
Poble abandonat de Peguera. Foto: ACN
De moment, Peguera no es toca, i això és motiu de satisfacció per a moltes de les persones que, en el seu moment, es van implicar en l'antiga Plataforma Salvem Peguera, quan es va saber que l'antic poble del terme municipal de Fígols s'havia comprat per un xeic àrab, que hi volia construir un complex hoteler de luxe. Per tant, satisfacció i celebració perquè aquest territori torni a estar a la venda, tot i que també un reclam profund a les administracions amb l'objectiu que, finalment, sigui considerat un espai natural protegit.
Així ho ha explicat a NacióBerguedà el biòleg i membre vinculat a la Plataforma Marc Vizcano que, en el seu moment, va realitzar un estudi d'impacte ambiental sobre el projecte. Segons ell, és “positiu” que s'hagi desestimat construir-hi el complex de luxe, tot i que ha lamentat que aquesta decisió s'hagi hagut de prendre a la força: “Que el projecte no s'hagi pogut fer o no s'hagi volgut fer, són dues coses molt diferents”.
De fet, i tal com ja va informar aquest diari, el xeic àrab Butti Bin Maktoum Juma-al-Maktoum, vinculat a la família reial de Dubai, ha desistit de tirar endavant el projecte a causa de les nombroses traves burocràtiques que han retardat tots els procediments. Davant d'aquesta situació, ha decidit tornar a posar a la venda la finca de 1.800 hectàrees que va comprar el 2003 per 3,6 milions d'euros.
Segons Vizcano, aquesta decisió torna a obrir la porta a lluitar perquè Peguera sigui considerada una zona ambientalment protegida. Tal com ha explicat, un quilòmetre al nord hi ha Ensija, que sí que ho és, i al sud, els Rasos, que també. Per tant, “no té massa sentit”, ha dit, que al mig hi hagi una zona on es puguin desenvolupar activitats que poden comportar un “greu impacte ambiental”.
“El més important d'aquest espai és que té uns valors”, ha volgut remarcar, tot destacant unes propietats paisatgístiques, naturals i de biodiversitat “incompatibles” amb certs projectes d'urbanització. A més, ha criticat que això produiria maquinària pesada, sorolls i massificació: “Comportaria afectacions a la fauna i en l'entorn, perquè hi ha moltes espècies vulnerables als sorolls o a la massificació humana”.
Per altra banda, Vizcano també ha considerat que, si es volgués portar a terme un projecte similar al del xeic, hi hauria alters zones “més idònies” i properes als nuclis urbans tot i que, en aquest cas, ha puntualitzat que és la seva opinió. Sobre la Plataforma Salvem Peguera, que es va anar dissolent amb els anys, ha explicat que no s'ha tornat a reunir i que, per tant, tampoc s'han discutit les darreres novetats, ni la voluntat de tirar endavant alguna altra reivindicació.