Montclar i Sant Jaume de Frontanyà seleccionats pel «Calendario de la España vacía» 2021

La segona edició rendeix homenatge a la màgia de dotze nous pobles recòndits amb risc de desaparició

Publicat el 10 d’abril de 2021 a les 10:56
El Grup Driver, xarxa de centres especialitzats en pneumàtics i mecànica ràpida, llança la segona edició del "Calendario de la España vacía", amb dotze pobles nous per reivindicar l'encant del territori que pateix les conseqüències de la despoblació i que està en risc de desaparició. Per a la realització del calendari, la companyia ha comptat amb la participació i l'entusiasta col·laboració dels alcaldes de les localitats i dels seus habitants.

La iniciativa convida a descobrir 12 racons recòndits d'Espanya, entre els quals es troben els berguedans Sant Jaume de Frontanyà i Montclar, pobles amb un encant especial, dels que es dóna a conèixer les seves històries, les seves festes, la seva gent i com arribar a ells per carretera. Juntament amb una foto de cada localitat, el calendari inclou una descripció individual de cada un d'ells i assenyala el millor itinerari per arribar amb total confiança en cotxe fins a tots ells.

Aquest viatge pot realitzar-se en format paper i també online, a través de la pàgina web Calendario de la España Vacía, des d'on es pot descarregar i imprimir el calendari. Aquesta plataforma permetrà compartir altres poblacions a través d'un formulari on, qualsevol ciutadà que així ho desitgi, podrà afegir la història de la seva localitat i, d'aquesta manera, tindrà l'opció de participar en següents edicions del calendari.

Les localitats protagonistes del calendari d'aquest any són: Bandujo (Astúries), Bárcena Major (Cantàbria), Castelnou (Terol), Cueves de l'Aigua (Astúries), Culla (Castelló), Genalguacil (Màlaga), Mogrovejo (Cantàbria), Montclar (Barcelona), O'Cebreiro (Lugo), Peñalba de Santiago (Lleó), Robledillo de Gata (Càceres) i Sant Jaume de Frontanyà (Barcelona).

El calendari exemplifica el canvi de paradigma que suposa passar uns dies de vacances o d'escapada de cap de setmana en un entorn rural o, fins i tot, instal·lar-se en una de les poblacions de “l’Espanya buida” de manera definitiva. La iniciativa fa també una crida a la responsabilitat i demana als futurs turistes que prenguin les mesures de seguretat i higiene adequades quan visitin les localitats.