Olvan desplega un programa inclusiu i comunitari a través de la musicalitat de les pilotes de bàsquet

L'Ajuntament d'Olvan i l'Escola Terapèutica de Valldaura s'han aliat amb l'Associació Basket Beat per trencar estigmes i combatre conjuntament els prejudicis que aflorin en la trentena de sessions programades

Helena Xifre, Mònica Pagerols, Rita Farré i Santi Casacuberta
Helena Xifre, Mònica Pagerols, Rita Farré i Santi Casacuberta | Lídia López
10 de juliol de 2024, 16:25
Actualitzat: 16:25h

L'Ajuntament d'Olvan i l'Escola Terapèutica de Valldaura tornen a unir esforços per continuar trencant les barreres socials entre el centre i el conjunt del poble amb una iniciativa comunitària que es vertebra mitjançant la musicalitat de les pilotes de bàsquet. Ho faran de bracet amb l'Associació Basket Beat, una entitat catalana que genera processos educatius, socials i polítics, amb una metodologia pròpia aprofitant el bot de les pilotes. Les sessions arrenquen aquest juliol i s'allargaran fins a final d'any, quan se celebrarà una gran cloenda amb una mostra acústica oberta al públic.

El projecte s'ha anomenat Bots pel canvi, i ha brotat del treball conjunt entre l'escola terapèutica i el consistori per estrènyer els llaços, tenint en compte que són veïns del mateix municipi.  Les col·laboracions ja s'han implementat en els actes populars del poble, com la Cavalcada de Reis o la Festa de Sant Sebastià, així com amb l'Escola d'Olvan i altres accions puntuals: "Promovem activitats per introduir els joves del centre al poble i així fer comunitat", ha assenyalat el regidor d'Esports i Serveis socials d'Olvan, Santi Casacuberta. Ara, la nova iniciativa fa aterrar a la comarca una dinàmica inèdita que, segons la coordinadora d'activitats de Valldaura, Mònica Pagerols, "consoliden una nova aproximació comunitària, en una idea que és integradora, diversa i polivalent".

D'aquesta manera, el programa té diferents objectius. En primer lloc, neix com una nova via per fer comunitat a Olvan i Cal Rosal, a la vegada que se sumen altres agents de Gironella i Berga. En segona instància, vol continuar donant a conèixer el centre de Valldaura al conjunt del Berguedà, creant vies "d'interacció orgànica", apunta Pagerols. I, com a gran embolcall i pilar del projecte, les sessions es fonamenten com un nou focus de la salut mental a la comarca. Finalment, convida a la reflexió respecte dels espais públics i els seus usos.

Confrontació grupal de la realitat per una comunitat més integradora

Tal com han explicat les coordinadores de Basket Beat, Rita Farré i Helena Xifre, les sessions dirigides per l'entitat s'estructuren de tal manera que cada participant té una pilota de bàsquet i la missió de botar-la seguint un ritme. D'aquesta interacció sorgeixen certs elements: floreixen els prejudicis, s'expressen els neguits, neixen preguntes... Qüestions que són extrapolables al dia a dia de cada participant. Així, el treball resulta en confrontar aquests conflictes i resoldre'ls conjuntament: "Amb l'excusa de fer música, es genera un context i una dinàmica per poder confrontar el grup", afirma Xifre. Per tant, el rerefons a gran escala de Bots pel canvi és "qüestionar-ho tot i posar en entredit tot allò que el sistema ofereix sense que a priori es pugui analitzar", esdevenint un exercici "emocional, corporal i intel·lectual".

El programa es desenvoluparà fins al desembre i ocuparà prop d'una trentena de sessions. Segons Mònica Pagerols, els primers exercicis seran individualitzats als diferents col·lectius als quals s'oferirà la proposta. Formaran part d'aquesta prova pilot: els alumnes i professionals de l’Escola Terapèutica Educativa de Valldaura d’Amalgama7; alumnes i professors de l’Escola d’Olvan; els grups de la Gent Gran d'Olvan i Cal Rosal; usuaris de la Fundació Horitzó de Berga; integrants de la Taula Jove de Gironella; i els estudiants del mòdul d'Integració Social i de Dependència de l'Institut Guillem de Berguedà de Berga. 

A mesura que els coneixements dels participants avancin, se celebraran sessions de trobada entre els diferents col·lectius, així com es convidarà al conjunt de veïns i veïnes d'Olvan i Cal Rosal en les ocasions que les trobades siguin obertes al poble. El punt final del projecte serà amb la mostra acústica de l'Orquestra Basket Beat. De fet, aquesta setmana s'ha celebrat la primera sessió a Valldaura, resultant amb unes primeres impressions molt positives.

La Diputació de Barcelona finança el 100% de la iniciativa en aquest primer capítol. Ara bé, la voluntat de l'organització és consolidar el mètode per tal que es pugui oferir de forma regular.