"Encara actuem massa tard, quan les dificultats s'han agreujat i ja fa temps que provoquen malestar i patiment", han afirmat les entitats d'aquest àmbit en el manifest que s'ha llegit a la plaça dels Països Catalans. I és que, tal com han assegurat, queda molta feina per fer en aquest camp, amb un "deute històric" que esdevé a nivell de país, i que cal resoldre amb "celeritat i valentia".
Els problemes de salut mental, han avisat, afecten moltes persones, i el seu impacte "personal i social" pot tenir repercussions molt més greus que la mateixa malaltia. En aquest punt, i més enllà del respecte i la ruptura de l'estigma, la persona ha de ser l'eix, i la recuperació, la fita a assolir. Per això, les entitats que treballen per donar suport a les persones amb problemes de salut mental han volgut demanar més impuls i lideratge del Pla Integral de Salut Mental i Addicions, que es revisi el copagament en salut mental i que es doni més reconeixement i suport a la xarxa associativa, una cartera de serveis que n'incrementi els existents i n'incorpori de nous en educació, salut integració social i laboral, i que s'incorpori la perspectiva de drets en tots els àmbits, tal com estableix la Convenció de Nacions Unides.
Estem celebrant el Dia Mundial de la Salut Mental.Gràcies a les entitats i voluntaris que treballen cada dia. Imprescindibles! pic.twitter.com/uau30xYJ16
— Anna Alsina (@AlsinaAnna) 8 d’octubre de 2016
#Festa al carrer del Roser i #DiaMundialSalutMental. Festa grossa!! pic.twitter.com/9CGpdPwC8j
— erminia Altarriba (@erminialtarriba) 8 d’octubre de 2016