La Pobla de Lillet celebra el dia 11 el peculiar Ball del Moliner

A través d'una ruta teatralitzada s'explica la llegenda, que culmina amb una venjança dels vilatans en forma de Guerra de la Farina

Redacció
30 de gener del 2023
Actualitzat a les 18:59h
Els participants en una edició anterior del Ball del Moliner i la Guerra de la Farina.
Els participants en una edició anterior del Ball del Moliner i la Guerra de la Farina. | Ajuntament de La Pobla de Lillet
L'associació La Brama de La Pobla de Lillet torna a organitzar enguany el Ball del Moliner i la Guerra de Farina, en el marc de la celebració del carnaval al poble. Es tracta de la recuperació d'una antiga tradició que es va perdre cap als anys 30, i que d'ençà de la creació de l'entitat l'any 2016, s'ha lluitat per reprendre, arribant ja a la setena edició.

Segons explica la llegenda, "hi havia un moliner, fa molts anys, que feia créixer les mesures de farina barrejant-la amb cendra. La gent de la Pobla, al cap d'un temps, va començar a emmalaltir i ningú sabia d'on podia venir aquell mal tan estrany. Quan, d'alguna manera, s'assabentaren de la culpabilitat del moliner, les dones del poble, disfressades de velles, el van anar a buscar per castigar-lo. I de la pallissa que va rebre, no se'n va saber res més d'ell".

D'aquesta manera, el Ball del Moliner i la Guerra de Farina són la representació d'aquests fets llegendaris, i és per això que La Brama demana a totes les persones que vulguin sumar-s'hi que acudeixin disfressades de velles, i que portin ulleres de piscina i mocador per protegir-se de la farina. Aquest és l'únic requisit per participar d'una festa que, segons posen en relleu en un comunicat de premsa, "pretén ser una alternativa als carnestolteshabituals que es realitzen a la resta de la comarca".

La cita és el dissabte, 11 de febrer, a les 19.00 hores, amb la plaça de l'Ajuntament com a punt de trobada. La festa començarà amb un recorregut teatralitzat i acompanyat de música tradicional pels carrers de la vila. Aquest recorregut té un doble objectiu: explicar la llegenda a aquelles persones que no la coneguin mentre s'avança cercant el moliner per castigar-lo. El recorregut acabarà, com cada any, a la plaça del Molí de la Vila, on antigament hi havia treballat el moliner estafador, punt on es representarà el tradicional ball. Tot seguit, un cop derrotat el moliner, les mateixes velles donaran el tret de sortida a la Guerra de la Farina, una batalla campal per tota la plaça.

Un cop acabada la guerra, es repartirà el sopar al carrer Verger, amb acompanyament musical en directe amb el grup Middle Way. En cas de mal temps, aquesta part es realitzaria al Saló la Flor. Els tiquets costen 9 euros si es compren anticipadament en diferents establiments de La Pobla aquesta setmana, i 10 si es compren in situ, i inclouen sopar, beguda i un farcell de farina.