Andrés ha detallat que han “esgotat totes les opcions” fins que, darrerament, es van trobar en una situació en què “o pagàvem o menjàvem”. En aquest moment és quan es van posar en contacte amb la PAHC, que els va informar dels seus drets i de les possibilitats que hi havia. 

De fet, aquesta és la primera ocupació que organitza la plataforma al Berguedà, tot i que auguren que “lamentablement no serà l'última”. De moment, però, han explicat que el seu objectiu és anar recol·locant totes aquelles persones que vegin vulnerat el seu dret a un habitatge digne, i han remarcat que, a partir d'ara, començaran el procés de pacte, tant amb l'Ajuntament, com amb la Generalitat i el banc dolent perquè es pugui trobar una sol·lució a la situació de la família de Puig-reig.

Ocupació pacífica i respectuosa

La seixantena de persones que han donat suport a la família han obert les portes de l'habitatge cap a les 10.00 del matí, en una ocupació eminentment poc complicada, ja que no s'ha hagut de trencar cap vidre ni causar cap desperfecte important. A partir d'aquesta hora, la família s'ha començat a instal·lar al domicili, des d'on s'ha realitzat una roda de premsa d'atenció als mitjans.

En aquesta, els membres de la PAHC han anunciat que entre juliol i setembre els desnonaments han augmentat un 7,3% a Catalunya, respecte del mateix període de l'any passat, i que ara ja són milers, les famílies abocades al carrer per no poder pagar el lloguer o la hipoteca. A més, han denunciat que hi ha més de 450.000 pisos buits, dels quals 100.000 són d'entitats bancàries, la majoria de les quals han estat rescatades amb diners públics. 

 
En el cas de l'Amapro i l'Andrés, la PAHC Berguedà afirma que no pot “mirar cap a una altra banda”, i es declara amb l' “obligació” de dotar d'un habitatge digne a la família, ja que la legitimitat de viure en un domicili digne va més enllà de la legalitat. 

Acte seguit, dues patrulles dels Mossos d'Esquadra s'han presentat davant de la casa ocupada i n'han identificat els propietaris. Un procediment corrent, segons han afirmat, en què se'ls ha explicat l'ocupació i la reacció de l'ajuntament. Un quart d'hora després, els tres mossos que s'hi han presentat han marxat i la família ha continuat les tasques per començar-se a instal·lar al seu nou domicili. Un lloc on esperen poder empadronar-se, aconseguir un lloguer social i començar una nova vida lluny de les circumstàncies difícils que actualment estan passant.
 

Membres de la PAHC Berguedà ocupen un habitatge a Puig-reig Foto: Aida Morales