La plataforma Parim i Vivim al Berguedà portarà aquest dijous al Parlament de Catalunya la situació de l'atenció en ginecologia i obstetrícia a l'Hospital de Berga. Les membres del grup volen una oficialització del futur del servei per part del Departament de Salut que es plasmi en els pròxims treballs de remodelació dels quiròfans, així que demanaran a totes les forces locals i nacionals el seu suport per fer-ho possible.
"Avui venim a visibilitzar el problema que hi ha a l'Hospital de Berga amb el servei de ginecologia i obstetrícia", assenyalava Mireia Massana, llevadora i membre de la plataforma moments abans de comparèixer al darrer ple de l'Ajuntament Berga, incidint que el desig del grup és que "volem que ens informin per escrit i, sobretot, que constem en el nou pla d'espais de l'hospital". Per a Massana, la situació viscuda aquest darrer mes al voltant de la pervivència de l'atenció de l'especialització al centre berguedà demostra "una manca de transparència" per part del Departament de Salut, i és per això que volen que quedi constància del present i futur dels serveis.
Després d'intervenir, aleshores com a llevadores, al Consell d'Alcaldies, la plataforma ha comparegut al torn de preguntes de l'últim ple de l'Ajuntament de Berga per demanar suport als grups municipals en la seva iniciativa. L'objectiu és que el desplaçament, aquest dijous, a la capital catalana sigui una mostra d'unitat comarcal per reforçar les peticions de l'entitat. "Venim a demanar el suport i l'acompanyament als caps de llista dels grups municipals de l'Ajuntament de Berga, i fer-ho extensiu al Consell Comarcal del Berguedà i la resta d'alcaldies del Berguedà", ha apuntat Marta Llargués, membre de la plataforma, indicant que la finalitat de la intervenció al Parlament és "exposar la nostra problemàtica i demanar que, d’alguna manera, es blindi el servei per poder-ne mantenir la continuïtat". En definitiva, obtenir els compromisos necessaris perquè "d'aquí a quatre dies no tornem a estar en la corda fluixa i sentir-nos un altre cop amenaçats".
"Independentment de la posició que adopti el meu grup parlamentari, que segur que serà en defensa d'allò que reclameu, nosaltres vindrem encantats", responia per part de Junts per Berga el seu portaveu, Ramon Caballé, a la petició de suport de la plataforma. Aquest suport ha estat unànime de tots els grups, també del PSC, a qui la representació va interpel·lar directament en una pregunta demanant-li al portaveu que exposi el pla d'actuació previst amb el servei de ginecologia i obstetrícia a Berga. "Trobo descontextualitzada la pregunta, en les funcions que pugui tenir com a regidor de Berga", exposava Abel Garcia, incidint que "no barregem partit amb institució". Sigui com sigui, es mostrava a disposició per "fora d'aquí, i amb l'altre càrrec que ostento, li podré donar respostes concretes" i recordant que "l'única resposta que tinc avui dia és que els serveis no es tanquen".
De fet, Garcia, també ha aprofitat l'ocasió de la petició d'acompanyament de les llevadores, amb la qual s'hi ha compromès, per compartir que "a mi no només em preocupa una possible retallada, a mi el que em preocupa és les que ja hi ha hagut", assegurant que "si algú ha estat constantment reclamant les retallades de serveis a l'hospital, per exemple en cirurgia o d'aglomeració a les urgències perquè els centres d'atenció primària estan tancats, hem sigut nosaltres". Per tant, ha convidat el conjunt de forces a treballar i tenir iniciativa per recuperar els serveis perduts i "defensant els nostres drets". En darrera instància, també ha estat interpel·lada de forma particular la regidora de Drets socials i salut, Andrea Corominas, qui ha avançat que "la sanitat del nostre país està en un canvi de paradigma" i és possible que es produeixin canvis, emfatitzant que "dins d'aquests canvis, hem de reclamar que la nostra comarca estigui coberta". Així, apuntava que des del consistori vetllaran perquè Salut "cobreixi totes les necessitats que tenim, perquè la sanitat és universal per a tots i cadascun de nosaltres".