L'Esport Blanc Escolar arrenca al Berguedà amb 123 alumnes de sis escoles

En el conjunt del Pirineu hi participen gairebé 1.700 alumnes de 44 escoles de nou comarques

Redacció
10 de febrer del 2021
Actualitzat a les 12:54h
El programa es durà a terme per vuitè any consecutiu a les comarques del Pirineu
El programa es durà a terme per vuitè any consecutiu a les comarques del Pirineu | Josep M. Montaner
El programa Esport Blanc Escolar (EBE) de promoció dels esports d'hivern entre l'alumnat de 3r i 4t de Primària ha arrencat aquesta setmana, pràcticament un mes més tard de l'habitual per les restriccions derivades de la pandèmia. L’activitat, que enguany s’allargarà fins a finals de març, arriba a la seva vuitena edició amb la participació de prop de 1.700 alumnes de 44 escoles públiques i concertades de les comarques pirinenques.

Estudiants de l'Alt Urgell, Cerdanya i Berguedà van començar a fer les primeres sessions dilluns, mentre que dimarts s'hi han afegit altres del Ripollès i el Pallars Jussà. Està previst que en els pròxims dies s'incorporin centres de l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Solsonès i la Val d'Aran.

L'EBE es pot dur a terme un cop s'han permès els desplaçaments fora de la comarca per al desenvolupament d'activitats docents que comportin sortides del centre educatiu, sempre i quan aquestes no impliquin pernoctació i es garanteixin els grups estables de convivència, d'acord amb el Pla Sectorial del curs 2020-21. Per a la realització de les sessions del programa, s'aplica el protocol Covid-19 que va aprovar la Comissió de Represa Esportiva del Consell Català de l'Esport per aquest curs escolar.

Arran de les noves mesures aprovades pel Procicat en matèria de salut pública, també es permeten certes activitats extraescolars, així com les sortides i excursions amb caràcter educatiu o formatiu, amb els mateixos criteris d'activitats d'un sol dia i sense pernoctació, i mantenint els grups de convivència estable dels centres.

Per comarques, al Berguedà duen a terme l’activitat 123 alumnes de sis escoles. A la resta, són 225 alumnes de quatre escoles del Pallars Jussà, 137 de tres centres del Pallars Sobirà, 318 alumnes de vuit centres de l'Alt Urgell, 146 de quatre escoles de la Val d'Aran, 227 de set centres de la Cerdanya, 47 de dues escoles del Solsonès, 388 de vuit centres del Ripollès i 85 de dos centres de l'Alta Ribagorça.

Vuit sessions en horari lectiu

Emmarcat en el Pla Estratègic d'Esports d'Hivern de Catalunya, el programa Esport Blanc Escolar té l'objectiu d'impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d'hivern, en les seves diferents modalitats, en la població infantil de 3r i 4t de primària, fent una atenció especial a les comarques pirinenques. L'altra finalitat és educar mitjançant l'esport a respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer les muntanyes amb la complicitat del personal docent dels centres educatius i dels tècnics d'esport. 

El Departament d'Educació considera un valor que aquesta activitat s'abordi de manera transversal amb altres àmbits del currículum, i incorpori aspectes de coneixement del medi, de llengua i de valors. La iniciativa, que va néixer el curs 2013-14, està integrada al programa d'Educació Física, es realitza en horari lectiu i consta de vuit sessions, que es duen a terme durant el segon trimestre del curs escolar. Les sessions es divideixen en tres d'esquí nòrdic, tres d'esquí alpí i dos de surf de neu.